Blog

CORN DUMPLINGS – KORUZNI CMOČKI

Koruzni cmoki

Večkrat sem že razmišljala kaj bi bilo kot dodatek okusno narediti poleg obare in da niso vedno cmoki iz pšeničnega gresa ali pa instant ajdovi žganci.

Včeraj pa sem našla recept za te super koruzne cmočke, ki smo jih danes z veseljem pomlatili…in to kar brez obare. 

Naslednjič jih bomo poskusili še z enolončnico.

Obrok Priloga
Čas priprave 10 minutes
Čas kuhanja 25 minutes
Čas 35 minutes
Obroki 12 cmokov

Sestavine

  • 100 g hladnega masla
  • 200 g moke s primešanim pecilnim praškom (all-purpose flour)
  • 140 g koruzne moke
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 140 g sladke koruze iz pločevinke
  • 75 ml mleka
  • 1 srednje jajce razžvrkljano

Priprava

  1. Maslo vmešamo v moko in maslo toliko časa mečkamo, da se začnejo delati grudice. Nato vmešamo koruzno moko, bikarbono in sladko koruzo, ki smo jo pred tem kuhali 3 minute. Premešamo.

    2. Dodamo mleko in 1-2 žlici razžvrkljanega jajčka, da postane testo gladko. Solimo.

    3. Testo razdelimo na 12 hlebčkov in jih nežno, na hitro, povaljamo v koruzni moki.

    4. Postavimo jih na namazan pekač in jih s preostalim jajčkom namažemo in damo v pečico.

    5. Pečemo jih na 200°C v ventilacijski pečici (ali na 180°C, če ni ventilacijska) 25 minut do zlatorjave barve in dokler ne vzhajajo.

Opombe

Če pripravljene moke  s pecilnim praškom nimamo, jo lahko naredimo kar sami:

1 skodelica moke (120-125g)

1,5 čajne žličke pecilnega praška

¼ žličke soli

Vse skupaj dobro premešamo in že imamo pripravljeno moko (all-purpose). 🙂

RECEPT ZA SKLEDČKO AÇAÍ-JA

Originalni recept za skledčko açaí - Açaí bowl

Kuhinja Brazilija
Čas priprave 5 minutes
Obroki 1 porcija

Sestavine

  • 100 g açaí koncentrata
  • 1 zamrznjena banana
  • 2-3 žlice mleka
  • 1 žlica medu ali agave
  • 2 žlici granole
  • 2 jagodi
  • 10 borovnic
  • 1 žlica kokosa (po želji)

Priprava

  1. Açaí, zamrznjeno banano in mleko damo v mikser in zmiksamo.

    2. Prelijemo v skodelico in povrhu obložimo z narezano banano, jagodami, borovnicami, kokosom in granolo.

OBARA IZ KOZIC PO BAHIJSKO

Moqueca - obara iz kozic

Bahijska različica moquece – obare z kozicami z dodanim kokosovim mlekom, peteršiljem in začimbami.

Obrok Glavna jed
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 15 minutes
Čas kuhanja 25 minutes
Čas 40 minutes
Obroki 4 porcije

Sestavine

  • 450 g velikih olupljenih kozic
  • 75 ml limetinega soka
  • 3 stroke fino nasekljanega česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici rdečega palminega olja
  • 4 mlade čebule drobno nasekljane
  • 1 manjša čebula narezana na tanjše razpolovljene kolobarje
  • 1 rdeča paprika narezana na tanke trakce
  • 1 žlička čilijevih semen (po želji)
  • 2 žlički rdeče paprike
  • 3 zrele paradižnike z odstranjenimi semeni in na drobno narezane
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 2 žlici nasekljanega svežega koriandra ali peteršilja
  • kuhan riž za prilogo

Priprava

  1. V posodo damo kozice, čez katere prelijemo pripravljeno marinado iz dveh žlic limoninega soka, soli, nasekljanega česna in čilija in jo prelijemo čez kozice. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 1 uro.

    2. V večji ponvi segrejemo olje, dodamo mlado čebulo, čebulo in pražimo 5 minut. Nato dodamo palmino olje, rdečo papriko, čili, papriko in preostali česen.

    3. Dodamo paradižnik, kokosovo mleko in malo soli. Segrevamo do vrenja in kuhamo 10 minut.

    4. Na koncu dodamo kozice, skupaj z vso marinado in preostali limonin sok. Kuhamo na nizkem ognju dokler kozice ne postanejo bele (približno 3 minute).

    5. Postrežemo s sveže nasekljanim koriandrom in rižem.

    Bom apetite!

TAPIOKIN PUDING

Še ena od značilnih brazilskih sladic. Puding iz tapiokinih granul, ki se ti stopi v ustih. Za piko na i ji doda okus še topla karamela, ki se cedi po pudingu. To je še ena od sladic, ki se ji ne morem in tudi upreti.

Poskusi jo in očaraj prijatelje.

Tapiokin puding s karamelo

Obrok Sladice
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 40 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Čas 1 hour 40 minutes
Obroki 8 porcij

Sestavine

  • 2 skodelici mleka (kateregakoli)
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 1 skodelica tapiokinih granul
  • 1 skodelica belega kristalnega sladkorja
  • 1/2 skodelice vode
  • 4 jajca
  • 1 pločevinka kondenziranega mleka

Priprava

  1. V skledi zmešamo tapiokine granule in prej ogreto mleko s kokosovim mlekom. Dobro premešamo in pustimo stati za 30 minut. Vmes večkrat premešamo.

    2. Medtem na nizkem ognju v ponvi karameliziramo sladkor. Prelijemo ga v okrogel pekač s premerom 23 cm.

    3. V mešalniku zmešamo kondenzirano mleko z jajci. Nato dodamo tapiokino mešanico.

    4. Dobro premešano zmes prelijemo v pekač s karamelo in pokrijemo s folijo.

    5. Pekač postavimo v večji globlji pekač, v katerega nalijemo toplo vodo, do višine nekje do polovice ali 2/3 mase.

    6. Pečemo v ogreti pečici na 180°C približno 1 uro.

    7. Puding bo pripravljen, ko nož s katerim preverimo ali je puding pečen, iz mase pride čist.

    8. Puding vzamemo iz pečice in ga pustimo da se ohladi, nato ga shranimo v hladilniku.

    9. Ko bomo želeli puding postreči, ga postavimo za nekaj minut v pečico. Ko bo ogret in karamela tekoča, ga bomo lažje prekucnili iz pekača.


Opombe

Če uporabljamo aluminijast pekač, lahko sladkor karameliziramo kar v njem!

Lahko pa uporabimo več manjših posodic za puding, namesto ene večje. Tako bo lažje in lepše za postrežbo.

 

Tapiokin puding s karamelo

Obrok Sladice
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 40 minutes
Čas kuhanja 1 hour
Čas 1 hour 40 minutes
Obroki 8 porcij

SLASTNI MINI MASLENI PIŠKOTKI

 

Masleni piškotki z guavo

Obožujem guavo!

Sadež, ki te vedno preseneti. Sadež, ki je zaradi okusa tako edinstven, da ga lahko uporabiš za sladke prigrizke in tudi slane predjedi.

Danes sem se odločila, da vam zaupam recept s katerim sem nevede začrta svojo karierno pot. To je recept s katerim sem pred več leti začela spoznavati brazilsko kuhinjo. 

Obrok Piškoti
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 40 minutes
Čas kuhanja 20 minutes
Čas 1 hour

Sestavine

  • 2 čajni skodelici moke
  • 150 g masla
  • 1 skodelica sladkorja
  • 3 žlice vode
  • 150 g guavine marmelade

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

    2. Guavino marmelado narežemo na majhne kvadre 4x0,5x0,5 cm.

    3. Moko zmešamo s sladkorjem, dodamo na kocke narezano maslo in s konicami prstov pregnetemo, da nastane gladko testo. Dodamo vodo, da nastane homogena zmes.

    4. Na pomokani površini razvaljamo testo na debelino 2-3 mm. Izrežemo kroge premera 4-5 cm.

    5. Košček guave postavimo na sredino kroga in krog na dveh koncih staknemo in stisnemo skupaj, da se zlepi.

    6. Piškotke postavimo na pekač in jih pečemo 20 minut.

    7. Pečene piškotke povaljamo še v sladkorju.

BREZGLUTENSKI POSLADEK

 

Bananine rolce

Obrok Sladica
Čas priprave 5 minutes
Čas kuhanja 2 minutes
Čas 7 minutes
Obroki 1 rolca

Sestavine

  • 3-4 zvrhane žlice hidrirane tapiokine moke
  • 1 banana
  • 1,5 žlice belega trsnega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlica domače brezglutenske Nutelle

Priprava

  1. Tortiljo spečemo, po navodilu iz recepta Tapiokina tortilja - http://blog.doces.si/osnovni-recept-za-tapiokino-tortiljo/
  2. Med tem, ko se tortilja peče, na krožniku zmečkamo banano.
  3. Na drugem krožniku zmešamo sladkor in cimet.
  4. Ko je tortilja pečena, jo premažemo z zmečkano banano. Tortiljo zvijemo v rolico in jo povaljamo v pripravljen sladkor s cimetom.
  5. Postavimo na krožnik in postrežemo z domačo Nutello.

Opombe

Namesto trsnega sladkorja lahko uporabimo tudi navadni beli sladkor v prahu.

Po obilnem in zdravem nedeljskem kosilu se prileže še nekaj sladkega.

Ampak, ker danes ni nedelja in sem imela zelo malo časa za ustvarjanje kulinaričnih specialitet, sem se odločila za nekaj hitrega, enostavnega in zeloooo dobrega. Otroci so si oblizovali vseh deset prstov, za povrhu pa polizali še krožnik. 🙂

 

BRAZILSKI SIROVI KRUHKI – ZAMRZNJENI

Brazilski sirovi kruhki 3. način

Ker imamo pri nas vsi kruhke res zelo radi, jih naredim kar na zalogo. Tako mi jih ni potrebno vsakič sproti pripravljati (pa še ceneje je 😉 )

Priprava in hramba pa je nadvse preprosta.

Obrok Prigrizek
Kuhinja Brazilija
Čas priprave 20 minutes

Priprava

  1. Maso pripravimo po enem od mojih receptov:

    http://blog.doces.si/70/

    http://blog.doces.si/brazilski-sirovi-kruhki-ii/ 

    Lahko pa jih pripravimo tudi kar iz predpripravljene mase (še enostavneje 🙂 ), ki jo lahko kupimo na spletni strani.

    Če si pripravljamo zalogo predlagam, da naredimo vsaj dvojno količino mase, po prvih dveh receptih.

    Če pa bomo pripravljali kruhke iz že pripravljene mokre, predlagam pripravo iz vsaj kilskega pakiranja ali iz štirih 250g škatel. Tako si bomo naredili "ozmnico" za kar nekaj časa.

    Ko je masa narejena naredimo kroglice. Položimo jih na ravno podlago, lahko je to večja deska ali pekač. Kroglice se ne smejo dotikati.

  2. Kruhke, damo v zamrzovalnik.

    Ko so kruhki dobro zamrznjeni, jih vzamemo iz zamrzovalnika in zapakiramo v posamezne vrečke s poljubnim številom kruhkov.

    Ker je nas malo več v družini in kruhke zelo radi jemo, pripravim vrečke s 15 kruhki.

  3. Tako imamo pripravljene paketke za takojšnjo peko.

    Ko si bomo zaželeli priboljšek ali prigrizek za goste, jih bomo vzeli iz vrečke, položili na pekač, spekli in postregli.

MASLENI PIŠKOTI Z MLEČNO KARAMELO

 

Masleni piškotki

Obrok Piškoti
Čas priprave 15 minutes
Čas kuhanja 25 minutes
Čas 40 minutes
Obroki 48 piškotov

Sestavine

  • 450 g moke
  • 1/4 žličke sode bikarbone
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 228 g masla
  • 112,5 g kristalnega sladkorja
  • 220 g rjavega trsnega sladkorja
  • 2 čajni žlički vanilije
  • 2 veliki jajci, ogreti na sobni tempertauri
  • 1 rumenjak
  • 1 kozarec mlečnokaramlenaga namaza
  • grobo mleta sol

Priprava

  1. Pečico prižgemo na 180 st.

    2. Z maslom namažemo pekače za mini muffine.

    3. V srednje veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.

    4. V majhni kozici na srednje močnem ognju segrejemo maslo da postane penasto. Kozico ves čas segrevanja vrtimo. Ko se maslo topi in greje se slišijo pokajoči zvoki.

    5. Ko prasketanje preneha, še naprej vrtimo ponev, dokler maslo ne razvije slasten vonj po oreščkih in se na dnu ponve tvorijo rjavkasti koščki.

    6. Ko koščki dobijo jantarno barvo, približno 2-3 po tem ko pokajoči zvok pojenja, ponev odstranimo z ognja in prelijemo maslo v moko.

    7. Takoj, dokler je maslo še vroče, vmešamo kristalni in rjavi sladkor.

    8. Počakamo, da se masa ohladi in nato dodamo vanilijo, jajci in rumenjak, po eno na enkrat. Dobro vmešamo, da se vse skupaj dobro poveže.

    9. V vsak kalup damo 1 žlico mase.

    10. Muffine pečemo 12 do 15 minut, oziroma do zlato rjave barve.

    11. Pekače vzamemo iz pečice. Z koncem lesene žlice na sredini vsakega muffina naredimo luknjico globoko približno 1 cm globoko in 2 cm široko.

    12. V vsako vdolbinico stisnemo mlečnokaramelni namaz in potresemo z grobo morsko soljo.

    13. Pred serviranjem naj se popolnoma ohladijo.

SOLATA IZ PIŠČANCA IN AVOKADA ZA AREPE

 

Arepe s piščančjo avokadovo solato

Arepe so venezuelska specialiteta, na zunaj hrustljavi, od znotraj pa mehki in puhasti koruzni kruhki.

Pripravlja se jih iz bele ali rumene predkuhane koruzne moke. Recept za pripravo najdete v prejšnji objavi.

Danes vam bom predstavila super enostaven recept, ki se odlično prileže za vroče poletne večere, koruzni kruhki polnjeni s hladno piščančjo avokadovo solato.



Obrok Glavna jed
Kuhinja Venezuela
Čas priprave 40 minutes
Čas kuhanja 35 minutes
Čas 1 hour 15 minutes
Obroki 6 porcij

Sestavine

  • 0,5 kg piščančjih razkoščičenih prsi
  • 1/2 manjše narezane čebule
  • 1 lovorov list
  • 5 črnih poprovih zrn
  • 1/2 žličke soli
  • 2 zrela avokada
  • 2-3 žlice majoneze
  • 1,5 žlice limetinega soka
  • 1/2 na kocke narezane rdeča paprika
  • 1/2 srednje bele čebule, na drobno sesekljane
  • 3 žlice nasekljanega koriandra ali peteršilja
  • 1/2 drobno nasekljane jalapeno paprike
  • 2 srednje velika stroka česna, nasekljana
  • 1/2 žličke soli
  • sveže mleti črni poper

Priprava

  1. V lonec damo piščanca skupaj s čebulo, lovorjevim listom, poprom in soljo.

    2. Vse prekrijemo z mrzlo vodo, ki naj sega 1-2 cm nad vsebino lonca in pustimo da zavre.

    3. Znižamo temperaturo in kuhamo še 10-15 minut, dokler se piščanec ne skuha.

    4. Odstranimo piščanca iz posode in pustimo da se ohladi.

    5. Ohlajeno meso razrežemo in raztrgamo z vilicami.

    6. Sedaj pripravimo avokadovo solato.

    7. V srednje veliki posodi zmešamo pire avokada, majonezo in limetin soka.

    8. Dodamo meso, papriko, čebulo, koriander, jalapeno in česen.

    9. Začinimo s soljo in poprom.

    10. Pokrijemo in shranimo v hladilniku, dokler nimamo pripravljenih arepas.

    Solato lahko pripravimo tudi dan v naprej.

    Bon Appetit!

 

KORUZNI KRUHKI AREPAS

 

AREPE - Venezuelski koruzni krih

Arepe so koruzni žepki polnjeni z različnimi nadevi. Sam izvor seže več sto let nazaj, ko so jih pripravljali različna domorodna plemena po vsej državi (Arawak, Caribe, Timoto-Cuica, Cumanagoto, Karina, med drugim). Ime arepa izvira iz imena EREPA, ki dejansko pomeni koruzni kruh. Sprva so arepe pekli iz sveže koruze, danes pa se za pripravo uporabljali izključno predkuhana moka, znane kot masarepa, ki ni isto kot koruzna moka.

Arepas so majhni, okrogli, ploščati, koruzni kruhki značilni za venezuelsko in kolumbijsko kuhinjo. Je tipična, vsakdanja ulična hrana, v kateri se uživa v vsakem trenutku dneva, pečene na žaru ali v pečici, slane ali sladke.

Arepe so odlična alternativa brezglutenskim dietam z hrustljavo skorjo in puhasto notranjostjo, ki o lahko poljubno napolnimo.

Z narezano že pečeno govedino in kupi narejenih arep v zamrzovalniku ter s kuhanim tradicionalnim črnim fižolom v hladilniku imamo okusno kosilo zelo hitro na mizi.

Predstavljam vam super enostaven recept kako pripravimo arepe.

Obrok Glavna jed
Kuhinja Venezuela
Čas priprave 20 minutes
Čas kuhanja 30 minutes
Čas 50 minutes
Obroki 8 arep

Sestavine

  • 228 g bele ali rumene koruzne moke
  • 500 g tople vode
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička olivnega olja

Priprava

  1. V posodi zmešamo moko in sol.

    2. Dodamo olje in toplo vodo ter dobro premešamo.


  2. 3. Posodo prekrijemo z vlažno krpo in pustimo testo počivati 15 minut.

    4. Testo razdelimo na 8-10 kroglic.

    5. Vsako kroglico posebej razvaljamo v lep krog, premera 10 cm in debeline 1,5 cm.

    6. Sedaj lahko arepe uporabite takoj, zamrznete ali jih shranite v hladilniku do 3 dni.

  3. Peka:

    Če jih bomo uporabili takoj prižgemo pečico na 195°C (ventilacijsko pečico na 175°C).

    2. Večjo ponev dobro segrejemo.

    3. Arepe položimo v vročo ponev in pečemo 3-4 minute na srednje močnem ognju.

    4. Ko so pečene, dobijo zlato-rjavo barvo, jih obrnemo in pečemo še 3-4 minut na drugi strani.

  4. 5. Pečene arepe položimo na pekač, obložen s peki papirjem ali pa kar na mrežo in jih pečemo še 15-20 minut. Pečeni so, ko po jih nežno potolčemo, zvenijo votlo.
  5. 6. Odstranimo jih iz pečice in jih za 1-2 minutki pustimo, da se nekoliko ohladijo. Takoj jih bomo lažje vzeli v roko in jih prerezali.

    7. Predlagam, da jih napolnimo s piščancem in avokadom. Recept bo objavljen v naslednji objavi.

    Najboljši so, ko so še vroči.

    Bon Appetit!

Opombe

Testo se med oblikovanjem ne sme sprijemati rok ali razpadati. V takem primeru moramo po počivanju testa dodati moko ali več vode.

Za zamrznitev arepas, testo oblikujemo v želeno obliko, jih damo na podlago prekrito s peki papirjem in zamrznemo.

Topla voda iz pipe je primerna za mešanje testa.

Jaz testo vedno mešam z roko, ker imam tako boljši občutek za pripravo testa.