Masleni piškotki
Sestavine
- 450 g moke
- 1/4 žličke sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička soli
- 228 g masla
- 112,5 g kristalnega sladkorja
- 220 g rjavega trsnega sladkorja
- 2 čajni žlički vanilije
- 2 veliki jajci, ogreti na sobni tempertauri
- 1 rumenjak
- 1 kozarec mlečnokaramlenaga namaza
- grobo mleta sol
Priprava
-
Pečico prižgemo na 180 st.
2. Z maslom namažemo pekače za mini muffine.
3. V srednje veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
4. V majhni kozici na srednje močnem ognju segrejemo maslo da postane penasto. Kozico ves čas segrevanja vrtimo. Ko se maslo topi in greje se slišijo pokajoči zvoki.
5. Ko prasketanje preneha, še naprej vrtimo ponev, dokler maslo ne razvije slasten vonj po oreščkih in se na dnu ponve tvorijo rjavkasti koščki.
6. Ko koščki dobijo jantarno barvo, približno 2-3 po tem ko pokajoči zvok pojenja, ponev odstranimo z ognja in prelijemo maslo v moko.
7. Takoj, dokler je maslo še vroče, vmešamo kristalni in rjavi sladkor.
8. Počakamo, da se masa ohladi in nato dodamo vanilijo, jajci in rumenjak, po eno na enkrat. Dobro vmešamo, da se vse skupaj dobro poveže.
9. V vsak kalup damo 1 žlico mase.
10. Muffine pečemo 12 do 15 minut, oziroma do zlato rjave barve.
11. Pekače vzamemo iz pečice. Z koncem lesene žlice na sredini vsakega muffina naredimo luknjico globoko približno 1 cm globoko in 2 cm široko.
12. V vsako vdolbinico stisnemo mlečnokaramelni namaz in potresemo z grobo morsko soljo.
13. Pred serviranjem naj se popolnoma ohladijo.