Blog

KAŠA IZ BELE KORUZE

Še do danes si niso enotni ali je izvor kaše iz bele koruze v Afriki ali Ameriki – vendar pa je zagotovo postala tradicionalna brazilska sladica.

Postreže so jo lahko kot sladico ali prigrizek skozi vse leto in je tradicionalna jed v času festivala “Festas juninas” (junijski festival, ki sovpadajo z žetvijo koruze), ko se praznuje dan svetega Petra, svetega Antona in svetega Janeza.

Kaša je odlična za sladico ali za večerjo.

Sladka bela koruza - Canjica

Obrok Večerja
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 10 minutes
Čas kuhanja 40 minutes
Čas 50 minutes
Obroki 10 porcij

Sestavine

  • 500 g bele koruze
  • 1 pločevinka kondenziranega mleka
  • 1 pločevinka kokosovega mleka
  • 50 g kokosove moke ali naribanega svežega kokosa
  • 1 l mleka
  • 8 žlic sladkorja (po potrebi)
  • cimet

Priprava

  1. Koruzo dobro speremo pod tekočo vodo in jo pustimo čez noč namočeno v vodi.

    2. Naslednji dan koruzo do mehkega skuhamo v 2 l vode.

    3. Skuhani in odcejeni koruzi dodamo mleko, kokosovo mleko, kondenzirano mleko in nariban kokos.

    4. Ob stalnem mešanju kuhamo na zmernem ognju še približno10 minut.

    5. Ko postane kremast, odstavimo z ognja.

    6. prelijemo v skodelice, posujemo s cimetom in čokolado in postrežemo.

PALEO PALAČINKE

 

Paleo palačinke brez oreščkov

Palačinke, palačinke...nikoli se jih ne najem.

Danes je bil res lep dan, zato sem se pocrkljala z najljubšo jedjo naših otrok - s palačinkami. 🙂

Tokrat sem jih poskusila malo drugače. Paleo palačinke, brez oreščkov in brez alergenov.

Zdi se mi, da so mi uspele super. Poskusite!

Obrok Večerja, Zajtrk
Kuhinja PALEO

Sestavine

  • 1 skodelica mleka (kokosovo, riževo, mandljevo)
  • 2,5 žlice sladkorja iz sladkornega trsa, lahko tudi med ali javorjev sirupa
  • 2 žlici olivnega olja ali avokadovega olja ali kokosovega olja
  • 1/2 skodelice tapiokine (kasava) moke, zmlete in presajene
  • 1/4 čajne žličke morske soli

Priprava

  1. Segrejemo ponev.

    2. Zmešamo mokre sestavine.

    3. Dodamo suhe sestavine in dobro premešamo. Po potrebi dodamo še mleka.

    4. Med peko palačinke budno pazimo, ker se nam lahko zelo hitro zažgejo.

    5. Postrežemo še tople ali hladne z najljubšim prelivom, medom, marmelado, mlečno karamelo ali čokoladnim namazom.


    Bon Apettite!

Opombe

Moko zmeljemo lahko kar v kavnem mlinčku ali v multipraktiku, čisto na fino. Verjetno boste potrebovali nekaj minut.

BRAZILSKI SIROVI KRUHKI II

 

Brazilski sirovi kruhki - 2. način

Tako kot tapioko nasploh, obožujem tudi pao de queijo - brazilske sirove kruhke. Majhni, srčkani in zelo okusni kruhki, ki jih najraje jem kar tako. So pa zelo dobri tudi za sendviče, kar pa obožujejo naši otroci.

Tokrat sem se odločila, da jih naredim malo drugače. Saj dosti razlike ni, je pa vseeno toliko razlike, da je že zanimivo. 🙂

Še vedno je priprava enostavna in hitra, tako, da kar pogumno vzemi tapiokino moko - škrob v roke in pričnimo ... si pripravljen?

3, 4, zdaj! 🙂


Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 10 minutes
Čas kuhanja 20 minutes
Čas 30 minutes
Obroki 30 kruhkov

Sestavine

  • 400 g kisle tapiokine moke - škroba
  • 200 g ribanega sira (sir za pizzo ali po želji)
  • 200 ml mleka
  • 2 jajci
  • 2 žlici masla
  • 1 žlička soli

Priprava

  1. V posodo pretresemo tapiokino moko. Delamo previdno, ker se tapiokina moka zelo praši.

    2. V kozici segrejemo mleko, maslo in sol. Segrevamo le do vrenja in pazimo, da mleko ne zavre.

    3. Segreto mleko počasi vlivamo v moko in mešamo.

    4. Dobro premešamo in nato pustimo, da se masa shladi.

    5. Pečico prižgemo na 200ºC

    6. Dodamo jajci in zgnetemo. Masa mora biti kompaktna.

    7. Na koncu pa dodamo še sir in ga dobro vgnetemo,.

    8. Če je masa tekoča ali premehka, da bi oblikovali kroglico, dodamo še malo moke.

    9. Oblikujemo približno 30g kroglice in jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem.

    10. Kroglice naj bodo nekaj cm narazen, da se med peko ne sprimejo.

    11. Pečemo jih približno 20 minut oziroma do zlatorjave barve.


    Bon Appetit!



Opombe

Sir za pizzo lahko nadomestimo z drugim sirom, na primer parmezanom. Lahko pa uporabimo kombinacijo več sirov.

V maso lahko dodamo tudi začimbe (česen, peteršilj, origano...), slanino, pršut...

Kroglice lahko tudi zamrznemo in jih spečemo kasneje. Peči pa jih moramo malo dlje kot sveže.

SOČNI BANANINI CUPCAKEI

 

Bananini cupcakei s karamelo in čokoladno glazuro

Res smo že zasičeni s piškotki in mini torticami, ampak kaj ko so pa tako dobre in enostavne za pripravo.

Vsakič se vprašam ali bo ta recept sploh koga zanimal, saj ima že sam verjetno veliko podobnih receptov na zalogi. Vedno pa je tudi prisoten en vprašajček kaj pa če tega le nima in bi ga zanimal. Zato bam tokrat z vami delila recept, za katerega mislim, da bi ga morali uporabiti takoj, ko ga preberete.

Danes bomo pripravili super vlažne in bogate bananine cupcake, polnjene z karamelo in s prekrite s čokoladno glazuro. Mnjami…

Ste pripravljeni? Gremo…

Obrok Sladice
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Čas 1 hour 20 minutes
Obroki 12 tortic

Sestavine

  • 128 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/4 žličke soli
  • 114 g masla
  • 75 g belega kristalnega sladkorja
  • 56 g rjavega sladkorja
  • 60 g kisle smetane
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 veliki jajci ogreti na sobni tempeaturi
  • 2 veliki zreli banani
  • karamelno mleko

Za glazuro potrebujemo:

  • 227 g svežega sir ali mascarpone
  • 57 g masla
  • 345 g sladkorja v prahu
  • 58 g kakava v prahu

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 180 st.

    2. Pekač za muffine obližimo z papirnatimi kalupki.

    3. V srednje veliki posodi zmešamo skupaj moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet in sol.

    4. V drugi posodi na sredni hitrosti z mešalnikom penasto zmešamo maslo, kristalni sladkor in rjavi sladkor. Miksamo približno 3 minute.

    5. Dodamo kislo smetano in vanilijo in mešamo, da se vse sestavine dobro premešajo.

    6. Pričnemo dodajati jajca, enega po enega in na koncu pire banan ter dobro premešamo.

    7. Na nizki hitrosti postopoma dodajamo mešanico moke. Pazimo, da preveč ne miksamo. Ko je vse dobro premešano, prenehamo z mešanjem.

    8. Z maso napolnimo kalupke do tri četrtine. Pečemo 18 – 20 minut, dokler niso zlato rjave barve. Vzamemo iz pečice in počakamo da se popolnoma ohladijo.

    9. Na sredini vsakega cupcakea naredimo majhno luknjo. Vanjo vbrizgamo približno 1,5 čajne žličke karamelnega mleka Dulce de leche.

  2. Priprava glazure:

    1. Z električnim mešalnikom zmešamo sveži sir in maslo, da postane gladko in kremasto.

    2. Masi postopoma dodajamo mešanico presajenega sladkorja v prahu in kakava v prahu.

    3. Povečamo hitrost mešanja in mešamo dokler zmes ni gladka in kremasta.

    4. Glazuro damo v vrečko opremljen z okrasno konico in glazuro nanesemo na vsak cupcake.

SLADKI TAPIOKINI MINI GRISINI

 

Sladki tapiokini grisini

Se vam je že zgodilo, da še predno ste spekli do konca svojo novo mojstrovino, je niste uspeli niti poskusiti?

No, meni se je to zgodilo. Med tem, ko sem mešala maso za moj novi recept so se hčerke s sošolkami veselo igrale v svojih sobah. Ko pa so se grisini že veselo pekli v pečici so počasi, ena za drugo, iz sob prihajala dekleta in spraševala kaj tako lepo diši. Po pričakovanju so se vse nagnetle v kuhinji in veselo čebljale kaj bo nastalo iz tistih dolgih palčk v pečici.

In smo jih dočakali…no vsaj nekateri. 

Vzela sem pekač iz pečice, ga položila na mizo, vzela naslednji pekač in ga hitro porinila v pečico ter zaprla vratca, da se ne bi pečica preveč shladila. Ko sem se obrnila, da bi videla kaj je nastalo iz mojih grisinov, le teh ni bilo nikjer več. In tudi otrok ni bilo nikjer videti in slišati. 

Kmalu za tem so prišli nazaj in vzklikali od zadovoljstva kako je bilo dobro in spraševali kdaj bo pečena naslednja runda.

Tokrat sem jih prehitela. Še predno sem pekač položila na mizo, sem si hitro prisvojila en grisin.

Uuuu, kako je bil dober…

Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 10 minutes
Čas 30 minutes

Sestavine

  • 2 skodelici sladkega tapiokinega škroba
  • 1 rumenjak
  • 1/2 skodelice olja
  • 1/2 skodelice mleka
  • sladkor po okusu

Priprava

  1. V posodi zmešamo škrob, olje, mleko in rumenjak. Dobro premešamo in na koncu dodamo vročo vodo.

    2. Vse skupaj dobro premešamo, lahko tudi z mešalcem, dokler ne dobimo homogene mase.

    3. Maso damo v vrečko, odrežemo vrh, da naredimo majhno luknjo.

    4. Na pekač s peki papirjem, sedaj iz vrečke brizgami maso. Lahko v obliki grisinov (kratkih ali dolgih) ali majhnih okroglih piškotov.

    5. Pekač postavimo v pečico in pečemo na 200°C 10-15 minut, do zlato rjave barve.

PRIGRIZEK IZ TAPIOKE

 

Tapiokin slani prigrizek

Meni najljubši dnevi so, ko sedim v senčki na ležalniku s knjigo v roki. Veter nežno pihlja, v daljavi pa slišiš valovanaje morske gladine.

Trenutek pa je še popolnejši če imam zraven na mizici kozarec brazilskega piva, za prigrizek pa sirove popečene tapiokine kocke. Mnjami....

To je tudi noro dobra kombinacija za poletne večere, v družbi s prijatelji ali ob gledanju nogometne tekme.

Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija

Sestavine

  • 250 g tapiokinih granul
  • 150-200 g rikote
  • 100-150 g ribanega sira za pizzo
  • 500 ml vročega mleka
  • 1/2 žličke popra
  • 1 žločka soli
  • 1/2 žlice suhega peteršilja

Priprava

  1. V skledi zmešamo tapioko in začimbe.

    2. Dodamo sir in ponovno premešamo.

    3. Med nenehnim mešanjem dodamo vroče mleko. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Mešamo, dokler se mešanica ne začne strjevati.

    4. Posodo, dimenzije 20x20 cm, obloženo s folijo. Vanjo vlijemo maso in jo enakomerno porazdelimo. Pokrijemo s folijo.

    5. Pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi, nato posodo postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se do konca ohladi in popolnoma strdi. Če se nam mudi, lahko posodo takoj postavimo v hladilnik ali za kratek čas kar v zamrzovalnik.

    6. Maso prevrnemo na desko in jo razrežemo na majhne kocke 2x2 cm ali paličice in jih ocvremo pri 180°C do zlato rjave barve.

    7. Postrežemo z brazilsko čili omako ali s sladko-kislo omako.

Opombe

Namesto sira za pizzo lahko uporabimo tudi kombinacije različnih sirov (po lastni izbiri), kar še obogati okus.

NEVERJETNO PECIVO IZ ČRNEGA FIŽOLA

 

Čokoladni browniji

Obrok Sladice
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 30 minutes
Čas kuhanja 40 minutes
Čas 1 hour 10 minutes
Obroki 40 kosov

Ko me je prijateljica povabila na čaj in čokoladno pecivo iz fižola, sem mislila, da sem jo narobe razumela.

Na mizi sta že pripravila skodelice za čaj in obložen krožnik. Ko sem na krožniku videla črne kocke, sem se sladke pregrehe zelo razveselila, saj obožujem čokoladna peciva. Še predno sem v želodček pospravila prvi košček sem s polnimi usti prijateljico že fehtala za recept, ker tako dobrega peciva že zelo dolgo nisem jedla.

Kaj?? Pecivo si naredila s črnim fižolom? Ne morem verjeti! Si prepričana?

Tako so vprašanja letela iz mojih ust. Pecivo je bilo tako dobro, da sem z receptom takoj odšla v trgovino po sestavine. Iz njih pa je nastalo pecivo za prste obliznit…

Sestavine

  • 2/3 skodelice sesekljane polsladke čokolade
  • 1 skodelica masla
  • 2 skodelici črnega fižola
  • 1 skodelica orehov ali lešnikov
  • 1 žlička vanilijeva ekstrakta
  • 1/4 skodelice instant kave
  • 1/4 žličke soli
  • 4 velika jajca
  • 1,5 skodelice medu

Priprava

  1. Fižol en večer prej namočimo in naslednji dan skuhamo do mehkega.

    2. Pečico segrejemo na 165°C in pekač 28 x 46cm prekrijemo s peki papirjem.

    3. Čokolado in maslo stopimo v mikrovalovno pečico. Premešamo, da se vsi delčki enakomerno stopijo.

    4. Fižol odcedimo, zmeljemo in mu dodamo 1/2 skodelice orehov, vanilijo in 2 žlici stopljene čokolade. Vse skupaj dobo premešamo, da bo zmes gladka.

    5. V drugi večji posodi zmešamo preostale orehe, preostanek čokolade, kavo in sol.

    6. Z mešalnikom mešamo jajca približno eno minuto, da postanejo gladka in kremasta. Dodamo med in dobro premešamo.

    7. Fižolovi čokoladni mešanici dodamo kavno čokoladno mešanico in dobro premešamo.

    8. Dodamo polovico jajčne mešanice. Dobro premešamo in testo prelijemo v pripravljen pekač.

    9. Drugo polovico jajčne mešanice stepamo še približno 1 minuto, da postane gladka in puhasta. Prelijemo jo čez testo in z zobotrebcem prebadamo testo, da se jajčna mešanice enakomerno vpije.

    10. Pečemo 30 do 40 minut.

    11. Šele, ko se pecivo dobro ohladi, ga razrežemo.

 

PICANHA IZ DOMAČE PEČICE

 

Picanha iz pečice

Danes vam bom zaupala enostaven recept za pripravo prave picanhe iz domače pečice.

Ko pogledam skozi okno je lepo sončno vreme in izgleda zelo toplo. Vendar zgodnje aprilsko sonce in segreto ozračje je še daleč od poletja. Pri nas pa že zelo pogrešamo morje in vonjave, ki se širijo z žara.

Ker danes res ni šlo drugače in smo resnično že bili »lačni« sočnega mesa z žara, smo si ga pripravili kar v domači pečici. 

Obrok BBQ
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 10 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Čas 1 hour 10 minutes

Sestavine

  • 1,1-1,5 kg govejega križnega dela v kosu
  • groba morska sol

Priprava

  1. Meso pred pripravo ogrejemo na sobno temperaturo.

    2. Pečico prižgemo na 180°C.

    3. Med tem, ko se pečica greje v pekač natresemo skodelico grobe morske soli. Meso z maščobno oblogo navzdol položimo na pekač in meso nekajkrat narahlo zasukamo levo in desno, da se sol enakomerno in dobro oprime mesa. Nato pa preostanek soli posujemo tudi po vrhu mesa in ga nežno vtremo v meso z vseh strani.

    4. Brez skrbi, soli ne bo nikoli preveč, ker meso vpije le toliko soli kot ga potrebuje, poleg tega pa je tudi super zaščita pred izsuševanjem.

    5. Nasoljeno meso damo v ogreto pečico in pečemo 45-60 min, oziroma toliko časa, da je meso še rožnato.

    6. Meso vzamemo iz pečice, odstranimo sol, narežemo na tanke rezine in postrežemo s chimichurri omako, farofo, pečeno manioko ali rižem ter črnim fižolom.

    7. Ne pozabite na kozarec mrzlega piva! 

    Bon Appetit!

ČOKOLADNI SOUFLE

Souflle je ena od tistih sladic, ki te vsakič znova, ko jo dobiš predse, očara. Nanjo čakaš z žlico v roki, saj veš, da bo prišla na mizo direktno iz pečice, še vroča s tekočo, sladko, sredico, ki se razlije, ko z žlico prebiješ skorjico.

Tako kot sem jo z velikim pričakovanjem vsakič pričakala, pa sem tudi vsakič znova občudovala osebo, ki je pripravila to izvrstno sladico, katera ne sme biti predolgo v pečici, ker se sredica preveč zapeče in po tem ne steče. To bi bilo veliko razočaranje.

Končno sem se ojunačila in poskusila narediti to elegantno francosko sladico. Naredila sem jo malo drugače in presenečena ugotovila, da je izvedba nadvse enostavna in prav nič zakomplicirana. Okus pa božanski! Uganeš koliko soufllejev je ostalo? J

Poskusi tudi ti in preseneti prijatelje.

Sladica presenečenja

Obrok Sladica
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 8 minutes
Čas 28 minutes

Sestavine

  • 4 jajca
  • 1/2 skodelice čokolade v prahu
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 skodelici tapiokine moke - hidrirane
  • 1 žlica masla
  • 1/3 skodelice mleka
  • maslo za modelčke

Priprava

  1. Pečico vklopimo na 180 stopinj.

    2. Maslo damo na toplo, da postane mehko.

    3. V skledi stepemo beljak v trd sneg.

    4. V drugi skledi penasto umešamo rumenjake, čokolado v prahu, sladkor, tapioko in maslo. Vse skupaj premešamo.

    5. Dodamo mleko in premešamo.

    6. Dodamo beljake in jih z metlico počasi umešamo.

    7. Modelčke, v katerih bomo pekli sufle, dobro namažemo z maslom. V pripravljene modelčke vlijemo maso do približno pet milimetrov pod robom modelčkov. Sufle pečemo vsaj 8 minut (čas pečenja je odvisen od pečice in modelčkov) in ne več kot 10 minut. Pravilno pečen sufle je v notranjosti še tekoč.

    8. Pečeni sufle vzamemo iz pečice, še vročega potresemo s čokolado in postrežemo. Zraven lahko ponudimo kepico vanilijevega sladoleda.

 

 

TAPIOKIN PUDING ZA ČOKOGURMANE

 

Tapiokin puding s čokolado in pomarančo

Ti je kombinacija čokolade in pomaranče všeč?

Za večerjo smo si zaželeli nekaj sladkega, toplega, čokoladnega... nekaj za pocrkljati. In odločitev je padla, tapiokin puding s čokolado. Za boljši okus in za piko na i pa smo dodali še pomarančo.


Obrok Sladica
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 1 hour
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 1 hour 30 minutes
Obroki 6 porcij

Sestavine

  • 250 g tapiokinih krogic
  • 750 ml mleka
  • 1/4 žličke soli
  • 10 žlic sladkorja
  • 1 palčka cimeta
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 jajčka
  • 5-7 nastrgane lupinice pomaranč
  • 1 pomaranča za dekoracijo
  • 3 žlice ruma

Priprava

  1. Tapiokine kroglice namakamo v vodi približno 30 minut. Po namakanju jih jaz še dobro sperem, da se odlušči mrebitini škrob. (glej opombe)

  2. V odcejene tapiokine kroglice prilijemo ½ litra mleka, da so vse kroglice v mleku.
  3. Dodamo 6-7 žlic sladkorja, cimetovo palčko in sol.
  4. Kuhamo do vrenja, nato ogenj zmanjšamo na minimum inkuhamo še 15 minut oziroma do mehlega. (glej opombe)

  5. Dodamo čokolado in mešamo, da se vsa čokolada raztopi.
  6. V dveh posodah ločimo beljake in rumenjake.
  7. Pripravljene rumenjake temperiramo z nekaj žlicami vročega pudinga.
  8. Vse skupaj prelijemo nazaj v lonec s pudingom. Kuhamo na nizkem ognju še 2 minuti.
  9. V čisti posodi stepemo iz beljakov trdi sneg.

  10. Pripravljen beljakov sneg tempariramo z nekaj žlicami vročega pudinga in nato vse skupaj pelijemo nazaj v lonec s pudingom. Med nenehnim mešanjem kuhamo puding na nizkem ognju še 1 minuti.
  11. Pudingu dodamo na zelo drobno naribano pomarančno lupinico in rum. Premešamo in po potrebi dodamo sladkor. (glej opombe)

  12. Puding prelijemo v skodelice in po želji okrasimo.

Opombe

  • Namesto navadnega mleka, včasih uporabim tudi mandljevo mleko ali kakšno drugo mleko, ki ga imam pri roki.
  • Pazi, da jih ne namakaš predolgo, da ne postanejo kašasti. Če so to slučajno zgodi, jih samo dobro speremo.
  • Kroglice so kuhane, ko so prozorne in mehke.
  • Preden dodamo čokolado, odstranimo cimetovo palčko.