LIMONINA PITA Z MERINGO

Če imate radi sladko, če obožujete limone, je to pravi recept, da si potešiš lačne brbončice.

Pita je odlična v vsakem letnem času in v vsakem vremenu, za crkljanje v postelji ali pod zvezdami. 🙂

Vse kar lahko rečem je, da jo poskusite, ne bo vam žal.

Print

Limonina pita moje mami

Obrok Dessert
Čas priprave 5 hours
Čas kuhanja 1 hour 30 minutes
Čas 6 hours 30 minutes

Sestavine

  • 275 g moke
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 150 g masla, sobne temprature
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica kisle smetane (po želji)
  • 2-3 žlice hladne vode
  • 5 beljakov
  • 155 g sladkorja v prahu
  • 350 g sladkorja v prahu
  • 4 limone drobno naribane lupine
  • 4 limete drobno naribane lupine
  • 185 ml limoninega soka
  • 60 ml soka limete
  • 300 g sladke smetane
  • 4 jajca
  • 5 rumenjakov
  • 1 žlička zelo tanko narezana lupinica limete, za dekoracijo

Priprava

  1. Najprej naredimo testo za pito.

    Moko in sladkor presejemo skozi cedilo v skledo in dobro premešamo. Dodamo še preostale sestavine in zamesimo gladko testo. testo tesno zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 20 minut.

  2. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini in pomokanim valjarjem čim bolj enakomerno razvaljamo na debelino 5 mm. Z valjarjem oblikujemo krog, premera cca 32 cm (v račun vzamemo 24 cm pekač s 4 cm robom). Testo previdno prenesemo v namaščen pekač in ga nežno pritisnemo ob dno in obod pekača. Pekač s testom postavimo v hladilnik za vsaj 20 minut. V tem času segrejemo pečico na 200°C oz. 180°C, če je ventilacijska.
  3. Pekač vzamemo iz hladilnika, testo večkrat prebodemo z vilicami. Čez testo položimo peki papir in ga obtežimo (uporabimo lahko suhi fižol). Testo pečemo 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice, odstranimo papir in naprej pečemo še 10-15 minut, do zlate barve.

    Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se testo ohladi.

  4. Medtem pripravimo kremo. V posodo, ki je ognjevarna, damo jajca, rumenjake in sladkor v prahu ter jih z metlico za stepanje dobro premešamo. Dodamo še sladko smetano in ponovno premešamo. Med segrevanjem mešanice, na nizkem ognju, dodamo nastrgano lupino in sok limon in limet. Segrevamo 5 minut, oziroma dokler zmes ni topla na dotik. Ugasnemo ogenj in posodo postavimo na stran za 20 minut, da se zmes ohladi.
  5. Ohlajeno kremo vlijemo na ohlajeno testo in vse skupaj potisnemo v pečico za 50-55 minut, na 120°C / 100°C. Pečemo dokler krema ni strjena. Pekač vzamemo iz pečice. Predno naredimo meringo počakamo, da se pita popolnoma ohladi. Lahko postavimo tudi v hladilnik za 2 uri.
  6. Ko je pita ohlajena pripravimo meringo. Za pripravo potrebujemo vodno kopel, zato si pripravimo lonec in skledo v kateri bomo pripravili meringo. V lonec nalijemo toliko vode, da se ne dotika sklede in jo zavremo nato pa temperaturo nekoliko zmanjšamo. V skledo, ki jo bomo postavili na kopel damo sladkor in beljake ter na hitro premešamo. Skledo nato postavimo na lonec z vodo in med konstantnim mešanjem zmes malo segrejemo (2-3 minute). Skledo odstranimo iz lonca (pazite na paro, da vas ne speče) in z električnim mešalnikom stepamo, dokler ne dobimo trg sneg z lepimi vrhovi.
  7. Narejeno meringo sedaj damo na ohlajeno pito in z zadnjim delom žlice ali lopatko oblikujemo poljubne vrhove ali pa meringo z brizgalno vrečko nabrizgamo na pito.S kuhinjskim brenerjem na hitro in previdno zapečemo meringo, da porjavi. Lahko pa pito postavimo v pečico na 200°C /180°C za nekaj minut, da se vrhovi obarvajo rjavo. Ves čas spremljajte peko, da se marina ne zažge.


    Pito na koncu še okrasimo z razrezano lupino limete.


    Dober tek in uživajte!

 

Dodaj odgovor