Tradicionalni argentinski BBQ - Asado
Sestavine
- 1,5 kg govejega križnega dela v kosu
- morska sol
- 1 žlička čebule v prahu
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
Priprava
-
Meso narežemo na približno 2 centimetra debele zrezke. Dobimo 4-5 zrezkov.
2. Vsak kos posebej naoljimo z olivnim oljem in začinimo z grobo soljo in sveže mletim črnim poprom. Po želji lahko dodamo tudi rožmarin in česen.
3. Pustimo, da meso malo odleži, 15-20 min in med tem pripravimo žar.
4. Predno postavimo zrezke na žar, naj oglje skoraj dogori do konca, naj samo še tli in naj bo povrhu le še pepel. V nasprotnem primeru, ko bomo pričeli s peko mesa, lahko olje in topeča mast povzročita ogenj.
5. Torej, meso položimo na rešetko, nad najtoplejšim delom žerjavice (čim bolj na sredini žara) in pečemo približno 5 minut.
6. Pazi na mast, ki se prične topiti in sok, ki teče iz mesa v žerjavico. To pa je že čas, da meso obrnemo in pečemo 5 minut še na drugi strani.
7. Ko je pečenje pri koncu, zrezke nabodemo skupaj in jih obrnemo z maščobnim delom navzdol, da se še ta popeče in dobi hrustljavo skorjico.
8. Ko je meso vse naokoli lepo zapečeno, ga odstavimo, počakamo 5 min, da odleži.
9. Zrezek lepo natanko razrežemo. Najbolje, da nož narahlo obrnemo, da režemo pod kotom, tako so vlakna mesa še krajša in zato je meso še mehkejše.
Dober tek!