Če imate radi sladko, če obožujete limone, je to pravi recept, da si potešiš lačne brbončice.
Pita je odlična v vsakem letnem času in v vsakem vremenu, za crkljanje v postelji ali pod zvezdami. 🙂
Vse kar lahko rečem je, da jo poskusite, ne bo vam žal.
Limonina pita moje mami
Sestavine
- 275 g moke
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 150 g masla, sobne temprature
- 1 rumenjak
- 1 žlica kisle smetane (po želji)
- 2-3 žlice hladne vode
- 5 beljakov
- 155 g sladkorja v prahu
- 350 g sladkorja v prahu
- 4 limone drobno naribane lupine
- 4 limete drobno naribane lupine
- 185 ml limoninega soka
- 60 ml soka limete
- 300 g sladke smetane
- 4 jajca
- 5 rumenjakov
- 1 žlička zelo tanko narezana lupinica limete, za dekoracijo
Priprava
-
Najprej naredimo testo za pito.
Moko in sladkor presejemo skozi cedilo v skledo in dobro premešamo. Dodamo še preostale sestavine in zamesimo gladko testo. testo tesno zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 20 minut.
-
Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini in pomokanim valjarjem čim bolj enakomerno razvaljamo na debelino 5 mm. Z valjarjem oblikujemo krog, premera cca 32 cm (v račun vzamemo 24 cm pekač s 4 cm robom). Testo previdno prenesemo v namaščen pekač in ga nežno pritisnemo ob dno in obod pekača. Pekač s testom postavimo v hladilnik za vsaj 20 minut. V tem času segrejemo pečico na 200°C oz. 180°C, če je ventilacijska.
-
Pekač vzamemo iz hladilnika, testo večkrat prebodemo z vilicami. Čez testo položimo peki papir in ga obtežimo (uporabimo lahko suhi fižol). Testo pečemo 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice, odstranimo papir in naprej pečemo še 10-15 minut, do zlate barve.
Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se testo ohladi.
-
Medtem pripravimo kremo. V posodo, ki je ognjevarna, damo jajca, rumenjake in sladkor v prahu ter jih z metlico za stepanje dobro premešamo. Dodamo še sladko smetano in ponovno premešamo. Med segrevanjem mešanice, na nizkem ognju, dodamo nastrgano lupino in sok limon in limet. Segrevamo 5 minut, oziroma dokler zmes ni topla na dotik. Ugasnemo ogenj in posodo postavimo na stran za 20 minut, da se zmes ohladi.
-
Ohlajeno kremo vlijemo na ohlajeno testo in vse skupaj potisnemo v pečico za 50-55 minut, na 120°C / 100°C. Pečemo dokler krema ni strjena. Pekač vzamemo iz pečice. Predno naredimo meringo počakamo, da se pita popolnoma ohladi. Lahko postavimo tudi v hladilnik za 2 uri.
-
Ko je pita ohlajena pripravimo meringo. Za pripravo potrebujemo vodno kopel, zato si pripravimo lonec in skledo v kateri bomo pripravili meringo. V lonec nalijemo toliko vode, da se ne dotika sklede in jo zavremo nato pa temperaturo nekoliko zmanjšamo. V skledo, ki jo bomo postavili na kopel damo sladkor in beljake ter na hitro premešamo. Skledo nato postavimo na lonec z vodo in med konstantnim mešanjem zmes malo segrejemo (2-3 minute). Skledo odstranimo iz lonca (pazite na paro, da vas ne speče) in z električnim mešalnikom stepamo, dokler ne dobimo trg sneg z lepimi vrhovi.
-
Narejeno meringo sedaj damo na ohlajeno pito in z zadnjim delom žlice ali lopatko oblikujemo poljubne vrhove ali pa meringo z brizgalno vrečko nabrizgamo na pito.S kuhinjskim brenerjem na hitro in previdno zapečemo meringo, da porjavi. Lahko pa pito postavimo v pečico na 200°C /180°C za nekaj minut, da se vrhovi obarvajo rjavo. Ves čas spremljajte peko, da se marina ne zažge.
Pito na koncu še okrasimo z razrezano lupino limete.
Dober tek in uživajte!