KORUZNI KRUHKI AREPAS

 

AREPE - Venezuelski koruzni krih

Arepe so koruzni žepki polnjeni z različnimi nadevi. Sam izvor seže več sto let nazaj, ko so jih pripravljali različna domorodna plemena po vsej državi (Arawak, Caribe, Timoto-Cuica, Cumanagoto, Karina, med drugim). Ime arepa izvira iz imena EREPA, ki dejansko pomeni koruzni kruh. Sprva so arepe pekli iz sveže koruze, danes pa se za pripravo uporabljali izključno predkuhana moka, znane kot masarepa, ki ni isto kot koruzna moka.

Arepas so majhni, okrogli, ploščati, koruzni kruhki značilni za venezuelsko in kolumbijsko kuhinjo. Je tipična, vsakdanja ulična hrana, v kateri se uživa v vsakem trenutku dneva, pečene na žaru ali v pečici, slane ali sladke.

Arepe so odlična alternativa brezglutenskim dietam z hrustljavo skorjo in puhasto notranjostjo, ki o lahko poljubno napolnimo.

Z narezano že pečeno govedino in kupi narejenih arep v zamrzovalniku ter s kuhanim tradicionalnim črnim fižolom v hladilniku imamo okusno kosilo zelo hitro na mizi.

Predstavljam vam super enostaven recept kako pripravimo arepe.

Obrok Glavna jed
Kuhinja Venezuela
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 50 minutes
Obroki 8 arep

Sestavine

  • 228 g bele ali rumene koruzne moke
  • 500 g tople vode
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička olivnega olja

Priprava

  1. V posodi zmešamo moko in sol.

    2. Dodamo olje in toplo vodo ter dobro premešamo.


  2. 3. Posodo prekrijemo z vlažno krpo in pustimo testo počivati 15 minut.

    4. Testo razdelimo na 8-10 kroglic.

    5. Vsako kroglico posebej razvaljamo v lep krog, premera 10 cm in debeline 1,5 cm.

    6. Sedaj lahko arepe uporabite takoj, zamrznete ali jih shranite v hladilniku do 3 dni.

  3. Peka:

    Če jih bomo uporabili takoj prižgemo pečico na 195°C (ventilacijsko pečico na 175°C).

    2. Večjo ponev dobro segrejemo.

    3. Arepe položimo v vročo ponev in pečemo 3-4 minute na srednje močnem ognju.

    4. Ko so pečene, dobijo zlato-rjavo barvo, jih obrnemo in pečemo še 3-4 minut na drugi strani.

  4. 5. Pečene arepe položimo na pekač, obložen s peki papirjem ali pa kar na mrežo in jih pečemo še 15-20 minut. Pečeni so, ko po jih nežno potolčemo, zvenijo votlo.
  5. 6. Odstranimo jih iz pečice in jih za 1-2 minutki pustimo, da se nekoliko ohladijo. Takoj jih bomo lažje vzeli v roko in jih prerezali.

    7. Predlagam, da jih napolnimo s piščancem in avokadom. Recept bo objavljen v naslednji objavi.

    Najboljši so, ko so še vroči.

    Bon Appetit!

Opombe

Testo se med oblikovanjem ne sme sprijemati rok ali razpadati. V takem primeru moramo po počivanju testa dodati moko ali več vode.

Za zamrznitev arepas, testo oblikujemo v želeno obliko, jih damo na podlago prekrito s peki papirjem in zamrznemo.

Topla voda iz pipe je primerna za mešanje testa.

Jaz testo vedno mešam z roko, ker imam tako boljši občutek za pripravo testa.

Dodaj odgovor