Ja, pri nas delamo feijoado vsaj enkrat na teden. Od kar smo jo prvič poskusili, smo postali kar malo odvisno od nje. Jemo jo pozimi in poleti, v vročini in mrazu.
Vedno se prileže krožnik vroče goste juhe.
Tokrat smo feijoado poskusili po drugem receptu, ki je sicer dosti podoben prejšnjemu, vendar je potrebno včasih malo popestriti recepte in dodati kaj novega, da ne postane dolgočasno.
Segrejemo veliko težko ponev, najboljša je litoželezna. Dodamo slanino in jo ocvremo, da postane hrustljava. Odstranimo jo iz ponve na krožnik. Mast, ki se je nabrala v ponvi pa ohranimo.
2. Vsak kos mesa (rebra, klobase in pleča) popražimo, posolimo in popopramo posebej in damo na stran.
3. V ponvi popražimo čebulo, česen in čili. Dodamo malo olja, če je potrebno. Posolimo in pražimo 8 minut, do mehkega.
4. Čebuli dodaj meso, lovorjeve liste, kis in odcejen črni fižol, ki smo ga namakali čez noč.
5. Vse skupaj prelijemo s toliko vode, da vse pokrije, približno 650ml. Lonec postavimo na visok ogenj in zavremo. Ogenj na to zmanjšamo na minimum.
6. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo vsaj 3 ure, oziroma dokler fižol ni skuhan in meso mehko.
7. Če je v posodi preveč tekočine, v zadnji uri posodo odkrijemo in kuhamo brez pokrovke.
8. Ko je feijoda kuhana jo potresom s koriandrom in postrežemo z rižem in rezino pomaranče.
Bom apetite!
V kolikor želite hitrejšo varianto kuhanja, lahko uporabite lonec na paro, v kateri bo feijoada skuhana v 30mminutah .
Lahko pa kuhamo tudi v pečici 3-4 ure (raje malo več) na 160°C.