POLPETI IZ ČRNEGA FIŽOLA

 

Print

Fižolovi polpetki

Črni fižol je vsestransko uporaben, hranljiv in zdravju prijazen.

Jedi iz črnega fižola so mi res zelo všeč. Pred kratkim mi je ostala skodelica fižola in tako sem prišla na idejo, da bi za malico pripravila burgerje.

Ljubitelji fižola so me že spraševali kako jih naredim, zato vam danes razkrivam svoj recept. Če ste že delali polpete iz mesa, potem recept že obvladate. Le da v tem receptu uporabimo fižol namesto mesa.

Polpete lahko postrežete v burgerju ali kot glavno jed z rižem (krompirjem) in zelenjavo.

Obrok Glavna jed
Čas priprave 15 minutes
Čas kuhanja 10 minutes
Čas 25 minutes
Obroki 4 polpeti

Sestavine

  • Olivno olje
  • 1 mlada čebula, drobno nasekljana
  • 1/3 velike rdeče paprike, drobno nasekljane
  • 1 manjši korenček, narezan na drobne kocke
  • 1 glava česna, drobno nasekljan
  • 1 srednja čebula, drobno nasekljana
  • 250 g črnega fižola
  • 1/4 kavne skodleice svežega petršilja, nasekljanega
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 1/4 čajne žličke sladke rdeče paprike
  • 1 jajce razžvrkljano
  • 1/2 čajne skodelice krušnih drobtin
  • sol in poper

Priprava

  1. Na žlici olja popražimo mlado čebulo, papriko, korenček, česen in čebulo. Pražimo, da se zelenjava zmehča in postekleni. Vmes večkrat pomešamo. Pražimo približno 10 minut.

    2. Fižol pretlačimo z vilico ali zmiksamo in mu dodamo prepraženo zelenjavo.

    3. Na koncu dodamo še vse ostale sestavine in dobro premešamo.

    4. Oblikujemo polpete in jih postavimo v hladilnik za 45 minut ali pa s folijo pokrite hranimo v hladilniku čez noč.

    5. Segrejemo ponev in vanjo vlijemo nekaj žlic olivnega olja. Olje se segreto v nekaj sekundah in pripravljeno za peko. Po želji lahko polpete, predno jih položimo v ponev, povaljamo še v krušnih drobtinah. Pečemo 3-4 minute na vsaki strani.

    6. Ko so polpete pečene, jih položimo na krožnik s papirnato brisačo, da popije odvečno maščobo.

    Polpete postrežemo tople.

    Bon Appetit!

Dodaj odgovor