Zadnjič sem pisala o tradicionalnem brazilskem žaru - currasco in o picanhi. Ker pa zraven obvezno sodi tudi omaka Chimichurri [izg. či-mi-čuri], ki sem jo poskusila pri mojem brazilskem prijatelju, ki živi v Polju, sem tokrat na tem, da vam podam kulinarično darilo.
Ko sem prvič slišala za omako, sem si mislila, da je to pač tržaška omaka. Ampak, verjemite mi, to ni samo tržaška omaka. Je bogatejša, okusnejša, žlahtnejša od tržaške omake.
Chimichurri ni samo omaka, lahko služi tudi kot marinada. Priprava pa je čisto enostavna.
Česen, čebulo, peteršilj, origano, olje in kis dobro premešamo.
2. Dodamo sol, poper, sladko papriko in čili.
3. Premešamo, poskusimo, če je dovolj začinjeno, dodamo kar manjka in omaka je pripravljena.
4. Še enkrat premešamo, posodico prekrijemo s folijo in postavimo v hladilnik, za vsaj eno uro, še bolje pa čez noč.