Fižolova juhca po brazilsko
Pravijo, da naj bi ob petkih jedli brezmesno kosilo. 🙂
Tudi prav!
Tako sem se po dolgem času odločila, da zopet naredim meni najljubšo fižolovo juho iz črnega fižola. Namreč, to je edini fižol, ki mi ne povzroča groznih trebušnih bolečin. Prvič sem ga zaradi strahu in groze, ko sem pomislila kaj me čaka, poskusila samo eno žličko. Po eni uri sem bila popolnoma brez besed! Nič ni bolelo in nič ni stiskalo...jupi, ne bo potrebne nobene protibolečinske tablete.
In tako sem začela spoznavati vse lepote in dobrote črnega fižola.
No, pa pričnemo z receptom, ki je super enostaven. Upam, da ti bo všeč.
Uživaj!
Sestavine
- 500 g suhega ČRNEGA FIŽOLA
- 3 lovorjevi listi
- 2 manjši čebuli
- 2-3 stroke česna
- 1 velika rdeča paprika
- 3 srednji korenji
- 100 g cvetače (po želji)
- 100 g brokolija (po želji)
- 1 žlička rdeče paprike
- 1-2 žlici paradižnikove mezge
- sol, poper, peteršilj
Priprava
-
ČRNI FIŽOL en večer prej namočimo. Damo vsaj dvojno količino vode.
2. Naslednji dan odcedimo fižol in ga postavimo v večji lonec ter ga prekrijemo z vodo. Vode naj bo cca 5-6 cm nad fižolom.
3. Posodo s fižolom postavimo na srednje močan ogenj in počakamo, da voda zavre.
4. V posodo s fižolom dodamo lovorjeve liste.
5. Kuhamo vsaj 2 - 3 ure, dokler fižol ni mehek. Občasno premešamo. Po potrebi dodajamo vodo.
6. Na drobno narežemo čebulo in nasekljamo česen.
7. V ponvi segrejemo olje na srednji temperaturi, dodamo čebulo in česen ter pražimo do zlato rjave barve.
8. V čebulo dodamo 2 zajemalki pretlačenega fižola in vse na hitro premešamo. Dodamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj damo v lonec s fižolom. Dobro premešamo in dodamo še papriko.
9. Kuhamo še približno eno uro. Vmes dodamo zelenjavo, sol in poper.
10. Kuhamo še toliko časa, da se jed zgosti.
11. Odstranimo lovorjeve liste in postrežemo.