BRAZILSKA ENOLONČNICA S SVINJINO IN KORUZNIMI SMOČKI

Brazilska enolončnica s svinjino in koruznimi cmočki

Še ena različica feijoade – brazilske fižolove enolončnice. Ob pokušanju ti zaigrajo brbončice in ustnice ti zlezejo v širok nasmeh. 

Cmočki, ki smo jih pred nekaj dnevi poskusili, pa so tokrat dodali samo še češnjo na vrh smetane.

Obrok Glavna jed
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 25 minutes
Čas kuhanja 3 hours
Čas 3 hours 25 minutes
Obroki 6 porcij

Sestavine

  • 900 g svinskih pleč, narezanih na 5 cm kocke
  • 2 žlici olja
  • 2 stebli drobno nasekljane zelene
  • 2 čebuli drobno nasekljani
  • 1 žlica svežega origana (ali 2 suhega)
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 1 žlica mletega popra
  • 1 jušna kocka mesna (goveja, svinjska ali piščančja)
  • 800 g paradižnika v kockah iz pločevinke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 2 žlici moscavo sladkorja
  • 3 žlice rdečega vina
  • 2 čilija brez semen (če vam ustreza pekoče lahko s semeni)
  • 1 mlada čebula drobno nasekljana
  • 400 g sladkega krompirja, olupljenega in razrezanega na 3-4cm kocke
  • 2 rdeči papriki razrezani na kocke
  • 800 g črnega fižola iz pločevinke

Priprava

  1. Najprej svinjino popražimo na olju do zlato rjave barve. Meso ni potrebno pražiti vse na enkrat, lahko ga pražimo v več etapah. Meso odstranimo iz posode na krožnik. V posodo stresemo ¾ narezane čebule, zeleno, lovor in origano. Po potrebi dodamo še malo olja in pražimo do mehkega.

    2. Dodamo začimbe, dobro premešamo in damo meso nazaj v lonec. Zdrobimo jušno kocko in dodamo paradižnike, kakav, sladkor, 2 žlici kisa, sok (skupaj s pomarančnimi delčki) ene pomaranče in 3 polovičke čilija. Vse skupaj zavremo, nato pokrijemo in pustimo na nizkem ognju (naj nežno brbota), da se počasi kuha približno eno uro.

    3. Med tem na drobno nasekljamo polovico čilija in ga zmešamo s preostalo čebulo, mlado čebulo, kisom in sokom druge pomaranče. To mešanico shranimo v hladilniku.

    4. Po eni uri kuhanja, v enolončnico dodamo sladki krompir in rdečo papriko. Posodo pokrijemo in kuhamo še 30 minut.

    5. Približno 15 minut pred koncem kuhanja enolončnice pričnemo pripravljati koruzne cmočke. [Glej recept]

    6. Ko so cmočki pripravljeni, v posodo dodamo še fižol, pomešamo in poskusimo, če je potrebno dodati kakšno začimbo.

    7. Preverimo ali je posoda, v kateri smo kuhali feijoado, primerna tudi za v pečico. Če ni, enolončnico prelijemo v primerno posodo.

    8. 6 pripravljenih cmočkov postavimo na vrh enolončnice, ostalih 6 pa zraven na pekač. Vse skupaj postavimo v pečico. Posoda z enolončnico naj bo odkrita.

    9. Pečemo 25 minut na 200°C v ventilacijski pečici (ali na 180°C, če ni ventilacijska), oziroma do zlato rjave barve in dokler ne vzhajajo.

    10. Ko so cmočki pečeni, vzamemo posodo iz pečice. Enolončnico potresite s koriandrom in origanom in postrežemo.

    Bon appetit!

Dodaj odgovor