BRAZILSKI PIŠČANČJI OCVRTKI – COXINHAS

 

Piščančji ocvrtki

Coxinhas, popularna ulični prigrizek Brazilije. Dišeče testo ovija kremasto notranjost s piščancem ali kakšnim drugim vrsto mesa, zelenjavo ali morske sadeži in ocvrto.

Saj vem, sedaj boste rekli: »Evo, spet ocvrto!« Ampak, ko enkrat okusite to mehko in okusno notranjost in hrustljavo skorjico na zunanji strani, si boste premislili.

Najprej tudi jaz nisem želela tega poskusiti, ker kot vsaka mama težim, k čim bolj »zdravi« hrani. Ampak, če si privoščimo dunajske zrezke, zakaj pa ne bi poskusili enkrat še kaj drugega? Pa še priprava je, vsaj kar se mene tiče, veliko lažja in pri tem tudi manj packanja.

Lahko jih pripravimo tudi za na pot. Ko gredo otroci na potovanje, jim za prigrizek pripravim malico, nekaj coxinhosov, narezano rdečo papriko, olive, kumarice in še kaj se najde v torbi z malico.

Coxinhas so zabavni mali grižljajčki, ki napolnijo tako trebuščke kot tudi dušo.

Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 1 hour 20 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 1 hour 50 minutes
Obroki 40 ocvrtkov

Sestavine

  • 700 g piščančjih prsi (približno 4 polovička)
  • 4-5 skodelic jušne osnove
  • 1 korenček
  • 2 čebuli
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 žlici masla
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica suhega peteršilja
  • 1 limeta
  • 500 g kremnega sira
  • 2-3 skodelice moke
  • 2 jajci
  • 2-3 skodleice krušnih drobtin
  • olje za cvrtje
  • sol in poper
  • 1/2 rdeče paprike, zelo na fino nasekljane

Priprava

  1. Piščančje prsi postavimo v posodo in jih prelijemo z jušno osnovo, ki naj bo vsaj 1cm nad mesom.

    2. Dodamo korenček in olupljeno in eno razpolovljeno čebulo ter lovorjeva lista.

    3. Zavremo in počasi kuhamo 15-20 minut, dokler piščanec ni kuhan. Obvezno preverimo, če je piščanec kuhan. V kolikor je kuhan že prej, ga moramo odstaviti z ognja.

    4. Meso vzamemo iz juhe in oboje pustimo, da se ohladi.

    5. Piščanca razrežemo na zelo majhne koščke. Najbolje je uporabiti kar električni mikser s plastičnimi rezili.

    6. Kremni sir in limonin sok pomešamo med narezano meso.

    7. Na fino narežemo drugo čebulo in česen in ju na dveh žlicah masla popražimo, skupaj z papriko in peteršiljem. Pazimo, da se ne zažge. Čebula in česen morata postati mehka in nežno rjavo zlate barve.

    8. Še vročo prepraženo čebulo in česen dodamo mesu in dobro premešamo.

    9. Izmerimo koliko piščančje juhe je ostalo. Če jo je manj kot 3 skodelice jo je potrebno še narediti. Jaz nimam nikoli juhe na zalogi, zato jo naredim kar iz jušne kocke.

    10. Juho segrejemo do vrenja in nato počasi vanjo stresamo moko in mešamo. Za 3 skodelice juhe potrebujemo približno 3 skodelice moke.

    11. Mešanico kuhamo še 2-3 minute in močno mešamo. Dobimo zelo gosto maso. Odstranimo z ognja in hladimo v hladilniku 1 uro.

    12. Na tem koraku lahko meso in testo hladimo več ur ali pa pustimo v hladilniku čez noč.

    Sedaj smo pa pripravljeni da naredimo coxinhas:

    13. Vzamemo kos testa in s pomokanimi rokami oblikujemo kroglico v velikosti pink ponk žogice. Na sredini žogice izdolbemo luknjo in vanjo potisnemo piščančjo maso (malo manj kot 1 žlico). Testo sedaj dobro zapremo in stisnemo skupaj na vseh koncih okoli polnila.

    14. Po potrebi ponovno pomokamo roke in sedaj oblikujemo našo kroglo v obliko solze. Coxinhase polagamo na ravno podlago z konico navzgor, enega za drugim, dokler ne porabimo vsega testa in polnila.

    15. Razžvrkljamo jajci. Drobtine pomešamo s soljo in poprom.

    16. Coxinhase, vsakega posebej, potopimo v jajce in nato povaljamo v drobtinah in jih položimo nazaj na pekač. Pustimo jih, da počivajo 1 uro.

    17. Med tem v posodo vlijemo dovolj olja, da bo pokrilo coxinhase. Olje segrejemo na 360°C. Coxinhase počasi polagamo v olje injih ocvremo do zlate rjave barve.

    18. Postrežemo še tople.

    Bon appetite!

Dodaj odgovor