Blog

VELIKONOČNI SIROVI KRUHKI

Čas priprave: 10 minut   Čas pečenja: 20 minut   Kruhkov: 15-20

Sestavine:

  • 140 g Kisle tapiokine moke – škroba  
  • 35 g Sladke tapiokine moke – škroba  
  • 60 ml mleka  
  • 60 ml vode  
  • 1 čajna žlička soli  
  • 1 žlica olivnega olja  
  • 1 jajce  
  • 120 – 150 g sira (ribani sir za pizzo, parmezan, čedar)  
  • 1,5 čajne skodelice na kocke narezane šunke
  • 30 g Kisle tapiokine moke

PO SESTAVINE SKOČI V TRGOVINO TUKAJ.

Priprava:

1.Pečico prižgemo na 190°C.

2. V posodo pretresemo kislo tapiokino moko in sladko tapiokino moko.

3. V kozici segrevamo mleko, vodo, olje in sol do vrenja.

4. Še vročo zmes takoj prelijemo v pripravljeno moko in z leseno žlico dobro premešamo.

5. Testo pustimo počivati 20 min in med tem v drugi posodi zmešamo jajca in sir.

6. Ko se testo ohladi, počasi vmešamo pripravljeno zmes jajc, sira in šunke ter dobro premešamo.

7. Posodo pokrijemo s plastično folijo in jo postavimo v hladilnik, vsaj za 2 uri, lahko pa tudi čez noč. Če pa ne morete čakati tako dolgo, jih lahko spečete že takoj.

8. Dlani namažemo z oljem in oblikujemo kroglice, v velikosti golf žogice in jih postavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Razmik med njimi pa naj bo vsaj 3cm.

9. Kruhke pečemo 15-20 min oziroma do svetlo rjave oziroma zlate barve.

10. Postrežemo še tople.

Bon Appetit!

SESTAVINE DOBIŠ V TRGOVINO TUKAJ.

PALAČINKE IZ TAPIOKA MOKE

Nedelja popoldan.

Idealen dan za crkljanje s palačinkami. Pa je čisto vseeno s kakšnimi. Ampak tokrat zopet malo drugačne, take s tapioka moko za vse nas, ki imamo težave z glutenom.

V naši spletni trgovini, s klikom spodaj lahko naročiš svojo vrečko moke.

TATPIOKINA MOKA

Za približno 6 palačink potrebujemo:

  • 500 ml mleka
  • 3 cela jajca
  • 4 žlica tapiokine moke (sladki škrob) – kupiš jo lahko TUKAJ
  • 1 ščepec soli
  • 4 žlice masla ali olja
  • javorjev sirup ali med

Postopek priprave:

  1. Dobro premešaj tapioko in jajca.
  2. Dodamo mleko, sol in med ali sirup ter premešaj. Poskusi mešati raje z multipraktikom, kot pa na roko ali z ročnim mikserje. Masa tako nastane bolj gladka.
  3. Masa bo postala zelo tekoča, veliko bolj redka, kot pri klasičnih palačinkah.
  4. Ko se bo ponev za palačinke na visokem ognju dobro segrela, dodamo maslo ali olje.
  5. Na vročo ponev vlijemo toliko mase, da jo v celoti prekrije. Vmes ponev krožno obračamo, da se masa enakomerno razporedi po ponvi. Znižamo temperaturo in pustimo, da se speče. Ko se palačinka na robovih obarva temno rjavo, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Se lahko zgodi, da nam jo pri prvi ne bo uspelo lepo obrniti in se bo pretrgala. Ampak brez skrbi, kar hrabro s peko naprej. 🙂 Saj se podobno lahko zgodi tudi pri klasičnih pšeničnih palačinkah.
  6. Na pripravljen krožnik položimo papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo. Pečeno palačinko prestavimo na krožnik. Po vrhu položimo papirnato brisačo za naslednjo palačinko.
  7. Krožnik obložimo le v primeru, če bomo pri peki uporabili maščobo ali če je bomo uporabili preveč.
  8. Ponudimo še tople, saj so take najboljše.

Naroči svojo vrečko tapiokine moke.

Dober tek!

TAPIOKINI ZELENJAVNI KANELONI

Kadar imam zelo malo časa in si zaželim palačinke in zelenjavo, kar vse naenkrat in skupaj, so najboljša rešitev kaneloni. Enostavno in hitro za narediti. Ko pa ugrizneš so mehki in v ustih se kar stopijo.

Mnjami, ko samo pomislim na te slastne kanelone, se mi cedijo sline. 🙂

To je še ena od tapiokinih jedi, ki so slastne in božanske. Kar pa je najbolje, lahko to maso za palačinke (brez dodanega popra in peteršilja), namesto z zelenjavo, jemo kot sladico namazane z marmelado ali Nutello, sladko skuto in s sadjem.

Priprava vzame nekaj časa, ker moramo narezati zelenjavo. Ampak s kuhanjem vred je to le približno 20 minut. Na koncu imamo topel in zdrav obrok, v samo 20 minutah.

 Recept za 2 osebi. Spečemo 5 majhnih ali 2-3 večje palačinke:

  • 50g sladke tapiokine moke
  • 1 jajce
  • 125ml mlek
  • 60ml tople vode
  • 1/2 žličke soli, ščep popra in ščep suhega peteršilja
  • 1 žlička chia semen

Za zelenjavno filo:

  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 1/2 manjše bučke
  • 50g šampinjonov
  • 1/4 rdeče paprike
  • 3 žlice sladke koruze
  • Sol, poper, peteršilj (po okusu)
  • Nariban sir za pizzo
  • Vejica peteršilja
  • kisla smetana
  • 1 žlička olja

1. Najprej narežemo vso zelenjavo. Čebulo in česen narežemo in nasekljamo. Bučko in papriko narežemo na majhne kocke, šampinjone na rezine in peteršilj nasekljamo.

2. V ponvi segrejmo olje in dodamo čebulo, da postekleni. Dodamo šampinjone in česen. Malo popražimo in dodamo bučke in papriko.

3. Zelenjavo pražimo približno 10 minut in vmes večkrat premešamo. Proti koncu dodamo sladko koruzo ter sol in poper, po okusu. Na ognju pustimo še eno minutko, odstavimo in potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem.

4. med tem, ko v ponvi dušimo zelenjavo, pripravimo maso za palačinke in jih spečemo.

5. V posodi moko, jajce, mleko, vodo, začimbe in chia semena dobro premešamo in spečemo na ponvi, na kateri s ene sprijema, brez olja ali masla.

6. Ko imamo vse palačinke spečene, na vsako posebej naložimo zelenjavo, potresemo s sirom. Lahko dodamo tudi kislo smetano in jo na koncu zavijemo.

7. Zavite palačinke, po želji, lahko zložimo v pekač, potresemo s sirom in postavimo v pečico za nekaj minut, da se sir raztopi in malo popeče.

Bon Appetit!

SIROVI KRUHKI S ČEDAR SIROM

Tile kruhki so ena najboljših, najslajših in na sploh nekaj najboljšega kar sem odkrila v zadnjih letih. Res sem velik navdušenec nad tapioko, vseh oblik, zato tudi toliko receptov. Ampak še poseben pečat imajo kruhki. To je prva brazilska hrana, prigrizek, ki sem ga pred leti poskusila in se enostavno zaljubila v tapioko.

Tokrat pa sirovi kruhki s čedar sirom. Čedar še poudari okus in naredi kruhke še bolj mamljive.

Za 22-25 kruhkov potrebujemo:

1. Pečico prižgemo na 200ºC

2. V posodo previdno natehtamo moko tapiokino moko. Zakaj previdno? Zato, ker se tapiokina moka zelo praši. Dodamo sol. Vse skupaj dobro premešamo.

3. V kozici segrejemo mleko in maslo. Segrevamo le do vrenja in pazimo, da mleko ne zavre.

4. Segreto mleko počasi vlijemo v moko in mešamo. Z leseno žlico mešamo toliko časa, da se malo ohladi in nato nadaljujemo gnetenje z roko.

5. Dodamo prvo jajce in zgnetemo. Nato še drugo in gnetemo toliko časa (približno 5 minut), da masa postane homogena.

6. Dodamo sir in ga dobro vgnetemo. Če je masa tekoča ali premehka, da bi oblikovali kroglico, dodamo še malo sladke tapiokine moke.

7. Oblikujemo približno 30g kroglice in jih polagamo na nameščen pekač (ali ga obložimo s peki papirjem). 10. Kroglice naj bodo nekaj cm narazen, da se med peko ne sprimejo.

8. Pečemo jih približno 20 minut oziroma do zlatorjave barve.

Bon Appetit!

TAPIOKIN PUDING Z MANGOM IN BANANO

  • 200 g tapiokinih granul (kuskus tapioke)
  • 1l mleka 1 žlička vanilje ali 1 vaniljev strok
  • ¼ žličke soli
  • 400 g kokosovega mleka
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 pločevinka razrezanega manga
  • 1 žlica na zelo drobno narezane limetine lupine
  • 2 žlici svežega limetinega soka

V večji posodi, na zmernem ognju, zmešamo tapiokine granule, sol in mleko. Premešamo in dodamo vaniljo (če imamo strok vanilje, ga razpolovimo, z nožem postrgamo semena in vse skupaj, semena in strok damo v posodo). Ker so tapiokine granule zelo drobne, bo puding hitro skuhan, cca. 10-15 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se ne zažge.

Ko so granule skuhane, v manjši posodi dobro premešamo rumenjaka in sladkor. Nekaj žlic vročega pudinga damo v rumenjake, hitro premešamo in vse skupaj prelijemo v puding. Kuhamo še 3 minutke in odstavimo z ognja. Iz posode odstranimo vaniljev strok in pustimo puding, da se malo ohladi.

Med tem pripravimo mango. Na drobno narezanemu mangu dodamo limetin sok in dobro premešamo. Če imamo mango iz pločevinke je že dovolj mehek in sam razpada. Razrežemo banano na kolobarje.

Pripravimo kozarčke in po plasteh zlagamo. Najprej plast banane, čez damo tapiokin puding in na vrhu zopet banane in mangovo kašo. Za dekoracijo po vrhu potresemo še naribano limetino lupinico.

Namesto mleka lahko uporabimo tudi riževo ali mandljevo mleko in namesto sladkorja pa uporabimo sladilo.

Lahko uporabimo tudi sveži mango, ki ga narežemo na majhne koščke in čez polijemo limetin sok. če pa želimo mangovo kašo, pa mango z limeto zmiksamo do gladkega.

BUČKINO KORUZNA PITA

  • 2 žlici olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 manjša čebula
  • 4 glavice česna
  • 2 srednji bučki
  • ½ jajčevca
  • 1 pločevinka koruze
  • 100g šampinjonov
  • 3 jajca
  • 3 zvrhane žlice skute
  • 150-200 g ribanega sira (po želji)
  • 1 dl sladke smetane
  • 6 kroglic mozzarelle
  • Sol, bazilika, poper, origano.

Najprej pripravimo sirov kruh – pao de queijo. Če imamo doma že PRIPRAVLJENO MASO za kruhke, kruh pripravimo po navodilih na paketu. Lahko pa maso naredimo sami, po receptu, ki ga najdete TUKAJ. Pripravljeno maso za kruh med tem, ko se lotimo priprave zelenjave, pustimo počivati.

Pripravimo zelenjavo. Na kocke narežemo srednje veleiko čebulo in eno celo bučko. Polovico jajčevca olupimo in narežemo na kocke ter jih posolimo in pustimo 15 minut, da iz njih odteče voda, s tem preprečimo grenek priokus. Narežemo šampinjone in odcedimo koruzo. Nasekljamo česen.

Za dekoracijo narežemo na kolobarje manjšo čebulo in nekaj kolobarjev bučk (8-10) , preostalo bučko narežemo na kocke.

Na olju prepražimo na kocke narezano čebulo, dodamo nasekljan česen, bučke, jajčevec in šampinjone. Premešamo in pustimo na srednje nizkem ognju, da se vsa zelenjava omehča, približno 10 minut. Nato dodamo še koruzo in začimbe po okusu. Premešamo in odstavimo z ognja.

Med tem, ko se zelenjava kuha, se vrnimo k naši masi za sirov kruh. Pekač (jaz imam najraje okrogel pekač za torte, s snemljivim obodom) dobro namastimo. Kruhovo maso razporedimo po namazanem pekaču in obodu, na približno 1 cm debeline na dnu in v višino vsaj 2 cm. Če vam ostane kaj mase, naredimo kroglice, ki jih bomo lahko spekli istočasno (nagrada za kuharja :)).

V drugi posodi dobro premešamo zmešamo jajca, skuto, smetano in sir (pustimo nekaj ščepov sira za dekoracijo). Zmes vlijemo v zelenjavo in premešamo. Vse skupaj vlijemo na pripravljen pekač s sirovim kruhom. Vrh še okrasimo z na kolobarje narezanimi bučkami, čebulo in polovičkami mozzarelle. Na koncu čez vse potresemo še malo ribanega sira.

Pekač pokrijemo s folijo in ga damo v segreto pečico za približno 25 minut. Odstranimo folijo in pečemo še 5-10 minut, da se površina lepo obarva.

Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da odleži za vsaj 15 minut.

Dober tek!

KLJUKUŠA – BOSANSKA PITA

KLJUKUŠA - BOSANSKA PITA

Kljukuša je tradicionalna bosanska pita.

Za kljukušo sem prvič slišala pred nekaj leti. Ko sem jo prvič jedla, sem bila nad njeno enostavnostjo in okusom popolnoma navdušena. Od takrat dalje je pri nas redno na jedilniku, vsaj enkrat na štirinajst dni, saj je priprava res enostavna in hitra. Odlična je tako za kosilo, večerjo in tudi za zajtrk.

Če jo pripravimo za kosilo zraven postrežem solato, pri zajtrku ali večerji pa se bolj prileže kisla smetana in čebula.

Obrok Glavna jed
Čas priprave 15 minutes
Čas kuhanja 45 minutes
Čas 1 hour
Obroki 5 oseb

Sestavine

  • 5 jogurtovih lončkov moke
  • 5 srednjih krompirjev
  • 1 jajce
  • 300 ml mleka
  • sol
  • poper
  • česen v prahu

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 200-220 stopinj.

    2. Krompir operemo in olupimo ter ga narežemo na manjše kocke, 1x1 cm. Posolimo in ga pustimo, da spusti vodo.

    3. Med tem pripravimo maso iz moke, jajca in mleka. Sol, poper in česen dodamo po okusu. V maso bomo vmešali še krompir, zato naj bo masa dovolj slana (ne preslana). Masa naj bo gostejša, kot za ameriške palačinke.

    4. V maso sedaj pretresemo precejen krompir in premešamo.

    5. Pekač (največji, ki ga imamo, da testo ne bo predebelo), postavimo v pečico, da se dobro segreje. Ko je segret, po nekaj minutah, vanj vlijemo olje, približno o,5 dl. Ko je olje segreto, vzamemo pekač iz pečice in vanj vlijemo pripravljeno maso.

    6. Pečemo, dokler ne zarumeni, cca 30 min, nato jo vzamemo iz pečice, narežemo na kose in jih obrnemo. Vrnemo nazaj v pečico za cca 10 minut.

    7. Ko je kljukuša pečena, pekač vzamemo iz pečice. Kljukušo prelijemo z raztopljenim maslom (cca 2 žlici) in pustimo stati nekaj minut.

    8. Postrežemo ali s solato in s kislo smetano, ki smo jo malo razredčili z mlekom in narezano čebulo.


    Dober tek.

BRIGADEIRO PALAČINKE

 

BRIGADEIRO PALAČNIKE

Živijo,

no, pa je prvi šolski dan zopet tukaj…. kako so šle počitnice hitro mimo. Ampak nikoli ne vem ali gre hitreje nam ali otrokom?

So tudi vaši malčki (tisti malo manjši in tisti malo večji :)) veseli prvega šolskega dne?

Naše punce komaj čakajo, da bod videle prijatelje. Z nekaterimi se seveda vidijo že pred tem, vendar se jim po glavicah kljub temu vrtijo vprašanja o sošolcih in sošolkah ali so se kaj spremenili, zrasli ali si je katera od sošolk pobarvala lase… Vprašanj ne zmanjka. 🙂

Seveda je veliko ugibanj tudi glede urnika, kdaj bo viden, katere ure bodo imeli in kdaj, katere učitelje bodo imeli… Čeprav so naše punce že najstnice so še vedno ali pa celo še malo bolj neučakane glede urnika. Ko pride zadnji teden v avgustu, skoraj vsako uro v pričakovanju pogledajo na šolsko spletno stran, kdaj bodo objavljeni urniki.

Ko so urniki objavljeni pa sledi burna debata o urniku, predmetih, zaporedju ur, kakšna je ta učiteljica in kakšen je tisti učitelj…

Ker je prvi šolski dan vedno velik dogodek in nekakšna nova prelomnica, ga vsako leto znova obravnavamo kot, da je to res velik praznik in pripravimo dan prej za kosilo ali večerjo nekaj posebnega, nekaj kar je otrok najljubše, nekaj sladkega za bolj gladek začetek. Vsako leto ponudim otrokom možnost, da izrazijo svojo posebno željo. In vsako leto dobim odgovor PALAČINKE. 

Seveda, želja mojih otrok je najpomembnejša in zato bodo letos zopet palačinke. Ampak tokrat se bom eno mičkeno poigrala. 🙂

Namesto klasičnih palačink bomo imeli ameriške palačinke, za preliv pa kar preliv brigadeiro.

To bo res bomba, saj otroci obožujejo tako palačinke kot brigaderiose, sedja pa kar oboje na enkrat, na enem krožniku.... presenečenje bo sigurno zelo veliko. 🙂

Sestavine

  • 1,5 skodelice pšrenične moke
  • 3,5 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 375 ml mleka
  • 1 jajce
  • olje
  • pomarančna lupina, po želji
  • sadje
  • 1 pločevinka kondenziranega mleka
  • 3 žlice kakva v prahu
  • 30 g masla

Priprava

  1. V prvi skledi dobro premešamo suhe sestavine, moko, pecilni prašek, sol in sladkor.

    2. V drugi skledi premešamo mokre sestavine, mleko in jajce.

    3. Mokre sestavine z metlico ali mešalnikom počasi vmešamo v suhe sestavine, dokler ne dobimo homogene mase. Masa mora biti gostejša kot za palačinke tako, da v kolikor je preredka dodamo še moke. Na koncu dodamo pomarančno lupino in pustimo testo počivati približno 5 minut.

    4. Medtem pripravimo čokoladni preliv brigadeiro. V kozico prelijemo kondenzirano mleko, dodamo kakav v prahu in maslo. Na nizkem ognju mešamo ves čas, dokler ne začne vreti.

    5. Ugasnemo, ker ne želimo, da postane masa zelo gosta.

    6. Zdaj je tudi že testo za palačinke pripravljeno za preko.

    7. Ponev segrejemo, nanjo vlijemo nekaj kapelic olja in zlijemo zajemalko mase. Ko je palačinka pečena, to vemo, ko se pojavijo mehurčki, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.

    8. Ko so palačinke pečene jih zložimo eno na drugo in prelijemo s čokoladnim prelivom ter po želji okrasimo.


    Dober tek!

COXINHAS – BRAZILSKI PIŠČANČJI OCVRTKI II

 

COXINHAS - Brazilski piščančji ovrtki

Živijo,

ja, saj vem, je že kar nekaj časa od zadnje objave. Ampak ne za to, ker ne bi želela deliti še kakšen super dober recept, ampak zato, ker enostavno nimam dovolj časa. Se kdo javi za pomoč? 🙂

Iščem nove recepte in nove ideje kaj pripraviti, kaj skuhati, speči, dobivam nova naročila in se nato posvetim njim … čez nekaj časa pa ugotovim, da kljub temu, da delam non stop, novih objav in receptov ne objavljam.

Zato sem se sedaj dobesedno posadila na stol in za vas spisala še en recept, kako pripraviti coxinhas. Sicer priprava vzame nekaj časa, ampak verjemite mi da je trud na koncu poplačan. To je prav poseben prigrizek, ki ga ljubijo tako otroci, kot tudi odrasli. Prileže se tako na vsaki zabavi ali poroki kot prigrizek, kot tudi ob vrčku piva ali kozarčku vina, ko dobite obiske. Lahko jih vzamemo na piknik. Kaj je boljšega, kot vzeti v roke in ugrizniti v slasten zalogajček. Lahko jih pripravimo v naprej in ni nujno, da jih postrežemo tople.

Res se veselim in sem navdušena, da lahko ta recept delim z vami, ker je nekaj posebnega in je tipičen prigrizek na ulicah Brazilije.

Mogoče še od kod ime coxinhas. Po portugalsko to pomeni kurja noga ali bedro, ker kot boste videli imajo res takšno obliko. Izgovori pa se »košinjas«. 🙂

No pa začnimo….

Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 1 hour 30 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 2 hours
Obroki 40 mini ocvrtkov

Sestavine

  • 600 g piščančjih prsi
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 1 manjša čebula
  • 1/3 vrečke mešanica začimb za piščančje meso
  • 2-3 glavce česna
  • 4 žlice paradižnikove omake
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 manjši mladi čebuli
  • 3-4 žlice nasekljanega petršilja
  • sol in poper po potrebi
  • 375 ml mleka
  • 50 g masla
  • 450 g moke
  • 1 l olja
  • 1 dl mleka
  • 200 g fino mletih drobtin

Priprava

  1. V posodo položite piščančja prsa injih prekrijete z vodo (oziroma dodajte cca 600ml vode), dodajte jušno kocko ali pa namesto vode in kocke lahko uporabite že pripravljeno piščančji jušno osnovo. Kuhajte dokler meso ni mehko, približno 20 minut. Predno meso odstranile iz vode, preverite ali so prsa res kuha. če niso, jih kuhajte še nekaj minut.

  2. Med tem, ko se meso kuha, pripravimo zelenjavo. Nasekljamo čebulo, česen ter ju prepražimo na 2 žlicah olivnega olja.

  3. Ko so prsa kuhana jih vzamete iz vode in jih pustite, da se ohladijo.

  4. Iz posode, v kateri se je kuhalo meso, prelijemo 375 ml juhe v drugo posodo. Juhi dodamo 375 ml mleka in 50 g masla. Počasi kuhamo, da se maslo raztopi.

  5. Postopoma dodajamo moko. Vmes ves čas mešamo. Ko je vsa moka dodana, mešamo še nekaj minut, da se testo sprime in začne odstopati od posode.
  6. Testo pretresi iz posode na desko in ga pusti, da se toliko ohladi, da ga lahko naprej gneteš z roko.
  7. Med tem, ko se testo hladi, razreži meso na majhne koščke, kot za kebab. Jaz ga dam kar v multi praktik in nekajkrat obrnem, da se meso razreže. Pazi le, da ni razrezan preveč na fino. Razrezanemu mesu dodaj začimbe, paradižnikovo omako, nasekljan peteršilj, narezano mlado čebulo (samo zeleni del, po želji tudi bel) ter na olju prepraženo čebulo in česen.

  8. Testo se je sedaj že dovolj shladilo, da lahko pričneš z gnetenjem.

    Površine kjer bomo gnetli testo ne pomokamo. Testo zvrnemo na površino (večjo desko ali mizo) in pričnemo z gnetenjem. Gnetemo toliko časa, da postane lepo gladko in gnetljivo (kot plastelin). V testu včasih ostanejo mehurčki z moko. Le ti naj med gnetenjem počijo, da se moka lepo vgnete v testo. Pomagamo si lahko tudi tako, da balonček stisnemo med prsti, da balonček poči. Gnetenje po navadi traja nekaj minut, maksimalno 10 minut.

  9. Testo razdelimo na 40 kroglic. Nato vzamemo kroglico po kroglico in iz nje oblikujemo mošnjiček. Testo naj bo enakomerno debelo, na sredini naj ga bo malo več. Če vam ne uspe narediti mošnjička, naredite kot en plošček v velikosti, premera cca 5 cm.

    V pripravljen mošnjiček ali na plošček damo eno zvrhano žličko + še pol žličke pripravljenega mesa. Pazimo, da meso res fino, vendar nežno, potisnemo na dno mošnjička in ga zelo nežno »postrgamo« z robov testa na sredino našega mošnjička. Na sredini naj b kupčke mesa. Mesa nikakor ne pustimo na robu testa, ker se le ta ne bo zlepil. Sedaj imamo kupček mesa v testu in lahko pričnemo robove počasi vse naokoli stiskati skupaj in izoblikujemo v piščančjo nogico ali solzico. Za to bo potrebno malo prakse, ampak po dveh ali treh poskusih ne bo več težav. 

  10. Ko smo pripravili vse coxinhase, pripravimo skodelico z mlekom in skodelico z drobtinami. Vsako coxinhas najprej namočimo v mleku. Glej, da je res vsa površina namočena z mlekom. Povaljamo v drobtinah. Drobtine morajo biti res fino zmlete. Če so bolj grobo mlete, jih še enkrat zmeljemo.

  11. Olje zlijemo v kozico, v kateri bomo pekli naše coxinhase. Kozica naj ne bo prevelika. Priporočam cvrtje maksimalno 4-5 coxinhas na enkrat.

    Ko je olje segreto na 180°C, pričnemo s peko. Za preverjanje temperature res ne potrebujemo kuhinjskega termometra. Enostavno pomočiš držalo lesene kuhalnice v olje in če se začnejo okoli nje nabirati mehurčki pomeni, da je olje dovolj segreto.

    Coxinhase pečeš približno 1,5 – 2 minuti, oziroma do zlato rjave barve. Ko so pečeni, jih odložimo na papirnato brisačo, da se vse olje odcedi.

  12. Pečene coxinhas lahko postaviš na toplo, na 120°C, da se ne ohladijo, ko pripravljaš ostale ali pa jih postrežeš hladne.

  13. Postrežemo jih lahko kot prigrizek ali kot prilogo. Zraven se prileže kozarček vina ali vrček piva. 🙂

    Če pa želiš bolj brazilski pridih, priporočam caipirinho


    Dober tek!

Opombe

Coxinhas lahko pripraviš tudi do 3 dni v naprej in jih hraniš v hladilniku.

Ali pa jih zamrzneš in jih po potrebi vzameš iz zamrzovalnika in ocvreš. V tem primeru je potrebno cvreti malo dlje.

 Če vam ostane kaj mesa, nič hudega. Pospravite ga v posodico in uporabite naslednji dan ali za omako ali tortilje…

 

BANANINE PALAČINKE

Bananine palačinke

Tako kot pizza, so tudi palačinke moja šibka točka. 

No, nič slabega, če ne bi imela težav z glutenom. Dokler nismo spoznala tapioke sme bila prikrajšana za marsikatero slastno palačinko.

Sedaj je tudi MANIOKINA (KASAVA) MOKA postala moja vsakodnevna spremljevalka in sem ji neizmerno hvaležna. Ser, da se je na moko potrebno navaditi, saj se obnaša drugače kot navadna moka. Tudi okus ima specifičen, tako malo oreškast bi rekla, kar ji daje še dodatne pozitivne točke.

Moka, brez glutena in okus po oreščkih! Ooo, jaaa! 🙂

Moka je dobrodošla v pri kuhanju brezglutenskih jedi in za vsakogar, ki obožuje oreščke, pa ima na žalost alergijo nanje.

No, kakor koli že, za vse, ki obožujete palačinke vam danes predstavljam recept, ki vas ne bo pustil na cedilu.

Palce gor, kdor se strinja z menoj. Lahko pa mi tudi pišeš in deliš svoje mnenje.

Obrok Zajtrk
Čas priprave 5 minutes
Čas kuhanja 10 minutes
Čas 15 minutes
Obroki 8 palačink

Sestavine

  • 70 g (5 žlic) kasava mleke, zmlete in presajene
  • 1 manjša zmečkana banana
  • 2 jajci
  • 1-2 žlici medu
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke soda bikarbone ali pecilnega praška
  • 1/2 žličke cimeta
  • 100 ml mleka
  • 2 žlici olja

Priprava

  1. Zmešamo mokre sestavine, jajci, mleko, med in banano.

    2. Dodamo suhe sestavine, moko, pecilni prašek, cimet in sol in dobro premešamo.

    3. Maso pustimo stati kakšno minutko ali dve. Da se vse sestavine dobro prepojijo, ker bomo takrat dobili pravo konsistenco.

    4. Masa mora biti gosta, vendar ne preveč, ker se bodo drugače palačinke težko spekle. Po potrebi dodamo še malo mleka oziroma, če je masa preredka, še malo moke.

    5. Segrejemo ponev. Vanjo vlijemo žličko olja. Vlijemo zajemalko mase in pečemo približno 1 minutko. Med peko palačinke budno pazimo, ker se nam lahko zelo hitro zažgejo.

    6. Palačinke so zelo mehke, vendar prožne. Ko sem jih pekla prvič, sem imela občutek kot, da se bo strgala med obračanjem. Vendar se ni. Tako, da kar pogumno z lopatko pod palačinko in jo obrni.

    7. Postrežemo še tople (lahko tudi hladne) z najljubšim prelivom (med, javorjev sirup) ali z marmelado, mlečno karamelo. Otroci pa bodo verjetno navdušeni nad čokoladnim namazom ali nutello.


    Bon Apettite!

Opombe

1. Moko zmeljemo lahko kar v kavnem mlinčku ali v multipraktiku, čisto na fino. Verjetno bo potrebno nekaj minut.

2. Za paleo varianto, lahko zamenjate sestavine.