Rižota
Sestavine
- 40 g masla
- 1 srednje velika čebula
- 200 g riža
- 1 jušna zelenjavna kocka
- 1/2 rdeče paprike
- 1/2 pločevinke narezanih pelatov
- 1 žlička suhe bazilike
- 1-2 žlički suhega peteršilja
- 1 žlička sladke rdeče paprike
- sol, poper, kurkuma
- 1 dl belega vina
- 1/3 pločevinke palminih srčkov
- maslo
- 1 žlica parmezana
- 2 vejici svežega peteršilja
Priprava
-
Na maslu prepražimo na drobno narezano čebulo, da postekleni. Dodamo opran riž.
2. Riž pražimo na srednje močnem ognju nekaj minut oziroma toliko časa, da se posuši in začne sprijemati. Dodamo pripravljeno jušno osnovo (3/4 litra vrele vode z eno jušno kocko), ki smo jo pripravili med praženjem riža. Premešamo, pokrijemo in pustimo, da riž popivna vso tekočino. Znižamo ogenj, da vre zelo nežno.
3. Dodamo na kocke narezano rdečo papriko in paradižnik. Premešamo in dodamo toliko vrele vode, da prekrije riž. še enkrat premešamo, pokrijemo in ponovno pustimo, da riž popije tekočino.
4. Dodamo še preostale začimbe, baziliko, peteršilj, sladko rdečo papriko in kurkumo, poper, sol po okusu ter premešamo.
5. Dodamo belo vino in premešamo. Pokrijemo in ponovno pustimo, da riž vpije tekočina in alkohol izpari.
6. Če je riž kuhan, dodamo na rezine narezane PALMINE SRČKE in še malo tekočine, da rižota ne bo presuha in nežno premešamo. Na koncu za okus dodamo še maslo in parmezan. Nežno premešamo. Maslo damo po okusu, da naredi rižoto kremasto in nežno.
7. Pripravljeno rižoto potresemo s sveže narezanim peteršiljem in postrežemo.
Dober tek!
Opombe
Začimbe uporabimo po okusu. Lahko jih dodamo več, če so nam všeč jedi z močnejšimi okusi.
Prav tako lahko dodamo več ali manj vina. Ali pa ga sploh ne dodamo.