Blog

PIŠKOTI ALFAJORES

 

Tradicionalni argentinski piškoti - Alfajores

Obrok Sladice
Kuhinja Argentina
Čas priprave 40 minutes
Čas kuhanja 15 minutes
Čas 55 minutes

Sestavine

  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupine
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 150 g pšenične moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 300 g sladkega tapiokinega škroba
  • 500 g karamelnega mleka BIO Dulce de Leche
  • 100 g sladkorja v prahu

Priprava

  1. Penasto vmešamo maslo in sladkor.

    2. Ob nenehnem mešanju dodamo jajce, rumenjaka, enega po enega, vanilijev sladkor in limonino lupinico.

    3. Posebej presejemo moko, dodamo sladki tapiokin škrob in pecilni prašek.

    4. Vse združimo in gnetemo, da dobimo čvrsto in elastično testo.

    5. Testo pustimo počivati v hladilniku 15 min.

    6. Na pomokani površini testo razvaljamo na debelino približno 8 mm.

    7. Iz testa izrežemo kroge v velikosti 4cm in jih položimo na pekač, obložen s peki papirjem.

    8. Pečemo pri 180° C približno 15 min do zlatorumene barve.

    9. Pečene piškote vzamemo iz pečice in jih pustimo, da se popolnoma ohladijo.

    10. Vzamemo po dva piškota, vmes damo eno čajno žličko karamelnega mleka in previdno stisnemo, da nadev spolzi do roba piškotov.

    11. Na koncu jih ob straneh še povaljamo v sladkorju v prahu ali kokosovi moki.

    12. Najboljši so naslednji dan, seveda če lahko zdržimo toliko časa.

Opombe

Za okraševanje, namesto sladkorja v prahu, lahko uporabimo kokosovo moko ali pa jih oblijemo s čokolado.

OBARA S ŠKAMPI

 

Obara s škampi - Moqueca de Camarão

Če si ljubitelj morske hrane, je ta jed prava zate. Moqueca je značilna jed obmorskih področij V Brazilije (Espirito Santo in Bahia). Je jed, ki je zmes vpliva brazilskih staroselcev ter afriške in portugalske kuhinje. Originalna moqueca je bila kombinacija vseh rib, školjk in ostalih morskih sadežev, ki so jih imeli na razpolago. Ime izvira iz avtohtone besede »pokekas« (jed kuhana v bananovem listu, na črnem oglju). Afriški sužnji so kot kuharji v velikih hišah na sladkornih plantažah, veliko tradicionalnih jedi, ki so jih prinesli v Braziljo, modificirali. Ta jed je tudi ena izmed njih. Tako so pričeli to tradicionalno jed kuhati v lončeni posodi capixaba. Je ročno izdelana posoda iz črne gline in z sokov mangrovih dreves, ki jedi dajo prav poseben čudoviti okus. Moderna različica te posode se upurablja tudi danes.

Danes bomo pripravili moqueco s škampi:

Obrok Glavna jed
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 45 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 1 hour 15 minutes
Obroki 6 porcij

Sestavine

  • 500-600 g škampov
  • 1 velika čebula
  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 3 veliki zreli paradižniki
  • 4-5 strokov česna
  • limeta
  • 100 g paradižnikove omake
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 4-5 žlic rdečega palminega olja
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 dl zelenjavne ali ribje osnove
  • sol, poper, petršilj

Priprava

  1. Kozice posolimo, popopramo, dodamo narezan česen in pokapljamo z limeto. Pustimo stati 20 min.

    2. Med tem pripravimo vso zelenjavo. Čebulo in papriko narežemo na tanke trakove. Paradižnike pa na tanke kolobarje.

    3. Segrejemo ponev (najlažje je kuhati ali v globoki večji ponvi ali voku s širokim dnom) in popražimo čebulo (1-2 min) in česen, nato začnemo zlagati v plasteh najprej zeleno in rdečo papriko, paradižnik in plast kozic. Ponovimo zaporednje, dokler nam ne zmanjka sestavin.

    4. Dušimo na nizkem ognju nekaj minut, približno 10 min.

    5. Malo posolimo in vse skupaj zalijemo z kokosovim mleko in rdečim palminim oljem. Ponev pokrijemo in kuhamo še 5-10 minut, dokler ni vsa zelenjava mehka.

    6. Občasno posodo malo petresemo (ne mešamo), da se sestavine ne sprimejo dna.

    7. Na koncu lahko primešamo malo moke, da se omaka zgosti.

    8. Vse skupaj še enkrat nežno premešamo, posujemo s petršiljem in postrežemo.

Opombe

Moqueco postrežemo skupaj z rižem in farofo.

Moqueca je čudovita jed, ki jo lahko priravimo na različne načine in z receptom nikakor ne moremo zgrešiti!

TAPIOKINE TORTICE S KOKOSOM

 

Tapiokine tortice s kokosom - Cuscuz de tapioca

Obrok Sladica
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 20 minutes

Sestavine

  • 500 g tapiokinih granul
  • 500 ml vode
  • 500 ml mleka
  • 300 g kokosa
  • 1 strok vanilije
  • 1 žlička cimeta
  • 100 g sladkora
  • 1 kondenziranega mleka

Priprava

  1. V posodi dobro premešamo TAPIOKINE GRANULE, 200g kokosa, sladkor in cimet.

    2. Zavremo vodo in jo skupaj z mlekom in semeni vaniljevega stroka počasi prilivamo suhi mešanici in istočasno mešamo.

    3. Vse skupaj dobro premešajte, da se sestavine enakomerno premešajo in sladkor raztopi.

    4. Maso prelijemo v manjše silikonske posodice ali v pekač poljubne oblike, katerega prej obložimo s folijo in jih postavimo v hladilnik, vsaj za 2 uri.

    5. Ko je torta strjena, jo obrnemo na krožnik in potresemo s kokosom.

    6. Postrežemo s kondenziranim mlekom.

Opombe

Naredimo lahko tudi mangov preliv. Mango narežemo na kocke in ga z marakujinim koncentratom, 2 žlicama sladkorja in nekaj limoninega soka prelijemo čez strjeno sladico.

BUČNA PITA – PUMPKIN PIE

 

Dobila sem veliko, okroglo, rumeno bučo.

Kaj naj z njo? Jo skuham, narežem in zamrznem, naredim juho, omako, zavitek, jo spečem…

Naredila bom bučno pito!

Nisem je še delala in si jo res enkrat želim poskusiti. Hmmm, ampak ne vem če bo otrokom všeč?

In tako je padla odločitev. Pogledala sem v omaro in hladilnik ali imam vse sestavine in se lotila dela. Recept sem pa tudi že imela zbran.

Na koncu sem recept malo priredila mojemu okusu. In celo otrokom je bila zelo všeč. 😉

Obrok Sladica
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Čas 1 hour 30 minutes
Obroki 8 kosov

Sestavine

  • 150 g mlete tapiokine (kasava) moke
  • 2 žlici škroba (po želji)
  • 1/4 žličke cimeta
  • 1/4 žličke soli
  • 60 g masla
  • 1 žlica medu (po želji lahko več)
  • 40 ml vode
  • 300 g bučnega pireja (to je cca 500 g surove buče)
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 zvrhana žlica kisle smetane
  • sladkor
  • cimet
  • muškatni orešček

Priprava

  1. Kako pripravimo sladko testo za pito predlagam, da si preberete recept TUKAJ.

    2. Masa verjetno ne bo ravno drobljiva, kot pri navadni pšenični moki. Ampak to naj vas nič ne skrbi, na koncu se bo vse lepo izšlo. V kolikor pa se vam bo med pripravo zdelo, da je moke ali masla premalo, lahko dodate še malo enega ali drugega.

    3. Med tem, ko se naše testo hladi začnemo s pripravo bučnega pireja.

    4. Prižgemo pečico na 180°C.

    5. Najlažje je, če en večer prej pripravimo bučin pire. Bučo lahko razrežemo in jo damo peči v pečico. Pečeno bučo pustimo, da se ohladi in jo nato olupimo in zmečkamo. Drugi način pa je, da jo olupimo, narežemo na kose in podušimo. Ko se ohladi jo še premečkamo.

    6. V večji posodi ali pa kar v multipraktik damo bučo, sladko smetano, kislo smetano in zmiksamo. Dodamo jajca. Nato pa še sladkor. Sladkor dodamo po okusu. (če želimo, da bo pita slajša, mora biti surova masa bolj sladka, ker se sladkost med peko razgubi). Več sladkorja tudi omili orehasto-kostanjev okus buče.

    7. Na koncu pa dodamo še cimet in muškatni orešček. Pri njiju se tudi ne sme varčevati, ker kombinacija buče, cimeta in oreščka lepo sovpada in daje buči potrebno žlahtnost.

    8. Bučno maso vlijemo na pripravljeno testo.

    9. Model s pito potisnemo v ogreto pečico in pito pečemo 45-60 minut. Pita je pečena, ko je masa čvrsta, za to jo je potrebno med pečenjem maso večkrat preveriti tako, da jo prebodemo z zobotrebcem. Ko povlečemo zobotrebec ven, mora ostati suh.

    10. Po 45 minutah peke preverimo ali je pita že pečena in če ni, jo bomo verjetno morali pokriti s folijo, da se testo ne zažge.

    11. Pito vzamemo iz pečice in jo ohladimo.

    12. Ohlajeno pito poljubno okrasimo in postrežemo.


    Bon Appetite!

Opombe

Okus obogatimo, če tretjino bučnega pireja zamenjamo z naribanimi jabolki ali mangovim pirejem.

Če te kaj dodatno zanima o tapioki te vabim, da si TUKAJ prebereš članek.

 

SLADKO KRHKO TESTO

 

SLADKO PIŠKOTNO TESTO ZA PITE

Dolgo časa sem se otepala ideje, da bi spekla pito. Vedno se mi je zdelo, da je to nekaj tako zakompliciranega. Ampak, ker imam pite, naj bodo sladke ali slane, zelo rada sem vsakič znova ugotavljala, da bom vseeno enkrat le poskusila narediti pito.

No, ko pa sem se končno odločila, da jo naredim, sem bila v dilemi…sladko ali slano? 

Po krajšem razmisleku je zmagala sladka! OK, to ni bilo težko. 

Sedaj sem pa imela še en velik izziv. Želela sem pripraviti testo le iz tapiokine moke.

Ker imam izzive zelo rada in ker je v meni tudi nekaj raziskovalca, sem se z veseljem lotila naloge.

Nobena od mojih prijateljic ni ljubiteljica kuhe in peke, zato pomoči od njih nisem mogla pričakovati. Tako sem najprej začela z brskanjem po internetu. In ko sem prebrala vseh tisoč receptov in iz njih sestavila svoj recept ter dodala še malo mojega kuharskega pridiha, sem v končni fazi naredila zelo okusno testo. Testo, za katerega sploh ni nihče vedel, da je iz tapiokine moke. Bilo je ravno prav krhko, ne pretrdo, da bi ga bilo treba rezati in ne drobljivo, kar tudi ni okusno, če ti na vilicah ostane le polnilo, brez testa.

Mogoče, da samo na hitro ponovimo osnovna dejstva:

1. Tapiokina (kasava) moka ni isto kot tapiokin škrob (poglejte članek o tapioki TUKAJ)

2. Tapiokina moka sicer lahko popolnoma nadomesti pšenično moko, vendar kljub temu moramo vedeti, da se pri pripravi obnaša malo drugače kot škrobna moka.

3. Okus je mnogo boljši in polnejši.

Obrok Sladica
Čas priprave 10 minutes
Obroki 8 kosov

Sestavine

  • 150 g tapiokine (kasava) moke, mlete
  • 2 žlici škroba (po želji)
  • 1/4 žličke cimeta
  • 1/4 žličke soli
  • 65 g hladnega masla
  • 1 žlica medu ali sladkorja
  • 8-10 žlic ledeno hladne vode

Priprava

  1. V posodo stresemo moko, sladkor, cimet in dodamo hladno narezano maslo. V moko dobro vgnetemo hladno narezano maslo. Testo mora biti razdrobljeno in znebiti se moramo vseh koščkov masla.

    2. Počasi dodajamo vodo, po žlicah. Vodo prenehamo dodajati, ko se testo lepo drži skupaj in se ne lepi na prste.

    3. Počasi dodajamo zelo mrzlo vodo, po žlicah. Vodo prenehamo dodajati, ko se testo lepo drži skupaj in se ne lepi na prste. Meni je zadostovalo 8 žlic vode.

    4. Testo razvaljamo na 5mm in ga prenesemo v pekač za pite (premer 20cm) ter ga s prsti enakomerno porazdelimo po celotni površini in po robu.

    5. Z vilico napikamo testo in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.


    A. Za peko testa brez polnila, na primer za limonino pito ali pito s svežim sadjem:

    Prižgemo pečico na 175°C.

    Testo vzamemo iz hladilnika, ga prekrijemo s peki papirjem in ga obtežimo (z rižem ali fižolom).

    Obteženo testo pečemo 15 minut. Odstranimo peki papir s fižolom ali rižem in odkrito testo pečemo še 10 minut.

    Pečeno testo ohladimo na rešetki.


    B. Za peko testa z polnilom, na primer bučne pite:

    Prižgemo pečico na 175°C.

    Testo vzamemo iz hladilnika in nanj vlijemo poljubno maso.

    Model s pito potisnemo v ogreto pečico in pito pečemo 45-60 minut. Pita je pečena, ko je masa čvrsta, za to jo je potrebno med pečenjem maso večkrat preveriti tako, da jo prebodemo z zobotrebcem. Ko povlečemo zobotrebec ven, mora ostati suh.

    Po 45 minutah peke preverimo ali je pita že pečena in če ni, jo bomo verjetno morali pokriti s folijo, da se testo ne zažge.

CHEESECAKE Z GOIABADINIM PRELIVOM

Cheesecake po Brazilsko

Vedno me je mikalo, da bi naredila cheesecake In nikoli ni bilo prave priložnosti.

Ker se približuje dan žena in moj rojstni dan in s tem tudi obiski, sem se odločila, da končno poskusim tudi ta recept.

Moram priznati, da sem se kar težko lotila dela, vendar je lepo steklo in rezultat je bil več kot odličen. Torta in slaščičarka sta bili pohvaljeni. 🙂

Priprava se zdi težka in zahtevna, vendar temu ni tako. Samo čas si moraš razporediti, ker je kar nekajkrat, ko moraš pustit, da se torta ohladi pred naslednjim korakom. To je pa tudi vse.

Si za, da narediš tudi ti svojo torto?


Obrok Sladica
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 40 minutes
Čas 1 hour 10 minutes
Obroki 12 kosov

Sestavine

  • 200 g maslenih piškotov
  • 100 g masla
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 srednja jajca
  • 450 g kremnega sira ali ricotte, sobne temeprature
  • 80 g sladke smetane
  • 80 ml kisle smetane
  • 150 g sladkorja
  • 2 žlici limoninega soka
  • 200 g guavine marmelade
  • lupina limone
  • 100 ml vode

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 180°C.

    2. Piškote nadrobimo in jih zmeljemo v mešalniku. Dodamo maslo in z rokami dobro premešamo, da nastane homogena masa. Piškotno maso postavimo na stran.

    3. V okrogel pekač, premera 23 cm, damo piškotno testo in ga nežno in enakomerno porazdelimo po vsej površini. Pekač z maso postavimo v zamrzovalnik za 1 uro.

    4. V multipraktiku dobro zmiksamo sir in sladkor, da bo nastala lepa gladka krema. Dodamo jajca, eno po eno in miksamo vsakič po eno minutko. Preverimo, da na steni posode ni ostalo kaj ne premešanega.

    5. Med mešanjem dodamo še sladko smetano in nato še kislo smetano ter limonin sok.

    6. Pekač vzamemo iz zamrzovalnika in na piškotno podlago prelijemo kremno maso.

    7. Pekač postavimo v pečico in pečemo v predhodno ogreti pečici 40 minut.

    8. Torto vzamemo iz pečice in pustimo da se ohladi.

    9. Guavino marmelado, lupino limone in vodo postavimo na nizek ogenj in mešamo, da se vse lepo raztopi in premeša. Na koncu odstranimo lupino in prelijemo čez torto.

    10. Postavimo v hladilnik, da se do konca ohladi in strdi.


    Bon Appetit!

AMERIŠKE PALAČINKE PO BRAZILSKO

 

Obrok Zajtrk
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 10 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 40 minutes
Obroki 20 palačink

Sestavine

  • 150 g tapiokine moke
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 1/2 žličke soli
  • 3 žličke cimeta
  • 2 jajci
  • 3-4 žlice medu
  • 500 ml mleka
  • 2 žlici olivnega olja

Priprava

  1. Zmešamo suhe sestavine (tapiokina moka, soda bikarbona, sol, cimet). 

    Dodamo jajci in med. Mleko dodajamo počasi, med mešanjem.



  2. Poskusite in po potrebi dodajte še malo medu.

    3. Testo mora biti nekoliko gostejše kot za tradicionalne palačinke.

    4. Ponev segrejemo in temperaturo znižamo skoraj na minimum.

    5. Vlijemo nekaj kapljic olja in pričnemo s peko palačink.

    6. Palačinke na vsaki strani pečemo približno 1 minuto.

    7. Pri nas delamo nekoliko manjše, približno 10cm v premeru, ker so nam tako veliko bolj simpatične.


    Postrežemo še tople.


    Bon Apettite!

Opombe

  • Tapiokino moko predhodno damo v mikser in jo zmeljemo, na čim bolj fino.
  • Pri peki tapiokinih palačink ne potrebujemo veliko olja, moka dopušča peko tudi brez olja.
  • Palačinke so med peko zelo rahle, zato jih med peko previdno obrnemo.

 

FAROFA – PEČENA TAPIOKA

 

Originalna farofa

Farofa je popečena tapiokina moka z dodatki in je odličen in nepogrešljiv spremljevalec različnim brazilskim jedem, kot je na primer feiojada (enolončnica iz črnega fižola, več receptov najdeš TUKAJ). Receptov za farofo je neskončno, vendar Brazilci najraje posežejo po preprosti varianti, kjer tapiokino moko prepražijo na maslu in čebuli in palminem polju.

Škrob, ki ga pridelajo iz maniokine Korenine se dobi tudi pri nas in se ga prodaja kot tapiokino moko. Vendar je le ta predrobna in se uporablja samo za določene jedi. Za farofo pa potrebujemo grobo tapokino moko, ki je bolj grobo zrnata (po zrnavosti podobna krušnim drobtinam). Poznamo pa surovo in pečeno tapiokino moko. Obe sta za pripravo farofe.

Obrok Priloga
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 5 minutes
Čas kuhanja 10 minutes
Čas 15 minutes

Sestavine

  • 1 velika čebula drobno narezana
  • 8 žlic masla
  • 1 žlica rdečega palminega olja
  • 2 skodelici tapiokine moke (surove ali pečene)
  • sol
  • poper
  • 1/2 skodelice nasekljanih črnih oliv (po želji)
  • 1/2 skodleice nasekljanega v trdo kuhanega jajca (po želji)
  • peteršilj (po želji)

Priprava

  1. V ponvi na nizkem ognju raztopimo maslo.

    2. Ko je maslo raztopljeno dodamo olje in čebulo. Čebulo počasi pražimo dokler ni mehka in zlate barve, približno 10 minut.

    3. Vmešamo maniokino moko in kuhamo še približno 3-4 minute oziroma dokler ni vse dobro premešano in se nežno rjavo obarva.

    4. Farofa je pripravljena, ko ima videz sipkosti, kot bi prepražili drobtine. Po potrebi, če ni dovolj sipka, dodamo še malo moke.

    5. Začinimo s soljo in poprom.

    6. Po želji lahko na koncu dodamo še olive, jajček in peteršilj.

    Bon appetit!

BAKALA – POLENOVKA NA BELO

 

Bakala - Namaz iz trske

Obožujem trsko, predvsem namaz iz nje. Včasih so rekli, da je bakala hrana za reveže. Danes pa je to delikatesa, ki se jo jé predvsem v času božično novoletnih praznikov in velike noči.

Jem ga že od kar vem zase. Najprej sem ga tedensko imela na jedilniku pri moji noni. Kadarkoli sem prišla k njej me je že čakal na mizi. Včasih, ko ni imela že prej časa za nabavo, pa sva po mojem prihodu odhiteli v bližnjo oštarijo, kjer so bili vedno veseli mojega prihoda. Oštir je točno vedel kaj imam najraje, tako mi je v papir naložil dobro merico bakalaja. V drugi papir, ki ga je zvil v kornet pa še črne olive. To so bile najboljše olive daleč naokoli.

Danes ne mine mesec, da namaza ne bi kupila. Vendar takega ni več, ta je bil domač, narejen iz trske in olivnega olja.

V naših trgovini najdemo več proizvajalcev bakalaja. Vendar, na žalost imajo nekateri preveč močnat okus po moki kar mi ne ustreza, nekaterim dodajajo preveč ojačevalcev okusa, tretji pa enostavno sploh ne ustrezajo mojemu okusu. Najdemo tudi takega z olivami in tartufi, ki so dobri, vendar jaz se vsakič znova vračam okusu, ki ga imam v spominu iz otroških dni. Na srečo imamo tudi takega v trgovini, ki si ga z veseljem kupim in s še večjim užitkom pojem. 

Zaradi nostalgije in želje, da bi pojedla kos kruha z bakalajem, ki sem si ga sama pripravila in bi imel približno tak okus kot ga imam v spominu, sem se lotila iskanja recepta, ki bi bil dober približek originalnemu receptu. In tako sem res našla enega, ki se mi je zdel, da bo to kar iščem. Nad rezultatom sem bila zelo presenečena.

Fantastičen je!

Poskusi ga še ti in povej svoje mnenje.

Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 50 minutes
Obroki 6 oseb

Sestavine

  • 750 g suhe polenovke - trske
  • 500 g mleka
  • 1,5 l vode
  • 1 l olivnega olja
  • sol
  • poper
  • česen (po želji)
  • peteršilj (po želji)

Priprava

  1. Trsko namakamo v hladni vodi vsaj 2 dni.

    2. Očistimo kožo in koščice.

    3. Očiščeno ribo damo v lonec z vodo in mlekom. Kuhamo do vrenja, nato ogenj znižamo in kuhamo še 25 minut.

    4. Odstranimo z ognja in pustimo da se malo ohladi, vsaj pol ure.

    5. Ribo odstranimo iz tekočine in tekočino shranimo za pozneje.

    6. Ribo damo v multipraktik in pričnemo z mešanjem.

    7. Dodamo malo tekočine, v kateri se je kuhala riba.

    8. Počasi dodajamo olje. Miksamo.

    9. Po potrebi dodamo še malo tekočine in nato počasi preostalo olje. Olje dodajamo toliko časa dokler se riba ne napije olja.

    10. Začinimo s soljo in poprom in na roke namaz še enkrat zmešamo z lopatico.

    11. Postrežemo s polento ali popečenim kruhom.


    Bon Appetit!

OMLETA IZ TAPIOKE

 

Tapiokina omleta z nutello in banano - Crepioka

Na severu Brazilije je bila tapioka veliko pogosteje na krožniku kot ja jugu države. V zadnjih letih pa so se recepti iz tapiokine moke pričeli širiti, tako po Braziliji kot tudi drugod po svetu.

Poznamo več vrst tapiokine moke, kot so kisla tapiokina moka (kisli škrob), sladka tapiokina moka (sladki škrob), surova tapiokina moka, pečena tapiokina moka in hidrirana tapiokina moka (narejena iz kislega škroba).

Tokrat pa vam predstavljam enostaven recept za pripravo tapiokinih omlet iz hidrirane tapiokine moke. V kolikor nimamo hidrirane tapiokine moke, jo lahko pripravimo kar sami.

Obrok Sladica
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 5 minutes
Čas kuhanja 3 minutes
Čas 8 minutes
Obroki 2 omleti

Sestavine

  • 1 jajce
  • 3 žlice hidrirane tapioke
  • 1-2 žlici kakava
  • 2 žlici trsnega sladkorja
  • 3 žlice mleka
  • cimet
  • Nutella
  • banana

Priprava

  1. Vse sestavine dobro premešamo.

    2. Ponev (premera 20 cm) dobro segrejemo in vanjo vljijemo polovico mase. Spečemo na obeh straneh.

    3. Omleto namažemo z nutello in obložimo z banano in upognemo na pol. Lahko pa jo zvijemo kot palačinko.

Opombe

Namesto nutelle lahko uporabimo tudi sladki karamelni namaz, marmelado, oreščke...