Blog

TAPIOKIN PUDING Z JAGODAMI

 

Tapiokin puding z jagodnim prelivom

Obrok Sladice
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 50 minutes
Čas 1 hour 20 minutes
Obroki 5 porcij

Sestavine

  • 250 g tapiokinih kroglic
  • 1-1,5 l mleka
  • 1 palčka cimeta
  • strok vanilij
  • 5 žlic sladkorja
  • ščep soili
  • 300 g jagod
  • 1/2 skodelice vode
  • 6 žlic sladkorja

Priprava

  1. Tapiokine kroglice namakamo v vodi, približno 20-30 min, nato jih speremo pod tekočo vodo, da odstranimo čim več škroba.

    2. V večji posodi sprane kroglice prelijemo z 0,5l mleka. Pustimo, da se namakajo približno 2 uri.

    3. Posodo postavimo na štedilnik, dodamo sol, sladkor in vanilijo ter kuhamo na najnižjem do srednje močnem ognju.

    4. Po potrebi dodajamo mleko. Puding je kuhan, ko so kroglice mehke in prozorne.

    5. Pomembno je, da ves čas kuhanja puding mešamo, da se kroglice ne sprimejo posode.

    6. Puding prelijemo v skodelice in jih postavimo na hladno.

    7. Pripravimo preliv: v kozici zmešamo jagode, sladkor in vodo n kuhamo na nizkem ognju dokler ne dobimo želatinast preliv.

    8. Na vsako skodelico pudinga damo nekaj žlic preliva in postrežemo.


    Bom apetite!

OCVRTA MANIOKA

 

Ocvrta manioka

Obrok Priloga
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 10 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 40 minutes
Obroki 2 porciji

Sestavine

  • 2 manjši korenini manioke
  • olje za cvrtje
  • sol

Priprava

  1. Manioko olupimo, narežemo na primerno velike kose, približno 5x2 cm. Po potrebi odstranimo trda vlakna.

    2. Manioko preložimo v večji lonec, nalijemo vodo, da prekrije vso manioko in osolimo.

    3. Kuhamo do mehkega, približno 15-20 min in jo precedimo.

    4. Pripravimo ponev z oljem za cvrtje in postavimo na štedilnik,

    5. Ko je olje dobro segreto pričnemo s cvrtjem.

    6. Manioka je pečena, ko dobi zlato rjavo barvo.

PIŠKOTI S ČOKOLADNIMI KAPLJICAMI

 

Tapiokini cookiji s čokoladnimi kapljicami

Iz tapiokine moke smo že delali farofo – začinjeno tapiokino moko, ki je zelo dobra priloga mesnim in ribjim jedem.

Tapiokino moko se da uporabiti tudi za peko slaščic in tokrat sem spekla odlične piškotke.

Obrok Sladice
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 15 minutes
Čas 35 minutes
Obroki 15 piškotov

Sestavine

  • 140 g surove tapiokine moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/4 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 57,5 g kokosovega masla
  • 50 g trsnega sladkorja
  • 1 jajce ogreto na sobni temperaturi
  • 2 žlici melase ali medu
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 skodelice čokoladnih kapljic

Priprava

  1. Prižgemo pečico na 180°C in pripravimo pekač s peki papirjem.

    2. V posodi zmešamo suhe sestavine, presajeno moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.

    3. V drugi posodi z električnim mešalnikom dobro premešamo preostale sestavine, kokosovo olje, sladkor, jajce, melaso in vanilijev ekstrakt in jih vmešamo v pripravljene suhe sestavine, da bo masa homogena.

    4. Dodamo čokoladne kapljice in še enkrat premešamo.

    5. Z vlažnimi rokami oblikujemo kroglice, cca 3 cm premera in jih položimo na pripravljen pekač. Razmik med kroglicami naj bo vsaj 3 cm.

    6. Kroglice nežno sploščimo, na približno 0,5 cm debele okrogle piškotke.

    7. Pečemo približno 10 – 13 minut, dokler piškotni ne dobijo zlato rjave barve in so na spodnji strani zapečeni.

    8. Pečene piškotke vzamemo iz pečice in jih pustimo na pekaču, da se poponoma ohladijo. Namesto kokosovega olja ali masla, lahko uporabimo tudi navadno maslo ali ghee, kar pač imam pri roki.

Opombe

Sladkor lahko tudi nadomestimo s sladilom, kot je glukozni sladkor.

Otroci pa bodo zelo veseli, če bodo lahko pri ustvarjanju uporabili druge pisane dodatki, mini m&m, pisane mrvice...

OSNOVNI RECEPT ZA TAPIOKINO TORTILJO

 

Tapiokina tortilja - BEIJU

Tapiokino tortiljo ali kot jo v Braziliji originalno imenujejo Beiju se pripravi iz hidrirane tapiokine moke (Goma de tapioca po portugalsko). Originalno se jo lahko pripravi iz tapiokinega škroba, kislega ali sladkega, vendar je priprava le te veliko enostavnejša in hitrejša iz že pripravljene hidrirane tapiokine moke.
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 1 minute
Čas kuhanja 2 minutes
Čas 3 minutes
Obroki 1 tortilja

Sestavine

  • 3-4 zvrhane žlice hidrirane tapiokine moke
  • začimbe po želji

Priprava

  1. Ponev premera 20 cm dobro segrejemo.

    Na ponev stresemo hidrirano tapiokino moko in temperaturo znižamo skoraj na minimum.

  2. Pečemo jo približno 1 minuto, da vsa vlaga izhlapi in se vsi delci povežejo.

    Nato jo obrnemo in popečemo še na drugi strani, 10-15 sekund.

  3. Eno polovico tortilje obložimo z želenimi sestavinami, sladkimi ali slanimi.

    Drugo polovico upognemo čez prvo in prestavimo na krožnik.

    Najboljše je, če jo postrežemo še toplo.

Opombe

Predno damo moko na ponev ji lahko primešamo tudi začimbe kot so sol, poper, peteršilj...

Nekaj idej za nadeve:

- Nutella in banana

- rezina sira, rezina salame

- umešan jajček z začimbami in sirom

 - umešan jajček s hrenovko

BRAZILSKI SIROVI KRUHKI

 

Brazilski sirovi kruhki - Pao de Queijo

Obrok Prigrizek
Kuhinja brazilska
Čas priprave 5 minutes
Čas kuhanja 15 minutes
Čas 20 minutes
Obroki 10 kruhkov

Sestavine

  • 140 g Kisle tapiokine moke - škroba
  • 35 g Sladke tapiokine moke - škroba
  • 60 ml mleka
  • 60 ml vode
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 jajce
  • 120 g sira (ribani sir za pizzo ali parmezan)
  • 30 g Kisle tapiokine moke

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 190°C.

    2. V posodo pretresemo kislo tapiokino moko in sladko tapiokino moko.

    3. V kozici segrevamo mleko, vodo, olje in sol do vrenja.

    4. Še vročo zmes takoj prelijemo v pripravljeno moko in z leseno žlico dobro premešamo.

    5. Testo pustimo počivati 20 min in med tem v drugi posodi zmešamo jajca in sir.

    6. Ko se testo ohladi, počasi vmešamo pripravljeno zmes jajc in sira in dobro premešamo.

    7. Posodo pokrijemo s plastično folijo in jo postavimo v hladilnik, vsaj za 2 uri, lahko pa tudi čez noč. Če pa ne morete čakati tako dolgo, jih lahko spečete že takoj.

    8. Dlani namažemo z oljem in oblikujemo kroglice, v velikosti golf žogice in jih postavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Razmik med njimi pa naj bo vsaj 3cm.

    9. Kruhke pečemo 15-20 min oziroma do svetlo rjave oziroma zlate barve.

    10. Postrežemo še tople.


    Bon Appetit!

Opombe

Sir za pizzo lahko nadomestimo z drugim sirom ali uporabimo kombinacijo več sirov.

V maso lahko dodamo tudi začimbe (česen, peteršilj, origano...), slanino, pršut...

Kroglice lahko tudi zamrznemo in jih spečemo kasneje. Peči pa jih moramo malo dlje kot sveže.

ROLADA S KARAMELNIM MLEKOM

 

Obrok Sladice
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 20 minutes
Čas 50 minutes
Obroki 10 kosov

Sestavine

  • 5 jajc
  • 5 žlic sladkorja
  • 5 žlic pšenične moke
  • vanilijev ekstrat
  • 250 g karamelnega mleka
  • 350 g mascarpone
  • 1 banana
  • sladkor v prahu

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 180°C in pripravimo pekač (približno 30 cm x 40 cm) s peki papirjem.

    2. V skledo presejemo sladkor in moko.

    3. Ločimo beljake od rumenjakov in z električnim mešalnikom stepemo beljake. Stepati pričnemo pri nizki hitrosti in ko se začne peniti, povečamo hitrosti. Ko se masa poveča za 3x (kot referenca) začnemo dodajati sladkor, žlico po žlico, med nenehnim mešanjem.

    4. Nato dodamo rumenjake, enega po enega in nazadnje počasi vmešamo še moko. Maso do konca zmešamo le toliko, da je testo gladko.

    5. Testo prelijemo na pripravljen pekač in ga enakomerno razporedimo.

    6. Testo pečemo 15 do 20 minut, do zlato rjave barve.

    7. Pecivo vzamemo iz pečice in ga zvrnemo na drugi, pripravljen peki papir. Biskvit s peki papirjem zvijemo. Okoli ovijemo vlažno krpo in postavaimo v hladilnik.

    8. Pripravimo karamelno mleko in maskarpone.

    9. Pecivo enakomerno namažemo s karamlenim mlekom, ga obložimo z banano in rolado zvijemo.

    10. Ko je rolada zvita, jo potresemo s sladkorjem in prestavimo na krožnik .

TAPIOKINI SUŠIJI

 

Tapiokini sušiji - Sushi de Tapioca

Vsem otrokom niso najbolj všeč alge, ki so osnovna sestavina originalnega japonskega sušija. Tudi sama priprava je dolgotrajen in zapleten proces. Zato, če si ljubitelj sušija in imaš otroke, so sušiji iz tapioke odlična rešitev. Vsaj pri nas se je tako izkazalo.

Priprava naših sušijev je zelo hitra in enostavna. Tokrat smo pripravili lososove sušije.

Obrok Glavna jed
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 15 minutes
Čas kuhanja 5 minutes
Čas 20 minutes
Obroki 1 porcija

Sestavine

  • 100 g hidrirane tapioke
  • 1 žlica sezamovih semen
  • 4 čajne žličke posušenih zelišč (koper, petršilj, ...)
  • 3 žlice skute
  • 200 g dimljenega lososa
  • sol, poper
  • drobnjak za okraševanje

Priprava

  1. Tapiokino moko premešamo s sezamovimi semeni.

    2. V skledi si pripravimo zelišča, sol, poper in skuto. Dobro premešamo.

    3. Na trakove narežemo losos.

    4. Ponev, premera 10-12 cm, na ognju dobro segrejemo.

    5. Ko je ponev ogreta, znižamo gretje na srednjo T in vanjo pretresemo nekaj moke, da je dno enakomerno prekrito.

    6. Tapioko pečemo toliko časa, da se dobro sprime, 45s na eni in 10s na drugi strani.

    7. Na desko poližimo tapiokino palačinko in jo po celi površini enakomerno namažemo s pripravljeno skutno zeliščno maso. Namaz ne sme biti predebel, ker drugače ne moremo narediti zvitka.

    8. Narežemo majhne rezine lososa in jih postavimo na vrh

    9. Potresemo z drobnjakom.

    10. Previdno in trdno zvijemo in palačinko zavijemo v folijo.

    11. Zvitek za 15 min jo postavijo v zmrzovalnik, da se malo ohladi.

    12. Zvitek narežemo na majhne rezine.

    13. Sušije položimo na krožnik in zraven postrežemo z omako.

BRIGADEIRO

 

Čokoladni brazilski pralineji - Brigadeiro

Iščete zabaven novi recept, pri katerem lahko sodelujejo tudi otroci?

Imamo recept za vas, priljubljena čokoladna poslastica – Brigadeiros.

Brigadeiro so brazilski “sladkorčki”, poimenovani po generalu Eduardu Gomes, ki je leta 1940 kandidiral za predsednika. Žena je Brigadeirose, za svojega moža, pripravljala vsak dan. Prav tako pa niso manjkali na zabavah, ki sta jih prirejala. Sladica je tako postala slavna, čeprav na volitvah g. Gomes ni zmagal. Brigadeiro je sladica, ki je nepogrešljiv del vsake zabave, rojstnega dne in je prisotna na mizah Brazilcev vsak dan.

Sedaj si lahko naredite te slastne brazilske pralineje tudi sami.

Priprava je enostavna in hitra. Sladki pralineji pa so več kot odlični.

Obrok Sladica
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 20 minutes
Čas 50 minutes
Obroki 20 pralin

Sestavine

  • 395 g kondenziranega mleka
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici kakava v prahu
  • čokoladne mrvice

Priprava

  1. V kozici zmešamo prve tri sestavine in na srednjem ognju konstantno mešamo. Mešamo vsaj 10 minut dokler se zmes ne začne gostiti. To preverimo tako, da z žlico povlečemo po dnu, čez sredino kozice. Če mešanica ostane ločena nekaj časa, predno se zopet združita obe ločeni polovici, je masa dovolj gosta.

    2. Maso odstranimo z ognja in jo prelijemo na manjši raven pladenj ali raven krožnih, postavimo v hladilnik in pustimo, da se ohladi.

    3. Roke si namastimo z maslom, vzamemo manjšo količino zmesi in oblikujemo kroglico.

    4. Kroglice povaljamo v mrvicah in jih položimo v papirnate modelčke.

    5. Kroglice naj na hladnem počivajo 15 minut, nato so pripravljene, da jih postrežemo.

JUHCA S KOZICAMI ZA HLADNE DNI

 

Juhca s kozicami po brazilsko

Mmmm….obožujem škampe, kozice, morske sadeže.... Brazilska juhica s čebulo, papriko, paradižnikom, rižem (ja, brez riža pa res ne gre :)), s kozicami in kokosovim mlekom. Že se mi cedijo sline, ko le pomislim nanjo!

Recept lahko prilagodite tudi svojemu okusu in bo prav tako zelo okusna.

Jed je res odlična za hladne in deževne dni! Najraje si jo nalijem v malo večji lonček, se zavijem v debelo toplo deko in se usedem na kavč pred televizorj. Saj vem, da to ni ravno najlepše, ampak če me zebe je pa to tako domače in prijetno. 

Do recepta sem prišla čisto slučajno, ko smo sedeli pri prijatelju, srkali kavo in se pogovarjali. V nekem trenutku je seveda debata prešla na kuharijo. 🙂 En od mnogih receptov mi je bil zelo zanimiv in tokrat je prišel še kako prav. Juhica, ki ne vzame veliko časa, je zdrava in zelo okusna.

Juho sem pripravila z nekaj manjšimi spremembami, vendar je bila odlična. Za obliznit vseh 10 prstov!

Obrok Juha
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 40 minutes
Čas kuhanja 45 minutes
Čas 1 hour 25 minutes
Obroki 5 krožnikov

Sestavine

  • 500 g kozic
  • 2 žlici soli
  • 1 čebula nasekljana
  • 1 paprika nasekljana (rdeča)
  • 4 stroke česna, nasekljanega lahko uporabite tudi manj
  • 2 žlici olivnega olja
  • sil in poper po okusu
  • 100 g dolgozrnatega riža
  • 250 g paradižnika iz pločevinke
  • 800 ml vode
  • 250 ml kokosovega mleka
  • 1-2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici mlade, na drobno nasekljane čebulice ali
  • 3 žlice nasekljanega petršilja

Priprava

  1. Če bomo uporabili zamrznjene kozice, jih moramo prej odtajati. V posodo z vodo stresemo 3 žlice soli in vanjo položimo kozice za 30 minut oziroma dokler niso odtajani.

    2. Paradižnike pretlačimo, lahko tudi kar s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku.

    3. narežemo čebulo, česen in papriko.

    4. V posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo, česen in papriko. Mešamo in nato dodamo 1 žlico soli.

    5. Zelenjavo počasi dušimo 10-15 minut, med tem večkrat pomešamo, da se ne zažge. Če je potrebno zmanjšamo ogenj.

    6. Dodamo spran riž, ki ga enakomerno premešamo med zelenjavo. mešamo približno 1-2 minuti, da voda izhlapi.

    7. Nato dodamo zmiksan paradižnik.

    8. Dodamo vodo in počakamo, da zavre. Posodo pokrijemo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še približno 12-15 minut, do točke, ko je riž skoraj že skuhan. (Jaz ne maram, da je riž prekuhan, zato sem na tej točki zelo pozorna)

    9. Dodamo kokosovo mleko in kuhamo še 2-3 minute.

    10. Dodamo sol in poper. Premešamo

    11. Dodamo odcejene kozice in kuhamo še par minut. (Ne predolgo, ker bodo drugače kozice prekuhane)

    12. Za okus dodamo limonin sok in potresemo z mlado čebulo ali svežim peteršiljem.


    Bon Appetit!

TAPIOKINE GONDOLE

 

Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 10 minutes
Čas 30 minutes
Obroki 15

Sestavine

  • 250 g hidrirane tapioke
  • 50 g grškega jogurta
  • 1 zreli paradižnik
  • 50 g parmezana
  • 1/4 žličke vroče paprike
  • 1/4 žlice sesekljanega svežega origana
  • mleti rožmarin
  • vejice rožamarina
  • sol

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 150°C.

    2. Pripravimo mešanico iz grškega jogurta, na drobno narezanega paradižnika (olupljen in odstranjena semena), sira, paprike, origana, rožmarina in soli.

    3. Ko je ponev dobro segreta, znižamo ogenj, skoraj na najnižjo temepraturo in nanjo stresemo žlico tapioke. Hitro jo oblikujemo v ovalno obliko in nežno poravnamo.

    4. Pečemo približno 1min, da se vsi delci tapioke lepo sprimejo.

    5. Tapioko preložimo na drugo podlago, jo obložimo s pripravljeno mešanico in okrasimo z vejico rožmarina.

    6. Gondole prestavimo na pekač in vse skpaj postavimo v pečico za nekaj minut, da se sir prične topiti.

    7. Vzamemo iz pečice in postrežemo.