Jabolčna pita
Sestavine
- 2 veliki jabolki
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička medu (ali sladkorja)
- 2 žlici limoninega soka
- 50 g raztopljenega masla
- 1 jajce
- 90 ml sladke smetane
- 2 veliki žlici kisle smetane
- 1/2 žlice sladkorja
- 2 beljaka
- 100 g sladkorja
Priprava
-
Pripravimo sladko krhko testo za pite. Sestavine in navodila za pripravo najdete TUKAJ.
2. Jabolka olupimo, očistimo in razrežemo na rezine. Enakomerno in na tesno jih zložimo v pečeno pitino testo, tako da zapolnijo celotno površino testa.
3. Pripravimo maslo, 1 čajno žličko sladkorja, cimet in limonin sok in z mešanico prelijemo jabolka.
4. Pito postavimo v pečico in pečemo 30 minut na 175°C.
5. V skledi premešamo kislo smetano, sladko smetano, jajce in sladkor. Mešanico vlijemo čez pečena jabolka in pečemo še nadaljnjih 10 minut na 175°C, toliko, da krema zakrkne in se rahlo zapeče.
6. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se pita ohladi.
7. Po želji jo lahko okrasimo z meringo.
8. Meringo:
2 beljaka zmešaš s 100 g sladkorja in z ročnim mešalnikom stepaš nad soparo (voda, ki jo grejemo v posodi ne sme segati do posode v kateri stepamo beljake) približno 2 - 3 minute, oziroma toliko, da se sladkor stopi. Nato beljake odstaviš (pazi, da se s soparo ne popariš!) in nadaljuješ s stepanjem hitreje, vsaj še 3 minute. Krema mora postati čvrsta, penasta in s čudovitim leskom. Ko odstraniš metlico pa mora ostati vrh, takrat je krema pripravljena. Z njo okrasiš pito, po tem pa jo požgeš z ročnim kuhinjskim brenerjem ali pa daš v pečico na 100°C, za 10 minut, da beljaki lepo porjavijo.
Pito najbolje, da postrežemo takoj. 🙂
Dober tek!