COXINHAS – BRAZILSKI PIŠČANČJI OCVRTKI II

 

COXINHAS - Brazilski piščančji ovrtki

Živijo,

ja, saj vem, je že kar nekaj časa od zadnje objave. Ampak ne za to, ker ne bi želela deliti še kakšen super dober recept, ampak zato, ker enostavno nimam dovolj časa. Se kdo javi za pomoč? 🙂

Iščem nove recepte in nove ideje kaj pripraviti, kaj skuhati, speči, dobivam nova naročila in se nato posvetim njim … čez nekaj časa pa ugotovim, da kljub temu, da delam non stop, novih objav in receptov ne objavljam.

Zato sem se sedaj dobesedno posadila na stol in za vas spisala še en recept, kako pripraviti coxinhas. Sicer priprava vzame nekaj časa, ampak verjemite mi da je trud na koncu poplačan. To je prav poseben prigrizek, ki ga ljubijo tako otroci, kot tudi odrasli. Prileže se tako na vsaki zabavi ali poroki kot prigrizek, kot tudi ob vrčku piva ali kozarčku vina, ko dobite obiske. Lahko jih vzamemo na piknik. Kaj je boljšega, kot vzeti v roke in ugrizniti v slasten zalogajček. Lahko jih pripravimo v naprej in ni nujno, da jih postrežemo tople.

Res se veselim in sem navdušena, da lahko ta recept delim z vami, ker je nekaj posebnega in je tipičen prigrizek na ulicah Brazilije.

Mogoče še od kod ime coxinhas. Po portugalsko to pomeni kurja noga ali bedro, ker kot boste videli imajo res takšno obliko. Izgovori pa se »košinjas«. 🙂

No pa začnimo….

Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 1 hour 30 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 2 hours
Obroki 40 mini ocvrtkov

Sestavine

  • 600 g piščančjih prsi
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 1 manjša čebula
  • 1/3 vrečke mešanica začimb za piščančje meso
  • 2-3 glavce česna
  • 4 žlice paradižnikove omake
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 manjši mladi čebuli
  • 3-4 žlice nasekljanega petršilja
  • sol in poper po potrebi
  • 375 ml mleka
  • 50 g masla
  • 450 g moke
  • 1 l olja
  • 1 dl mleka
  • 200 g fino mletih drobtin

Priprava

  1. V posodo položite piščančja prsa injih prekrijete z vodo (oziroma dodajte cca 600ml vode), dodajte jušno kocko ali pa namesto vode in kocke lahko uporabite že pripravljeno piščančji jušno osnovo. Kuhajte dokler meso ni mehko, približno 20 minut. Predno meso odstranile iz vode, preverite ali so prsa res kuha. če niso, jih kuhajte še nekaj minut.

  2. Med tem, ko se meso kuha, pripravimo zelenjavo. Nasekljamo čebulo, česen ter ju prepražimo na 2 žlicah olivnega olja.

  3. Ko so prsa kuhana jih vzamete iz vode in jih pustite, da se ohladijo.

  4. Iz posode, v kateri se je kuhalo meso, prelijemo 375 ml juhe v drugo posodo. Juhi dodamo 375 ml mleka in 50 g masla. Počasi kuhamo, da se maslo raztopi.

  5. Postopoma dodajamo moko. Vmes ves čas mešamo. Ko je vsa moka dodana, mešamo še nekaj minut, da se testo sprime in začne odstopati od posode.
  6. Testo pretresi iz posode na desko in ga pusti, da se toliko ohladi, da ga lahko naprej gneteš z roko.
  7. Med tem, ko se testo hladi, razreži meso na majhne koščke, kot za kebab. Jaz ga dam kar v multi praktik in nekajkrat obrnem, da se meso razreže. Pazi le, da ni razrezan preveč na fino. Razrezanemu mesu dodaj začimbe, paradižnikovo omako, nasekljan peteršilj, narezano mlado čebulo (samo zeleni del, po želji tudi bel) ter na olju prepraženo čebulo in česen.

  8. Testo se je sedaj že dovolj shladilo, da lahko pričneš z gnetenjem.

    Površine kjer bomo gnetli testo ne pomokamo. Testo zvrnemo na površino (večjo desko ali mizo) in pričnemo z gnetenjem. Gnetemo toliko časa, da postane lepo gladko in gnetljivo (kot plastelin). V testu včasih ostanejo mehurčki z moko. Le ti naj med gnetenjem počijo, da se moka lepo vgnete v testo. Pomagamo si lahko tudi tako, da balonček stisnemo med prsti, da balonček poči. Gnetenje po navadi traja nekaj minut, maksimalno 10 minut.

  9. Testo razdelimo na 40 kroglic. Nato vzamemo kroglico po kroglico in iz nje oblikujemo mošnjiček. Testo naj bo enakomerno debelo, na sredini naj ga bo malo več. Če vam ne uspe narediti mošnjička, naredite kot en plošček v velikosti, premera cca 5 cm.

    V pripravljen mošnjiček ali na plošček damo eno zvrhano žličko + še pol žličke pripravljenega mesa. Pazimo, da meso res fino, vendar nežno, potisnemo na dno mošnjička in ga zelo nežno »postrgamo« z robov testa na sredino našega mošnjička. Na sredini naj b kupčke mesa. Mesa nikakor ne pustimo na robu testa, ker se le ta ne bo zlepil. Sedaj imamo kupček mesa v testu in lahko pričnemo robove počasi vse naokoli stiskati skupaj in izoblikujemo v piščančjo nogico ali solzico. Za to bo potrebno malo prakse, ampak po dveh ali treh poskusih ne bo več težav. 

  10. Ko smo pripravili vse coxinhase, pripravimo skodelico z mlekom in skodelico z drobtinami. Vsako coxinhas najprej namočimo v mleku. Glej, da je res vsa površina namočena z mlekom. Povaljamo v drobtinah. Drobtine morajo biti res fino zmlete. Če so bolj grobo mlete, jih še enkrat zmeljemo.

  11. Olje zlijemo v kozico, v kateri bomo pekli naše coxinhase. Kozica naj ne bo prevelika. Priporočam cvrtje maksimalno 4-5 coxinhas na enkrat.

    Ko je olje segreto na 180°C, pričnemo s peko. Za preverjanje temperature res ne potrebujemo kuhinjskega termometra. Enostavno pomočiš držalo lesene kuhalnice v olje in če se začnejo okoli nje nabirati mehurčki pomeni, da je olje dovolj segreto.

    Coxinhase pečeš približno 1,5 – 2 minuti, oziroma do zlato rjave barve. Ko so pečeni, jih odložimo na papirnato brisačo, da se vse olje odcedi.

  12. Pečene coxinhas lahko postaviš na toplo, na 120°C, da se ne ohladijo, ko pripravljaš ostale ali pa jih postrežeš hladne.

  13. Postrežemo jih lahko kot prigrizek ali kot prilogo. Zraven se prileže kozarček vina ali vrček piva. 🙂

    Če pa želiš bolj brazilski pridih, priporočam caipirinho


    Dober tek!

Opombe

Coxinhas lahko pripraviš tudi do 3 dni v naprej in jih hraniš v hladilniku.

Ali pa jih zamrzneš in jih po potrebi vzameš iz zamrzovalnika in ocvreš. V tem primeru je potrebno cvreti malo dlje.

 Če vam ostane kaj mesa, nič hudega. Pospravite ga v posodico in uporabite naslednji dan ali za omako ali tortilje…

 

Dodaj odgovor