Picanha iz pečice
Danes vam bom zaupala enostaven recept za pripravo prave picanhe iz domače pečice.
Ko pogledam skozi okno je lepo sončno vreme in izgleda zelo toplo. Vendar zgodnje aprilsko sonce in segreto ozračje je še daleč od poletja. Pri nas pa že zelo pogrešamo morje in vonjave, ki se širijo z žara.
Ker danes res ni šlo drugače in smo resnično že bili »lačni« sočnega mesa z žara, smo si ga pripravili kar v domači pečici.
Sestavine
- 1,1-1,5 kg govejega križnega dela v kosu
- groba morska sol
Priprava
-
Meso pred pripravo ogrejemo na sobno temperaturo.
2. Pečico prižgemo na 180°C.
3. Med tem, ko se pečica greje v pekač natresemo skodelico grobe morske soli. Meso z maščobno oblogo navzdol položimo na pekač in meso nekajkrat narahlo zasukamo levo in desno, da se sol enakomerno in dobro oprime mesa. Nato pa preostanek soli posujemo tudi po vrhu mesa in ga nežno vtremo v meso z vseh strani.
4. Brez skrbi, soli ne bo nikoli preveč, ker meso vpije le toliko soli kot ga potrebuje, poleg tega pa je tudi super zaščita pred izsuševanjem.
5. Nasoljeno meso damo v ogreto pečico in pečemo 45-60 min, oziroma toliko časa, da je meso še rožnato.
6. Meso vzamemo iz pečice, odstranimo sol, narežemo na tanke rezine in postrežemo s chimichurri omako, farofo, pečeno manioko ali rižem ter črnim fižolom.
7. Ne pozabite na kozarec mrzlega piva!
Bon Appetit!