Blog

FIŽOLOVA JUHA

 

Fižolova juha - Sopa de Feijão Fradinho

Kuhinja Brazilija
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Čas 1 hour 20 minutes
Obroki 6 oseb

Sestavine

  • 2 skodelici belega fižola s črnim očescem
  • 1 velika čebula
  • 1 strok česna
  • 200 g korenja
  • 1 rdeča paprika
  • 200 g jedilne buče
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1,5 l zelenjavne juhe
  • 1/2 žlice paradižnikove mezge
  • sol, poper
  • 1 žlica sveže sesekljanega petršilja

Priprava

  1. En večer prej namočimo fižol.

    2. Na drobne kocke narežemo vso zelenjavo.

    3. V posodi segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo, samo da postekleni.

    4. Dodamo česen, korenje, papriko in bučo. Dušimo 1-2 minuti.

    5. Dodamo zelenjavno juho in odcejen fižol.

    6. Dobro premešamo, posodo pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo približno 50 minut oziroma dokler se fižol ne zmehča.

    7. Po potrebi dodamo še tekočine.

    8. Dodamo paradižnikovo mezgo (po želji) in poper.

    9. Na koncu začinimo s soljo in po potrebi dodamo začimbe.

    10. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj in postrežemo.

VEGI FAROFA

 

Vegi Farofa

Obrok Priloga
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 40 minutes
Čas 1 hour 10 minutes
Obroki 4 porcije

Sestavine

  • 1 srednja čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 srednje velik korenček
  • 1 manjša bučka
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1 jajce
  • 6 črnih oliv
  • 3 vejice peteršilja
  • 1 čajna skodelica surove tapiokine moke
  • 1-2 žlici olivnega olja
  • sol, poper

Priprava

  1. Jajce v trdo skuhamo.

    2. Surovo tapiokino moko predhodno v ponvi, na nizkem ognju, prepražimo. Med pečenjem, moko mešamo, da se ne zažge.

    3. Vso zelenjavo narežemo na drobne kocke (0,5cm). Polovico jajca pustimo za okras.

    4. Čebulo prepražimo in nato dodamo zelenjavo (korenček, papriko, bučke), počasi dušimo, na nizkem ognju, da se zelenjava zmehča. Na koncu dodamo še olive, sol in poper ter polovico trdo kuhanega jajca in peteršilj.

    5. Dobro premešamo in začnemo postopoma dodajati moko, da se vse dobro premeša. Moko dodajamo toliko časa, dokler ne popivna vse vlage iz zelenjave in po izgledu spominja na kus kus.

VINAGRETE S PARADIŽNIKOM IN ČEBULO

 

Paradižnikov čebulni vinaigrette - Vinagrete de tomate e cebola

Prejšnjo soboto popoldan smo imeli napovedan obisk.

Ker smo bili dogovorjeni, da bomo obrnili nekaj mesa na žaru, sem razmišljala kaj bi naredila za prilogo.

Ker je logično, da bo poleg Chimichurri omaka, ki je zvesti spremljevalec pri BBQ peki sem se odločila, da tokrat naredim paradižnikovo solato, ki bo okus mesa samo še poudarila.

Tukaj je recept za mojo solatko, ki je šla za med. 

Obrok Solata
Čas priprave 10 minutes
Obroki 4 oseb

Sestavine

  • 1,5 kg paradižnikov
  • 2 rdeči čebuli
  • 1 šopek peteršilja
  • 80 ml rdečega vinskega kisa
  • 250 ml olivnega olja
  • 1 pest črnih oliv (po želji)
  • 1 skodelica feta sira (po želji)
  • sol, poper (po želji)

Priprava

  1. Paradižnike narežemo na koščke. Meni je všeč paradižnik narezani na 2cm kocke. Lahko narežete tudi na rezine ali na lunice. Kar ti je bolj všeč.

    2. Čebulo narežemo na kratke, tanke palčke. Lahko tudi na kocke ali pa kako drugače.

    3. Peteršilj na drobno nasekljamo.

    4. Vse skupaj damo v večjo posodo, kje bomo lahko mešali.

    5. Dodamo še vinski kis in olje, ter premešamo. Poskusimo, če je potrebno kaj dodati.

    6. Postavimo v hladilnik za pol ure, da se bodo okusi lepo pomešali med seboj in bo solata prijetno hladna.

    7. Postrežemo, k pečenemu mesu na žaru.

    Bon appetit!

Opombe

Po želji lahko dodamo na pol ali četrt narezane olive in na kocke narezan sir. Solata bo tako še bolj pisana in privlačna.

CAIPIRINHA, ZA POLETNE VEČERE

 

Brazilski koktail Caipirinha

Caipirinha, najboljši koktejl za vroče poletne večere. Nastal je po naključju, nekega vročega večera v vroči Braziliji, ko so se prijatelji zbrali in se veselili. Pripravljali so si pijače in zgolj po nesreči so naredili mix, ki je danes znan kot tradicionalna alkoholna pijača Brazilije.

Osnovni recept je iz sveže limete, naravnega belega trsnega sladkorja zmešan z Cachaco Velho Barreiro in ledom.

Imamo pa tudi druge »poletne« različice, kjer dodamo še poljubno sezonsko sadje, kot so jagode, kivi, ananas, lubenico ali marakujo n za popolni okus še meto.

Obrok Pijača
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 3 minutes
Obroki 1 kozarec

Sestavine

  • 1 manjša limeta
  • 2 čajni žlički belega trsnega sladkorja
  • 50 ml Cachace
  • ledene kocke

Priprava

  1. Limeti odrežemo krajne dele in jo razrežemo. Odstranimo tudi grenko belo dele.

    2. Limeti v pripravljenem kozarcu dodamo sladkor in z lesenim tolkalom dobro premešamo, da stisnemo iz limete sok in eterična olja.

    3. Kozarec do vrha napolnimo z zdrobljenim ledom in čez prelijemo s Cachaco

    4. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo in postrežemo.

    Uživajte!

OSVEŽILNA SOLATA IZ PALMINIH SRČKOV

 

Solata iz palminih srčkov in avokada

Ko mi na tople pomladne ali vroče poletne dni zadiši nekaj osvežilnega, hladnega in drugačnega si privoščim solato iz palminih srčkov - palmitos in avokada.
Obrok Solate
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 15 minutes
Obroki 4 porcije

Sestavine

  • 1 pločevinka palminih srčkov
  • 3 žlice limoninega soka
  • 1 skodelica malih paradižnikov
  • 1/4 skodelice tanko narezane mlade čebule
  • 1/2 skodelice sesekljanega peteršilja ali koriandra
  • 1 avokado
  • sol, poper

Priprava

  1. Avokado narežemo na kocke in ga zmešamo z 2 žlicama limoninega soka.

    2. Dodamo narezan paradižnik in čebulo.

    3. Dodamo še palmina srca in vse skupaj premešamo.

    4. Po potrebi dodamo še žlico limetinega soka.

    5. Posolimo, popopram, dodamo peteršilj in postrežemo.

Opombe

Postrežemo lahko tudi na pripravljenem krožniku s solato. Za okrasitev pa uporabimo nekaj škampovih repkov.

 

BRAZILSKI PIŠČANČJI OCVRTKI – COXINHAS

 

Piščančji ocvrtki

Coxinhas, popularna ulični prigrizek Brazilije. Dišeče testo ovija kremasto notranjost s piščancem ali kakšnim drugim vrsto mesa, zelenjavo ali morske sadeži in ocvrto.

Saj vem, sedaj boste rekli: »Evo, spet ocvrto!« Ampak, ko enkrat okusite to mehko in okusno notranjost in hrustljavo skorjico na zunanji strani, si boste premislili.

Najprej tudi jaz nisem želela tega poskusiti, ker kot vsaka mama težim, k čim bolj »zdravi« hrani. Ampak, če si privoščimo dunajske zrezke, zakaj pa ne bi poskusili enkrat še kaj drugega? Pa še priprava je, vsaj kar se mene tiče, veliko lažja in pri tem tudi manj packanja.

Lahko jih pripravimo tudi za na pot. Ko gredo otroci na potovanje, jim za prigrizek pripravim malico, nekaj coxinhosov, narezano rdečo papriko, olive, kumarice in še kaj se najde v torbi z malico.

Coxinhas so zabavni mali grižljajčki, ki napolnijo tako trebuščke kot tudi dušo.

Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 1 hour 20 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 1 hour 50 minutes
Obroki 40 ocvrtkov

Sestavine

  • 700 g piščančjih prsi (približno 4 polovička)
  • 4-5 skodelic jušne osnove
  • 1 korenček
  • 2 čebuli
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 žlici masla
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica suhega peteršilja
  • 1 limeta
  • 500 g kremnega sira
  • 2-3 skodelice moke
  • 2 jajci
  • 2-3 skodleice krušnih drobtin
  • olje za cvrtje
  • sol in poper
  • 1/2 rdeče paprike, zelo na fino nasekljane

Priprava

  1. Piščančje prsi postavimo v posodo in jih prelijemo z jušno osnovo, ki naj bo vsaj 1cm nad mesom.

    2. Dodamo korenček in olupljeno in eno razpolovljeno čebulo ter lovorjeva lista.

    3. Zavremo in počasi kuhamo 15-20 minut, dokler piščanec ni kuhan. Obvezno preverimo, če je piščanec kuhan. V kolikor je kuhan že prej, ga moramo odstaviti z ognja.

    4. Meso vzamemo iz juhe in oboje pustimo, da se ohladi.

    5. Piščanca razrežemo na zelo majhne koščke. Najbolje je uporabiti kar električni mikser s plastičnimi rezili.

    6. Kremni sir in limonin sok pomešamo med narezano meso.

    7. Na fino narežemo drugo čebulo in česen in ju na dveh žlicah masla popražimo, skupaj z papriko in peteršiljem. Pazimo, da se ne zažge. Čebula in česen morata postati mehka in nežno rjavo zlate barve.

    8. Še vročo prepraženo čebulo in česen dodamo mesu in dobro premešamo.

    9. Izmerimo koliko piščančje juhe je ostalo. Če jo je manj kot 3 skodelice jo je potrebno še narediti. Jaz nimam nikoli juhe na zalogi, zato jo naredim kar iz jušne kocke.

    10. Juho segrejemo do vrenja in nato počasi vanjo stresamo moko in mešamo. Za 3 skodelice juhe potrebujemo približno 3 skodelice moke.

    11. Mešanico kuhamo še 2-3 minute in močno mešamo. Dobimo zelo gosto maso. Odstranimo z ognja in hladimo v hladilniku 1 uro.

    12. Na tem koraku lahko meso in testo hladimo več ur ali pa pustimo v hladilniku čez noč.

    Sedaj smo pa pripravljeni da naredimo coxinhas:

    13. Vzamemo kos testa in s pomokanimi rokami oblikujemo kroglico v velikosti pink ponk žogice. Na sredini žogice izdolbemo luknjo in vanjo potisnemo piščančjo maso (malo manj kot 1 žlico). Testo sedaj dobro zapremo in stisnemo skupaj na vseh koncih okoli polnila.

    14. Po potrebi ponovno pomokamo roke in sedaj oblikujemo našo kroglo v obliko solze. Coxinhase polagamo na ravno podlago z konico navzgor, enega za drugim, dokler ne porabimo vsega testa in polnila.

    15. Razžvrkljamo jajci. Drobtine pomešamo s soljo in poprom.

    16. Coxinhase, vsakega posebej, potopimo v jajce in nato povaljamo v drobtinah in jih položimo nazaj na pekač. Pustimo jih, da počivajo 1 uro.

    17. Med tem v posodo vlijemo dovolj olja, da bo pokrilo coxinhase. Olje segrejemo na 360°C. Coxinhase počasi polagamo v olje injih ocvremo do zlate rjave barve.

    18. Postrežemo še tople.

    Bon appetite!

TRADICIONALNI ARGENTINSKI BBQ – ASADO

Tradicionalni argentinski BBQ - Asado

Kuhinja Argentina
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 20 minutes
Čas 40 minutes

Sestavine

  • 1,5 kg govejega križnega dela v kosu
  • morska sol
  • 1 žlička čebule v prahu
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlica oljčnega olja

Priprava

  1. Meso narežemo na približno 2 centimetra debele zrezke. Dobimo 4-5 zrezkov.

    2. Vsak kos posebej naoljimo z olivnim oljem in začinimo z grobo soljo in sveže mletim črnim poprom. Po želji lahko dodamo tudi rožmarin in česen.

    3. Pustimo, da meso malo odleži, 15-20 min in med tem pripravimo žar.

    4. Predno postavimo zrezke na žar, naj oglje skoraj dogori do konca, naj samo še tli in naj bo povrhu le še pepel. V nasprotnem primeru, ko bomo pričeli s peko mesa, lahko olje in topeča mast povzročita ogenj.

    5. Torej, meso položimo na rešetko, nad najtoplejšim delom žerjavice (čim bolj na sredini žara) in pečemo približno 5 minut.

    6. Pazi na mast, ki se prične topiti in sok, ki teče iz mesa v žerjavico. To pa je že čas, da meso obrnemo in pečemo 5 minut še na drugi strani.

    7. Ko je pečenje pri koncu, zrezke nabodemo skupaj in jih obrnemo z maščobnim delom navzdol, da se še ta popeče in dobi hrustljavo skorjico.

    8. Ko je meso vse naokoli lepo zapečeno, ga odstavimo, počakamo 5 min, da odleži.

    9. Zrezek lepo natanko razrežemo. Najbolje, da nož narahlo obrnemo, da režemo pod kotom, tako so vlakna mesa še krajša in zato je meso še mehkejše.

    Dober tek!

Opombe

Mogoče bi te zanimalo tudi:

tradicionalni brazilski BBQ ali pa

BBQ iz domače pečice

SOLATA IZ BELEGA FIŽOLA

 

Solata iz belega fižola - Salada de Feijão Fradinho

Ko pomislim na poletne večere in družinske večerje, ko si privoščimo jedi z žara na domači terasi, si zaželim fižolovo solato. Osvežilno, hladno fižolovo solato, obogateno s poljubno zelenjavo, ki odlično dopolnjuje okus mesa in drugih prilog na krožniku.

Tokrat smo si naredili solato z rdečo čebulo, papriko, paradižnikom in veliko peteršilja.

Obrok Solata
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 10 minutes
Čas kuhanja 40 minutes
Čas 50 minutes
Obroki 2 porciji

Sestavine

  • 300 g fižola s črnim očescem
  • 2 manjša paradižnika
  • 1 manjša čebula
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1/2 rumene paprike
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica kisa
  • 2 vejici nasekljanega peteršilja
  • sol, poper

Priprava

  1. Fižol namočimo čez noč.

    2. Naslednji dan fižol odcedimo, nalijemo svežo vodo in ga kuhamo 40 minut oziroma do mehkega.

    3. Fižol odcedimo in ga pustimo, da se ohladi.

    4. K ohlajenemu fižolu primešamo narezano čebulo, paradižnika in papriko. Posolimo, popopramo, dodamo nasekljan peteršilj in postrežemo s sveže pečenim kosom kruha.

JUHA IZ PALMINIH SRČKOV

 

Juha iz palminih srčkov - Sopa de palmito

Obrok Juha
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 15 minutes
Čas kuhanja 10 minutes
Čas 25 minutes
Obroki 6 krožnikov

Sestavine

  • 1 pločevinka palminih srčkov
  • 1 čebula
  • 1-3 stroke česna
  • 2-3 skodelice jušne osnove
  • 1,5 dl smetane za kuhanje
  • 1 žlica tapikinega škrob
  • kisla smetana
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol, poper
  • 1 žlica sveže nasekljanega petršilja

Priprava

  1. Palmine srčke odcedimo in jih v vreli vodi kuhamo nekaj minut. Kuhane srčke odcedimo in dobro speremo pod tekočo vodo.

    2. Na olju popražimo čebulo in česen ter dodamo palmine srčke (izloči 2 palčki, za dekoracijo). Dolijemo vročo jušno osnovo in smetano. Pustimo vreti na nizkem ognju cca 5 minut.

    3. Ogenj ugasnemo in dodamo malo škroba (po potrebi) in vse skupaj zmiksamo.

    4. Pristavimo nazaj na ogenj, da zopet zavre.

    5. Po okusu dodamo sol in poper.

    6. Prelijemo na krožnik in okrasimo s kislo smetano, nekaj kolobarji palminih srkov in s sveže narezanim peteršiljem.

 

 

 

BRAZILSKA FIŽOLOVA ENOLONČNICA

 

Brazilska fižolova enolončnica - Feijoada

Feijoda (slovensko: fežuada), izvor besede je iz feijão, kar po portugalsko pomeni fižol. Je fižolova enolončnica, ki se jo pripravlja v Angoli, Macau, na Zelenortski otoki, Mozambiku, Goa, Indiji in Brazilija, kjer se šteje za nacionalno jed. Recepti se nekoliko razlikujejo, vendar najbolj znana je brazilska feijoada katere izvor je iz Portugalske.

Feijoada je nacionalno jed Brazilije, predvsem Ria de Janeira, medtem ko ostale dele Brazilije predstavljajo druge regionalne jedi.

Brazilska različica feijoade (feijoada Brasileira) je pripravljena s črnim fižolom, različnimi deli svinjine (slanina, dimljena svinjska rebra in vsaj dve vrsti prekajene klobase) ali govejega mesa (ledij in jezika). Originalna jed vsebuje tudi svinjska ušesa, rep in parklje.

V nekaterih regijah na severovzhodu, kot Bahia in Sergipe, so pogosto na koncu kuhanja dodaja tudi zelenjava, kot so zelje, ohrovt, krompir, korenje, okra, buče.

Najbolje je pripvljena nad nizkim ognjem , v lončeni posodi. Okus je zelo bogat po fižolu in mesu.

V navadi je, da se postreže z belim rižem, farofo in rezino pomaranče.

Obrok Glavna jed
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 4 hours
Čas 4 hours 20 minutes
Obroki 6 porcij

Sestavine

  • 500 g brazilskega črnega fižola
  • 250-300 g suhe govedine ali slanine
  • 250-300 g klobas
  • 300 g suhih reber
  • 3 lovorjeve liste
  • 1 velika čebula
  • 4-5 strokov česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol, poper

Priprava

  1. Fižol en večer prej namočimo. Damo vsaj dvojno količino vode.

    2. Po želji namočimo tudi govedino in rebra, vendar v drugo posodo.

    3. Naslednji dan odcedimo fižol in ga postavimo v večji lonec ter ga prekrijemo z vodo. Vode naj bo cca 5-6 cm nad fižolom.

    4. Posodo s fižolom postavimo na srednje močan ogenj in počakamo, da voda zavre.

    5. Med tem narežemo govedino na kocke (0,5-1 cm) in rebra (lahko po dve rebri v kosu ali eno). Klobaso razrežemo na 0,5cm kolobarje.

    6. V posodo s fižolom dodamo narezano meso in lovorjeve liste.

    7. Kuhamo 2 - 3 ure, dokler fižol ni mehek. Občasno premešamo. Po potrebi dodajamo vodo.

    8. Na drobno narežemo čebulo in nasekljamo česen.

    9. V ponvi segrejemo olje na srednji temperaturi, dodamo čebulo in česen ter pražimo do zlato rjave barve.

    10. V čebulo dodamo 2 zajemalki zmečkanega fižola in vse na hitro premešamo. Vse skupaj damo v fižol in kuhamo še približno 1 uro, da se zgosti.

    11. Dobra feiojada mora imeti nežno, svilnato teksturo.

    12. Odstranimo lovorjeve liste, po želji tudi meso.

    13. Feiojada postrežemo tako, da na krožnik postavimo servirno žlico riža, 1-2 zajemalki feiojade. Dodamo še 1-2 žlici farofe in okrasimo s pomarančo.