Brazilska fižolova enolončnica - Feijoada
Feijoda (slovensko: fežuada), izvor besede je iz feijão, kar po portugalsko pomeni fižol. Je fižolova enolončnica, ki se jo pripravlja v Angoli, Macau, na Zelenortski otoki, Mozambiku, Goa, Indiji in Brazilija, kjer se šteje za nacionalno jed. Recepti se nekoliko razlikujejo, vendar najbolj znana je brazilska feijoada katere izvor je iz Portugalske.
Feijoada je nacionalno jed Brazilije, predvsem Ria de Janeira, medtem ko ostale dele Brazilije predstavljajo druge regionalne jedi.
Brazilska različica feijoade (feijoada Brasileira) je pripravljena s črnim fižolom, različnimi deli svinjine (slanina, dimljena svinjska rebra in vsaj dve vrsti prekajene klobase) ali govejega mesa (ledij in jezika). Originalna jed vsebuje tudi svinjska ušesa, rep in parklje.
V nekaterih regijah na severovzhodu, kot Bahia in Sergipe, so pogosto na koncu kuhanja dodaja tudi zelenjava, kot so zelje, ohrovt, krompir, korenje, okra, buče.
Najbolje je pripvljena nad nizkim ognjem , v lončeni posodi. Okus je zelo bogat po fižolu in mesu.
V navadi je, da se postreže z belim rižem, farofo in rezino pomaranče.
Sestavine
- 500 g brazilskega črnega fižola
- 250-300 g suhe govedine ali slanine
- 250-300 g klobas
- 300 g suhih reber
- 3 lovorjeve liste
- 1 velika čebula
- 4-5 strokov česna
- 3 žlice olivnega olja
- sol, poper
Priprava
-
Fižol en večer prej namočimo. Damo vsaj dvojno količino vode.
2. Po želji namočimo tudi govedino in rebra, vendar v drugo posodo.
3. Naslednji dan odcedimo fižol in ga postavimo v večji lonec ter ga prekrijemo z vodo. Vode naj bo cca 5-6 cm nad fižolom.
4. Posodo s fižolom postavimo na srednje močan ogenj in počakamo, da voda zavre.
5. Med tem narežemo govedino na kocke (0,5-1 cm) in rebra (lahko po dve rebri v kosu ali eno). Klobaso razrežemo na 0,5cm kolobarje.
6. V posodo s fižolom dodamo narezano meso in lovorjeve liste.
7. Kuhamo 2 - 3 ure, dokler fižol ni mehek. Občasno premešamo. Po potrebi dodajamo vodo.
8. Na drobno narežemo čebulo in nasekljamo česen.
9. V ponvi segrejemo olje na srednji temperaturi, dodamo čebulo in česen ter pražimo do zlato rjave barve.
10. V čebulo dodamo 2 zajemalki zmečkanega fižola in vse na hitro premešamo. Vse skupaj damo v fižol in kuhamo še približno 1 uro, da se zgosti.
11. Dobra feiojada mora imeti nežno, svilnato teksturo.
12. Odstranimo lovorjeve liste, po želji tudi meso.
13. Feiojada postrežemo tako, da na krožnik postavimo servirno žlico riža, 1-2 zajemalki feiojade. Dodamo še 1-2 žlici farofe in okrasimo s pomarančo.