BUČNA PITA – PUMPKIN PIE

 

Dobila sem veliko, okroglo, rumeno bučo.

Kaj naj z njo? Jo skuham, narežem in zamrznem, naredim juho, omako, zavitek, jo spečem…

Naredila bom bučno pito!

Nisem je še delala in si jo res enkrat želim poskusiti. Hmmm, ampak ne vem če bo otrokom všeč?

In tako je padla odločitev. Pogledala sem v omaro in hladilnik ali imam vse sestavine in se lotila dela. Recept sem pa tudi že imela zbran.

Na koncu sem recept malo priredila mojemu okusu. In celo otrokom je bila zelo všeč. 😉

Obrok Sladica
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Čas 1 hour 30 minutes
Obroki 8 kosov

Sestavine

  • 150 g mlete tapiokine (kasava) moke
  • 2 žlici škroba (po želji)
  • 1/4 žličke cimeta
  • 1/4 žličke soli
  • 60 g masla
  • 1 žlica medu (po želji lahko več)
  • 40 ml vode
  • 300 g bučnega pireja (to je cca 500 g surove buče)
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 zvrhana žlica kisle smetane
  • sladkor
  • cimet
  • muškatni orešček

Priprava

  1. Kako pripravimo sladko testo za pito predlagam, da si preberete recept TUKAJ.

    2. Masa verjetno ne bo ravno drobljiva, kot pri navadni pšenični moki. Ampak to naj vas nič ne skrbi, na koncu se bo vse lepo izšlo. V kolikor pa se vam bo med pripravo zdelo, da je moke ali masla premalo, lahko dodate še malo enega ali drugega.

    3. Med tem, ko se naše testo hladi začnemo s pripravo bučnega pireja.

    4. Prižgemo pečico na 180°C.

    5. Najlažje je, če en večer prej pripravimo bučin pire. Bučo lahko razrežemo in jo damo peči v pečico. Pečeno bučo pustimo, da se ohladi in jo nato olupimo in zmečkamo. Drugi način pa je, da jo olupimo, narežemo na kose in podušimo. Ko se ohladi jo še premečkamo.

    6. V večji posodi ali pa kar v multipraktik damo bučo, sladko smetano, kislo smetano in zmiksamo. Dodamo jajca. Nato pa še sladkor. Sladkor dodamo po okusu. (če želimo, da bo pita slajša, mora biti surova masa bolj sladka, ker se sladkost med peko razgubi). Več sladkorja tudi omili orehasto-kostanjev okus buče.

    7. Na koncu pa dodamo še cimet in muškatni orešček. Pri njiju se tudi ne sme varčevati, ker kombinacija buče, cimeta in oreščka lepo sovpada in daje buči potrebno žlahtnost.

    8. Bučno maso vlijemo na pripravljeno testo.

    9. Model s pito potisnemo v ogreto pečico in pito pečemo 45-60 minut. Pita je pečena, ko je masa čvrsta, za to jo je potrebno med pečenjem maso večkrat preveriti tako, da jo prebodemo z zobotrebcem. Ko povlečemo zobotrebec ven, mora ostati suh.

    10. Po 45 minutah peke preverimo ali je pita že pečena in če ni, jo bomo verjetno morali pokriti s folijo, da se testo ne zažge.

    11. Pito vzamemo iz pečice in jo ohladimo.

    12. Ohlajeno pito poljubno okrasimo in postrežemo.


    Bon Appetite!

Opombe

Okus obogatimo, če tretjino bučnega pireja zamenjamo z naribanimi jabolki ali mangovim pirejem.

Če te kaj dodatno zanima o tapioki te vabim, da si TUKAJ prebereš članek.

 

Dodaj odgovor