SADNA PITA BREZ GLUTENA

 

Zdrava sadna pita

Dolgi zimski dnevi se bližajo, zato že razmišljam in iščem za novimi recepti, ki mi bodo krajšali dolge temne popoldneve.

Ker sem zelo velika oboževalka TAPIOKINE KASAVA MOKE, ki je osnova mojim paleo in zdravim receptom, iščem in brskam za vedno novimi in raznolikimi recepti. Ker pa sem si danes zaželela nekaj sadnega za posladek, sem iskala nekaj v tej smeri. Prelistala eno od mojih debelih kuharic, iskala recepte na spletu... Na koncu sem obupala, ker je bilo vsega preveč in se odločila za svojo različico sadne pite.

Tapiokina-kasava moka je sicer 100% nadomestljiva z navadno škrobno moko, vendar se zaradi svojih lastnosti vseeno obnaša malo drugačne. Več o tapioki si lahko preberete na mojem blogu TUKAJ.

Tapiokina moka je narejena tako, da korenino manioke (kasave, yuke) dobro operejo in olupijo. Nato jo stiskajo, sušijo in na koncu pražijo in zmeljejo. Tapioka nima škroba, ima pa zato kar 80% škroba in 7% vlaknin. Kasava ima nizek glikemični indeks, zaradi svojih absorpcijskih lastnosti pa je posebnost moke v tem, da ima visoko absorpcijo tekočin, zaradi česar je med drugim zelo priporočljiva pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Kaj vse pa lahko pripravimo iz tapioke si lahko preberete TUKAJ.

Obrok Sladica
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 40 minutes
Čas 1 hour 10 minutes
Obroki 8 kosov

Sestavine

  • 100 g tapiokine kasava surove moke
  • 100 g tapiokine kasava pečene moke
  • 70 g riževe moke
  • 1/2 žličke soli
  • 3 žlice medu
  • 2 jajci
  • 60 g mrzlega kokosvega masla, v kosih
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 10 žlic ledene vode
  • 2-3 domače vložene hruške
  • 2 domači vloženi breskvi
  • cimet
  • 1 žlica sladkorja iz sladkornega trsa
  • maslo

Priprava

  1. V posodo pretresemo vso moko (pretresaj počasi, ker se moka zelo praši) in sol. Dobro premešamo.

    Dodaj na koščke narezano maslo in ga s prsti dobro vmešaj v moko . Ko masla ne čutimo več, dodamo sladkor, jajci, kis in vanilijev ekstrakt. Ponovno dobro premešamo in pričnemo z gnetenjem.

    Počasi dodajamo mrzlo vodo, po dve žlici na enkrat.

  2. Tapioka ima zelo visoko absorpcijo tekočine, zato bo potrebno uporabiti vso vodo, mogoče tudi kakšno žlico več. Testo se mora lepo združiti in biti gladko, zato brez skrbi z vodo.

    Testo oblikujemo v kroglo, ga zavijemo v peki papir in damo za 1-2 urei v hladilnik ali za 20 minut v zamrzovalnik.

  3. Pečico prižgemo na 200°C.

    Sedaj pripravimo sadje. Narežemo ga na rezine , cca 1cm debele.

    Testo vzamemo iz hladilnika, ga na peki papirju razvaljamo v čim bolj okroglo obliko, približno na debelino 5mm.

    Testo skupaj s peki papirjem položimo v okrogel pekač ali pekač za pito (premer 22cm).

    Testo nato še lepo porazdelite po pekaču. Rob pa naj bo vsaj 5cm visok.

    Nato se lotimo polaganja sadja.

    Ko je sadje položeno, ga potresemo s cimetom in sladkorjem. Čez narežemo nekaj koščkov masla.

    Na koncu še zavihamo robove testa.

  4. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 40 minut.

    Preden postrežemo, pustimo pito za 20 minut na pekaču, da se ohladi.

    Dober tek!

Opombe

Riževo moko se lahko nadomesti tudi samo s tapiokino moko ali mandljevo moko.

Med lahko nadomestimo z javorjevim sirupom ali sladkorjem iz sladkornega trsa.

Namesto hrušk in breskev iz pločevinke lahko uporabimo tudi sveže sadje, ki ga prej ali segrejemo na karameli ali pa uporabimo kar sveže sadje.

Če sadje želimo karamelizirati: Sadje operemo, odstranimo peclje in peščišča, nato ga olupimo in narežemo na 1cm rezine.

V ponvi na srednji temperaturi počasi segrejemo maslo in med ali sladkor (po želji lahko dodamo tudi vanilijev strok in žličko žganja) tako dolgo, da sladkor karamelizira in dobimo gosto, zlato rjavo, karamelno omako. Ponev med segrevanjem večkrat dobro potresemo. V ponev dodamo sadje in ga kuhamo v karamelni omaki 2 minuti (odvisno od tega kako trdo je sadje). Med kuhanjem ponev večkrat pretresemo in sadje nežno obrnemo, da se lepo karamelizira na obeh straneh. Ko je sadje še čvrsto (pazi, da ne bo premehko) ponev odstavimo z ognja. 

Dodaj odgovor