FAROFA – PEČENA TAPIOKA

 

Print

Originalna farofa

Farofa je popečena tapiokina moka z dodatki in je odličen in nepogrešljiv spremljevalec različnim brazilskim jedem, kot je na primer feiojada (enolončnica iz črnega fižola, več receptov najdeš TUKAJ). Receptov za farofo je neskončno, vendar Brazilci najraje posežejo po preprosti varianti, kjer tapiokino moko prepražijo na maslu in čebuli in palminem polju.

Škrob, ki ga pridelajo iz maniokine Korenine se dobi tudi pri nas in se ga prodaja kot tapiokino moko. Vendar je le ta predrobna in se uporablja samo za določene jedi. Za farofo pa potrebujemo grobo tapokino moko, ki je bolj grobo zrnata (po zrnavosti podobna krušnim drobtinam). Poznamo pa surovo in pečeno tapiokino moko. Obe sta za pripravo farofe.

Obrok Priloga
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 5 minutes
Čas kuhanja 10 minutes
Čas 15 minutes

Sestavine

  • 1 velika čebula drobno narezana
  • 8 žlic masla
  • 1 žlica rdečega palminega olja
  • 2 skodelici tapiokine moke (surove ali pečene)
  • sol
  • poper
  • 1/2 skodelice nasekljanih črnih oliv (po želji)
  • 1/2 skodleice nasekljanega v trdo kuhanega jajca (po želji)
  • peteršilj (po želji)

Priprava

  1. V ponvi na nizkem ognju raztopimo maslo.

    2. Ko je maslo raztopljeno dodamo olje in čebulo. Čebulo počasi pražimo dokler ni mehka in zlate barve, približno 10 minut.

    3. Vmešamo maniokino moko in kuhamo še približno 3-4 minute oziroma dokler ni vse dobro premešano in se nežno rjavo obarva.

    4. Farofa je pripravljena, ko ima videz sipkosti, kot bi prepražili drobtine. Po potrebi, če ni dovolj sipka, dodamo še malo moke.

    5. Začinimo s soljo in poprom.

    6. Po želji lahko na koncu dodamo še olive, jajček in peteršilj.

    Bon appetit!

Dodaj odgovor