OBARA S ŠKAMPI

 

Obara s škampi - Moqueca de Camarão

Če si ljubitelj morske hrane, je ta jed prava zate. Moqueca je značilna jed obmorskih področij V Brazilije (Espirito Santo in Bahia). Je jed, ki je zmes vpliva brazilskih staroselcev ter afriške in portugalske kuhinje. Originalna moqueca je bila kombinacija vseh rib, školjk in ostalih morskih sadežev, ki so jih imeli na razpolago. Ime izvira iz avtohtone besede »pokekas« (jed kuhana v bananovem listu, na črnem oglju). Afriški sužnji so kot kuharji v velikih hišah na sladkornih plantažah, veliko tradicionalnih jedi, ki so jih prinesli v Braziljo, modificirali. Ta jed je tudi ena izmed njih. Tako so pričeli to tradicionalno jed kuhati v lončeni posodi capixaba. Je ročno izdelana posoda iz črne gline in z sokov mangrovih dreves, ki jedi dajo prav poseben čudoviti okus. Moderna različica te posode se upurablja tudi danes.

Danes bomo pripravili moqueco s škampi:

Obrok Glavna jed
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 45 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 1 hour 15 minutes
Obroki 6 porcij

Sestavine

  • 500-600 g škampov
  • 1 velika čebula
  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 3 veliki zreli paradižniki
  • 4-5 strokov česna
  • limeta
  • 100 g paradižnikove omake
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 4-5 žlic rdečega palminega olja
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 dl zelenjavne ali ribje osnove
  • sol, poper, petršilj

Priprava

  1. Kozice posolimo, popopramo, dodamo narezan česen in pokapljamo z limeto. Pustimo stati 20 min.

    2. Med tem pripravimo vso zelenjavo. Čebulo in papriko narežemo na tanke trakove. Paradižnike pa na tanke kolobarje.

    3. Segrejemo ponev (najlažje je kuhati ali v globoki večji ponvi ali voku s širokim dnom) in popražimo čebulo (1-2 min) in česen, nato začnemo zlagati v plasteh najprej zeleno in rdečo papriko, paradižnik in plast kozic. Ponovimo zaporednje, dokler nam ne zmanjka sestavin.

    4. Dušimo na nizkem ognju nekaj minut, približno 10 min.

    5. Malo posolimo in vse skupaj zalijemo z kokosovim mleko in rdečim palminim oljem. Ponev pokrijemo in kuhamo še 5-10 minut, dokler ni vsa zelenjava mehka.

    6. Občasno posodo malo petresemo (ne mešamo), da se sestavine ne sprimejo dna.

    7. Na koncu lahko primešamo malo moke, da se omaka zgosti.

    8. Vse skupaj še enkrat nežno premešamo, posujemo s petršiljem in postrežemo.

Opombe

Moqueco postrežemo skupaj z rižem in farofo.

Moqueca je čudovita jed, ki jo lahko priravimo na različne načine in z receptom nikakor ne moremo zgrešiti!

Dodaj odgovor