Juhca s kozicami po brazilsko
Mmmm….obožujem škampe, kozice, morske sadeže.... Brazilska juhica s čebulo, papriko, paradižnikom, rižem (ja, brez riža pa res ne gre :)), s kozicami in kokosovim mlekom. Že se mi cedijo sline, ko le pomislim nanjo!
Recept lahko prilagodite tudi svojemu okusu in bo prav tako zelo okusna.
Jed je res odlična za hladne in deževne dni! Najraje si jo nalijem v malo večji lonček, se zavijem v debelo toplo deko in se usedem na kavč pred televizorj. Saj vem, da to ni ravno najlepše, ampak če me zebe je pa to tako domače in prijetno.
Do recepta sem prišla čisto slučajno, ko smo sedeli pri prijatelju, srkali kavo in se pogovarjali. V nekem trenutku je seveda debata prešla na kuharijo. 🙂 En od mnogih receptov mi je bil zelo zanimiv in tokrat je prišel še kako prav. Juhica, ki ne vzame veliko časa, je zdrava in zelo okusna.
Juho sem pripravila z nekaj manjšimi spremembami, vendar je bila odlična. Za obliznit vseh 10 prstov!
Sestavine
- 500 g kozic
- 2 žlici soli
- 1 čebula nasekljana
- 1 paprika nasekljana (rdeča)
- 4 stroke česna, nasekljanega lahko uporabite tudi manj
- 2 žlici olivnega olja
- sil in poper po okusu
- 100 g dolgozrnatega riža
- 250 g paradižnika iz pločevinke
- 800 ml vode
- 250 ml kokosovega mleka
- 1-2 žlici limoninega soka
- 2 žlici mlade, na drobno nasekljane čebulice ali
- 3 žlice nasekljanega petršilja
Priprava
-
Če bomo uporabili zamrznjene kozice, jih moramo prej odtajati. V posodo z vodo stresemo 3 žlice soli in vanjo položimo kozice za 30 minut oziroma dokler niso odtajani.
2. Paradižnike pretlačimo, lahko tudi kar s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku.
3. narežemo čebulo, česen in papriko.
4. V posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo, česen in papriko. Mešamo in nato dodamo 1 žlico soli.
5. Zelenjavo počasi dušimo 10-15 minut, med tem večkrat pomešamo, da se ne zažge. Če je potrebno zmanjšamo ogenj.
6. Dodamo spran riž, ki ga enakomerno premešamo med zelenjavo. mešamo približno 1-2 minuti, da voda izhlapi.
7. Nato dodamo zmiksan paradižnik.
8. Dodamo vodo in počakamo, da zavre. Posodo pokrijemo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še približno 12-15 minut, do točke, ko je riž skoraj že skuhan. (Jaz ne maram, da je riž prekuhan, zato sem na tej točki zelo pozorna)
9. Dodamo kokosovo mleko in kuhamo še 2-3 minute.
10. Dodamo sol in poper. Premešamo
11. Dodamo odcejene kozice in kuhamo še par minut. (Ne predolgo, ker bodo drugače kozice prekuhane)
12. Za okus dodamo limonin sok in potresemo z mlado čebulo ali svežim peteršiljem.
Bon Appetit!