KLJUKUŠA – BOSANSKA PITA

Print

KLJUKUŠA - BOSANSKA PITA

Kljukuša je tradicionalna bosanska pita.

Za kljukušo sem prvič slišala pred nekaj leti. Ko sem jo prvič jedla, sem bila nad njeno enostavnostjo in okusom popolnoma navdušena. Od takrat dalje je pri nas redno na jedilniku, vsaj enkrat na štirinajst dni, saj je priprava res enostavna in hitra. Odlična je tako za kosilo, večerjo in tudi za zajtrk.

Če jo pripravimo za kosilo zraven postrežem solato, pri zajtrku ali večerji pa se bolj prileže kisla smetana in čebula.

Obrok Glavna jed
Čas priprave 15 minutes
Čas kuhanja 45 minutes
Čas 1 hour
Obroki 5 oseb

Sestavine

  • 5 jogurtovih lončkov moke
  • 5 srednjih krompirjev
  • 1 jajce
  • 300 ml mleka
  • sol
  • poper
  • česen v prahu

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 200-220 stopinj.

    2. Krompir operemo in olupimo ter ga narežemo na manjše kocke, 1x1 cm. Posolimo in ga pustimo, da spusti vodo.

    3. Med tem pripravimo maso iz moke, jajca in mleka. Sol, poper in česen dodamo po okusu. V maso bomo vmešali še krompir, zato naj bo masa dovolj slana (ne preslana). Masa naj bo gostejša, kot za ameriške palačinke.

    4. V maso sedaj pretresemo precejen krompir in premešamo.

    5. Pekač (največji, ki ga imamo, da testo ne bo predebelo), postavimo v pečico, da se dobro segreje. Ko je segret, po nekaj minutah, vanj vlijemo olje, približno o,5 dl. Ko je olje segreto, vzamemo pekač iz pečice in vanj vlijemo pripravljeno maso.

    6. Pečemo, dokler ne zarumeni, cca 30 min, nato jo vzamemo iz pečice, narežemo na kose in jih obrnemo. Vrnemo nazaj v pečico za cca 10 minut.

    7. Ko je kljukuša pečena, pekač vzamemo iz pečice. Kljukušo prelijemo z raztopljenim maslom (cca 2 žlici) in pustimo stati nekaj minut.

    8. Postrežemo ali s solato in s kislo smetano, ki smo jo malo razredčili z mlekom in narezano čebulo.


    Dober tek.

Dodaj odgovor