Go Back
1. Tradicionalna brazilski BBQ
Čas priprave
1 hr 5 mins
Čas kuhanja
25 mins
Čas
1 hr 30 mins
 

Ker smo si družinsko zaželeli en res dober brazilski BBQ, smo se odločili, da pripravimo picanho s prilogami. Čas je zelo primeren, saj se mi ni ravno ljubilo kuhati za štedilnikom v vroči kuhinji. Za zraven pa sem že videla na mizi ledeno mrzlo pivo Skol ali Brahmo iz hladilnika, ki ne sme manjkati pri brazilskem žaru.

Med tem, ko se je mož pripravljal na peko, smo otroci in jaz pripravili priloge, omake in solate, ki ne smejo manjkati pri tradicionalnem brazilskem žaru.

Ena od hčera se je odločila, da bo pripravila solato iz 1,5 kg na kocke narezanega paradižnika, dveh velikih na kocke narezanih rdečih čebul, šopka nasekljanega svežega peteršilja, olivnega olja, soli, popra in vinskega kisa.

Drugi dve sta se lotili rezanja manioke in ostale zelenjave za pripravo farofe, jaz pa sem medtem naredila mojo najljubšo omako chimichurri [či-mi-čuri], tradicionalno brazilsko BBQ omako, ki ne sme manjkati na mizi.

No, po kakšni urici, pa je končno zadišalo, kot bi bili na ulicah Ria de Janeira. Kapljice masti, ki so se cedile z mesa so zacvrčale in zadišalo je daleč naokoli. Pivo me je prijetno hladilo po grlu in v pričakovanju slastnega mesa, s katerega se bo sok cedil še na krožnik, sem zasanjana ležala na ležalniku.

Danes bomo s polnimi krožniki v mislih zopet pri naših prijateljih v Braziliji.

Recept za pripravo mesa in priloge je zelo enostaven. Res je, da se pri nas zelo težko dobi prave kose mesa za pravi brazilski žar in pripravo prave picanhe, ampak se vseeno lahko naredi odličen brazilski BBQ s tem, kar lahko kupimo v naših trgovinah.

Obrok: BBQ
Kuhinja: Brazilija
Sestavine
  • 1,1–1,5 kg govejega križnega dela, v kosu
  • groba morska sol
Priprava
  1. Meso obvezno pred pripravo in peko vzamemo iz hladilnika, vsaj pol ure prej, da se ogreje na sobno temperaturo.

    2. Meso picanha, to je zgornji ledveni goveji del, tik ob repu (levo in desno), položimo na desko. Odrežemo odvečno maščobo. Na zgornji strani naj ostane približno 1,5 cm debela plast maščobe (odvisno od velikosti mesa), na spodnji plasti pa odrežemo čim več maščobe, kolikor se je le da, da bo mesto čisto.

    3. Meso razrežemo [glej opombe1.] na 3-4 debele kose in jih nabodemo na sulice, v obliki lunic z maščobno plastjo na zunanji strani.

  2. 4. Meso nežno natremo z grobo soljo. Soli ne damo na maščobno oblogo, ker je že dovolj slana. Meso pustimo odležati 15-20 minut.

    5. Med tem pripravimo Currasco žar, da se oglje dobro razžari.

    6. Ko je meso pripravljeno, z njega najprej odstranimo odvečno sol, nato pa sulico postavimo na žar in jo med pečenjem večkrat obrnemo.

    7. Ko je meso naokoli lepo zapečeno, ga odstavimo, počakamo 5 min, da odleži in si privoščimo prve zalogajčke. Pa ne pozabi na chimichurri omako, farofo (pečeno manioko) ali riž ter črni fižol. 

    8. Meso damo zopet nazaj na žar in postopek ponovimo.

Opombe

Pri tem moramo paziti, da ne zarežemo v meso v napačni smeti, ker bo meso po pečenju trdo. V meso zarežemo pravokotno na vlakna. Ko je meso enkrat pečeno, lahko vanj zarežemo v kateri koli smeri in meso bo še vedno mehko.

2. Mast maščobe ne sme biti predebela, ker na žaru, ko se meso peče, lahko zagori.

3. Če nimate možnosti peke na žaru, lahko picanho spečete tudi kar v domači pečici. Super easy recept najdete TUKAJ.

4. Recepte za:

- chimichurri omako najdete TUKAJ

- farofo najdete TUKAJ

4. Najboljši način za pripravo picanhe si lahko ogledate TUKAJ.