V ponvi, na srednjem ognju, stopite maslo in olje, dodajte čebulo in korenček ter dušite 2 minuti. Dodajte jabolko, rozine in ananas ter dušite še 3 minute. Dodajte moko, sol, peteršilj in drobnjak, pri čemer nenehno mešajte, dokler ne dobite vlažne in homogene zmesi.
Segrejemo vino, vodo, cimetove palčke in klinčka. Ko mešanica zavre dodamo tapiokine kroglice. Kuhamo vsaj 15 minut, oziroma dokler kroglice ne postanejo mehke in prozorne. Dodamo sladkor in dobro premešamo.
Postrežemo tople ali hladne. Po želji lahko dodamo vaniljevo kremo.
2. V posodo pretresemo kislo tapiokino moko in sladko tapiokino moko.
3. V kozici segrevamo mleko, vodo, olje in sol do vrenja.
4. Še vročo zmes takoj prelijemo v pripravljeno moko in z leseno žlico dobro premešamo.
5. Testo pustimo počivati 20 min in med tem v drugi posodi zmešamo jajca in sir.
6. Ko se testo ohladi, počasi vmešamo pripravljeno zmes jajc, sira in šunke ter dobro premešamo.
7. Posodo pokrijemo s plastično folijo in jo postavimo v hladilnik, vsaj za 2 uri, lahko pa tudi čez noč. Če pa ne morete čakati tako dolgo, jih lahko spečete že takoj.
8. Dlani namažemo z oljem in oblikujemo kroglice, v velikosti golf žogice in jih postavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Razmik med njimi pa naj bo vsaj 3cm.
9. Kruhke pečemo 15-20 min oziroma do svetlo rjave oziroma zlate barve.
Idealen dan za crkljanje s palačinkami. Pa je čisto vseeno s kakšnimi. Ampak tokrat zopet malo drugačne, take s tapioka moko za vse nas, ki imamo težave z glutenom.
V naši spletni trgovini, s klikom spodaj lahko naročiš svojo vrečko moke.
4 žlica tapiokine moke (sladki škrob) – kupiš jo lahko TUKAJ
1 ščepec soli
4 žlice masla ali olja
javorjev sirup ali med
Postopek priprave:
Dobro premešaj tapioko in jajca.
Dodamo mleko, sol in med ali sirup ter premešaj. Poskusi mešati raje z multipraktikom, kot pa na roko ali z ročnim mikserje. Masa tako nastane bolj gladka.
Masa bo postala zelo tekoča, veliko bolj redka, kot pri klasičnih palačinkah.
Ko se bo ponev za palačinke na visokem ognju dobro segrela, dodamo maslo ali olje.
Na vročo ponev vlijemo toliko mase, da jo v celoti prekrije. Vmes ponev krožno obračamo, da se masa enakomerno razporedi po ponvi. Znižamo temperaturo in pustimo, da se speče. Ko se palačinka na robovih obarva temno rjavo, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Se lahko zgodi, da nam jo pri prvi ne bo uspelo lepo obrniti in se bo pretrgala. Ampak brez skrbi, kar hrabro s peko naprej. 🙂 Saj se podobno lahko zgodi tudi pri klasičnih pšeničnih palačinkah.
Na pripravljen krožnik položimo papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo. Pečeno palačinko prestavimo na krožnik. Po vrhu položimo papirnato brisačo za naslednjo palačinko.
Krožnik obložimo le v primeru, če bomo pri peki uporabili maščobo ali če je bomo uporabili preveč.
Kadar imam zelo malo časa in si zaželim palačinke in zelenjavo, kar vse naenkrat in skupaj, so najboljša rešitev kaneloni. Enostavno in hitro za narediti. Ko pa ugrizneš so mehki in v ustih se kar stopijo.
Mnjami, ko samo pomislim na te slastne kanelone, se mi cedijo sline. 🙂
To je še ena od tapiokinih jedi, ki so slastne in božanske. Kar pa je najbolje, lahko to maso za palačinke (brez dodanega popra in peteršilja), namesto z zelenjavo, jemo kot sladico namazane z marmelado ali Nutello, sladko skuto in s sadjem.
Priprava vzame nekaj časa, ker moramo narezati zelenjavo. Ampak s kuhanjem vred je to le približno 20 minut. Na koncu imamo topel in zdrav obrok, v samo 20 minutah.
Recept za 2 osebi. Spečemo 5 majhnih ali 2-3 večje palačinke:
1/2 žličke soli, ščep popra in ščep suhega peteršilja
1 žlička chia semen
Za zelenjavno filo:
1 manjša čebula
2 stroka česna
1/2 manjše bučke
50g šampinjonov
1/4 rdeče paprike
3 žlice sladke koruze
Sol, poper, peteršilj (po okusu)
Nariban sir za pizzo
Vejica peteršilja
kisla smetana
1 žlička olja
1. Najprej narežemo vso zelenjavo. Čebulo in česen narežemo in nasekljamo. Bučko in papriko narežemo na majhne kocke, šampinjone na rezine in peteršilj nasekljamo.
2. V ponvi segrejmo olje in dodamo čebulo, da postekleni. Dodamo šampinjone in česen. Malo popražimo in dodamo bučke in papriko.
3. Zelenjavo pražimo približno 10 minut in vmes večkrat premešamo. Proti koncu dodamo sladko koruzo ter sol in poper, po okusu. Na ognju pustimo še eno minutko, odstavimo in potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem.
4. med tem, ko v ponvi dušimo zelenjavo, pripravimo maso za palačinke in jih spečemo.
5. V posodi moko, jajce, mleko, vodo, začimbe in chia semena dobro premešamo in spečemo na ponvi, na kateri s ene sprijema, brez olja ali masla.
6. Ko imamo vse palačinke spečene, na vsako posebej naložimo zelenjavo, potresemo s sirom. Lahko dodamo tudi kislo smetano in jo na koncu zavijemo.
7. Zavite palačinke, po želji, lahko zložimo v pekač, potresemo s sirom in postavimo v pečico za nekaj minut, da se sir raztopi in malo popeče.
Tile kruhki so ena najboljših, najslajših in na sploh nekaj najboljšega kar sem odkrila v zadnjih letih. Res sem velik navdušenec nad tapioko, vseh oblik, zato tudi toliko receptov. Ampak še poseben pečat imajo kruhki. To je prva brazilska hrana, prigrizek, ki sem ga pred leti poskusila in se enostavno zaljubila v tapioko.
Tokrat pa sirovi kruhki s čedar sirom. Čedar še poudari okus in naredi kruhke še bolj mamljive.
260g sira (jaz sem uporabila 150g ribanega sira za pizzo in 90g naribanega čedar sira)
220ml mleka
44ml olja
2 srednje veliki jajci
10-15g soli
12g masla
1. Pečico prižgemo na 200ºC
2. V posodo previdno natehtamo moko tapiokino moko. Zakaj previdno? Zato, ker se tapiokina moka zelo praši. Dodamo sol. Vse skupaj dobro premešamo.
3. V kozici segrejemo mleko in maslo. Segrevamo le do vrenja in pazimo, da mleko ne zavre.
4. Segreto mleko počasi vlijemo v moko in mešamo. Z leseno žlico mešamo toliko časa, da se malo ohladi in nato nadaljujemo gnetenje z roko.
5. Dodamo prvo jajce in zgnetemo. Nato še drugo in gnetemo toliko časa (približno 5 minut), da masa postane homogena.
6. Dodamo sir in ga dobro vgnetemo. Če je masa tekoča ali premehka, da bi oblikovali kroglico, dodamo še malo sladke tapiokine moke.
7. Oblikujemo približno 30g kroglice in jih polagamo na nameščen pekač (ali ga obložimo s peki papirjem). 10. Kroglice naj bodo nekaj cm narazen, da se med peko ne sprimejo.
8. Pečemo jih približno 20 minut oziroma do zlatorjave barve.
V večji posodi, na zmernem ognju, zmešamo tapiokine granule, sol in mleko. Premešamo in dodamo vaniljo (če imamo strok vanilje, ga razpolovimo, z nožem postrgamo semena in vse skupaj, semena in strok damo v posodo). Ker so tapiokine granule zelo drobne, bo puding hitro skuhan, cca. 10-15 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se ne zažge.
Ko so granule skuhane, v manjši posodi dobro premešamo rumenjaka in sladkor. Nekaj žlic vročega pudinga damo v rumenjake, hitro premešamo in vse skupaj prelijemo v puding. Kuhamo še 3 minutke in odstavimo z ognja. Iz posode odstranimo vaniljev strok in pustimo puding, da se malo ohladi.
Med tem pripravimo mango. Na drobno narezanemu mangu dodamo limetin sok in dobro premešamo. Če imamo mango iz pločevinke je že dovolj mehek in sam razpada. Razrežemo banano na kolobarje.
Pripravimo kozarčke in po plasteh zlagamo. Najprej plast banane, čez damo tapiokin puding in na vrhu zopet banane in mangovo kašo. Za dekoracijo po vrhu potresemo še naribano limetino lupinico.
Namesto mleka lahko uporabimo tudi riževo ali mandljevo mleko in namesto sladkorja pa uporabimo sladilo.
Lahko uporabimo tudi sveži mango, ki ga narežemo na majhne koščke in čez polijemo limetin sok. če pa želimo mangovo kašo, pa mango z limeto zmiksamo do gladkega.
Najprej pripravimo sirov kruh – pao de queijo. Če imamo doma že PRIPRAVLJENO MASO za kruhke, kruh pripravimo po navodilih na paketu. Lahko pa maso naredimo sami, po receptu, ki ga najdete TUKAJ. Pripravljeno maso za kruh med tem, ko se lotimo priprave zelenjave, pustimo počivati.
Pripravimo zelenjavo. Na kocke narežemo srednje veleiko čebulo in eno celo bučko. Polovico jajčevca olupimo in narežemo na kocke ter jih posolimo in pustimo 15 minut, da iz njih odteče voda, s tem preprečimo grenek priokus. Narežemo šampinjone in odcedimo koruzo. Nasekljamo česen.
Za dekoracijo narežemo na kolobarje manjšo čebulo in nekaj kolobarjev bučk (8-10) , preostalo bučko narežemo na kocke.
Na olju prepražimo na kocke narezano čebulo, dodamo nasekljan česen, bučke, jajčevec in šampinjone. Premešamo in pustimo na srednje nizkem ognju, da se vsa zelenjava omehča, približno 10 minut. Nato dodamo še koruzo in začimbe po okusu. Premešamo in odstavimo z ognja.
Med tem, ko se zelenjava kuha, se vrnimo k naši masi za sirov kruh. Pekač (jaz imam najraje okrogel pekač za torte, s snemljivim obodom) dobro namastimo. Kruhovo maso razporedimo po namazanem pekaču in obodu, na približno 1 cm debeline na dnu in v višino vsaj 2 cm. Če vam ostane kaj mase, naredimo kroglice, ki jih bomo lahko spekli istočasno (nagrada za kuharja :)).
V drugi posodi dobro premešamo zmešamo jajca, skuto, smetano in sir (pustimo nekaj ščepov sira za dekoracijo). Zmes vlijemo v zelenjavo in premešamo. Vse skupaj vlijemo na pripravljen pekač s sirovim kruhom. Vrh še okrasimo z na kolobarje narezanimi bučkami, čebulo in polovičkami mozzarelle. Na koncu čez vse potresemo še malo ribanega sira.
Pekač pokrijemo s folijo in ga damo v segreto pečico za približno 25 minut. Odstranimo folijo in pečemo še 5-10 minut, da se površina lepo obarva.
Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da odleži za vsaj 15 minut.
Za kljukušo sem prvič slišala pred nekaj leti. Ko sem jo prvič jedla, sem bila nad njeno enostavnostjo in okusom popolnoma navdušena. Od takrat dalje je pri nas redno na jedilniku, vsaj enkrat na štirinajst dni, saj je priprava res enostavna in hitra. Odlična je tako za kosilo, večerjo in tudi za zajtrk.
Če jo pripravimo za kosilo zraven postrežem solato, pri zajtrku ali večerji pa se bolj prileže kisla smetana in čebula.
Obrok
Glavna jed
Čas priprave15minutes
Čas kuhanja45minutes
Čas1hour
Obroki5oseb
Sestavine
5jogurtovih lončkovmoke
5srednjihkrompirjev
1jajce
300mlmleka
sol
poper
česen v prahu
Priprava
Pečico prižgemo na 200-220 stopinj.
2. Krompir operemo in olupimo ter ga narežemo na manjše kocke, 1x1 cm. Posolimo in ga pustimo, da spusti vodo.
3. Med tem pripravimo maso iz moke, jajca in mleka. Sol, poper in česen dodamo po okusu. V maso bomo vmešali še krompir, zato naj bo masa dovolj slana (ne preslana). Masa naj bo gostejša, kot za ameriške palačinke.
4. V maso sedaj pretresemo precejen krompir in premešamo.
5. Pekač (največji, ki ga imamo, da testo ne bo predebelo), postavimo v pečico, da se dobro segreje. Ko je segret, po nekaj minutah, vanj vlijemo olje, približno o,5 dl. Ko je olje segreto, vzamemo pekač iz pečice in vanj vlijemo pripravljeno maso.
6. Pečemo, dokler ne zarumeni, cca 30 min, nato jo vzamemo iz pečice, narežemo na kose in jih obrnemo. Vrnemo nazaj v pečico za cca 10 minut.
7. Ko je kljukuša pečena, pekač vzamemo iz pečice. Kljukušo prelijemo z raztopljenim maslom (cca 2 žlici) in pustimo stati nekaj minut.
8. Postrežemo ali s solato in s kislo smetano, ki smo jo malo razredčili z mlekom in narezano čebulo.